Teatergården - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert
Teatergården - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert
15.10.2021

Bygning premiert av Aalborg kommune

C.F. Møller Architects er premiert av Aalborg Kommune for Teatergården, en ny bygning i sentrum, som kombinerer private penthouseleiligheter med offentlige boliger.

 

Teatergården ligger i Sankelmarksgade sentralt i Aalborg og er en ny bygning for Himmerland Boligforening og Ejendomsmæglernes Fond. Bygningen er tilpasset de arkitektoniske trekkene i området, men den markerer seg likevel som en hjørnebygning med et unikt utseende som gjenspeiler bygningens variasjon av leilighetstyper, der det tidligere var en trist parkeringsplass.


Ifølge Aalborg kommune ble arbeidet utført på en så god måte at kommunen premierte bygningen under Arkitekturens Dag på Kunsten i Aalborg.

Søren Tortzen, C.F. Møller Architects - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

- Vi er glade og stolte over å bli premiert for dette arbeidet, og vi vil også gjerne takke Ejendomsmæglernes Fond og spesielt Himmerland Boligforening for at de valgte oss til oppgaven, slik at vi kunne inkludere enda en bygning i vårt årelange samarbeid om å skape gode offentlige boliger med fokus på trivsel for innbyggerne i Aalborg, sier Søren Tortzen, som leder C.F. Møller Architects i Aalborg.

Teatergården - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert

Et resultat av et unikt samarbeid
Teatergården er plassert i sentrum, som de lokale mener er Aalborgs «vugge», og er resultatet av den det litt uvanlige samarbeidet mellom Himmerland Boligforening og Ejendomsmæglernes Fond. Partene eide en parkeringsplass på hjørnet av Sankelmarksgade og Bleggårdsgangen sammen, og de bestemte seg for å utvikle den nye bygningen som inneholder 48 leiligheter og 4 penthouseleiligheter i en kombinasjon av offentlige og private boliger, samtidig som Himmerland Boligforening fikk renovert og modernisert en tilstøtende bygning.

Derfor er Teatergården oppført som ett samlet bygg, men den er visuelt delt opp i byhusfasader. Dermed viderefører bygningen den strukturen som kjennetegner det sammensatte gatebildet i Sankelmarksgade, med blant annet trappeoppganger og portåpninger.

Teatergården - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Martin Schubert

Bebyggelsens arkitektoniske hovedgrep er en samlende takstruktur som «syr Teatergården sammen» med den omkringliggende bebyggelsen og skaper en bygning som både passer inn i omgivelsene og fremstår som en moderne bygning. Det er blant annet tydelig i «taklandskapets» form. Det er en nytolkning av Aalbogs sentrale gate Boulevardens markante høye mansardtak samt bruken av murstein, som er i tråd med den øvrige bebyggelsen i området.


- Teatergården viser hvordan nytt og gammelt kan plasseres side om side, og hvordan design og materialvalg spiller en stor rolle når en ny bygning skal tilpasses eksisterende bebyggelse. Spesielt renoveringen av de gamle fasadene og den nye bygningens arkitektur og valget av murstein gjør dette prosjektet til noe unikt, lyder motivasjonen bak premieringen fra Aalborg kommune.


Bygningen har også blitt tatt godt imot av leietakere og eiere. Leilighetene ble raskt både utleid og solgt, og de store penthouseleilighetene ble solgt for opptil 7,5 millioner kroner.

Aalborg Havnefront - Bygning premiert av Aalborg kommune - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Tidligere premiert i Aalborg
C.F. Møller Architects har tidligere blitt premiert av Aalborg kommune for arbeidet med Sundparken og Magisterparken, som begge har blitt modernisert og renovert, og som blant annet har sørget for en mer variert sammensetning av innbyggere enn tidligere, samt Aalborg Havnefront som har satt Aalborg på det globale kartet, samtidig som det har skapt nytt liv ved havnen i Aalborg, som nå også henger sammen med sentrum.

 

Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter