The Danish Church, London, C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: Michael Harrit
The Danish Church, London, C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mark Hadden
8.12.2021

Feiring av den renoverte danske kirken i London

Den danske kirken i London har blitt renovert, og den har også fått ny landskapsdesign, utført av C.F. Møller Architects. Dette ble feiret med en gudstjeneste og en mottakelse med presentasjon av arbeidet som har blitt gjort.

 

Den 5. desember ble det gjennomført en gudstjeneste og mottakelse ved den danske kirken i London for å feire ferdigstillingen av en renovering og ny landskapsdesign utført av C.F. Møller Architects’ avdeling i London. Avdelingsleder Teva Hesse og assosiert partner Rolf Nielsen deltok på seremonien sammen med Bette Broyd, leder av kirkerådet, den danske ambassadøren Lars Thuesen samt kirkegjengere. Rolf Nielsen fortalte om jobben som er utført av C.F. Møller Architects.

 

Rolf Nielsen C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

«Vi er svært fornøyde med resultatet, som vi har fått takket være et svært konstruktivt samarbeid med den danske kirken og partnerne våre, de lokale myndighetene og de som har bidratt økonomisk. Det var både en glede og en ære å presentere det ferdige prosjektet og tankene bak det til bidragsytere, samarbeidspartnere og fremtidige brukere av kirken», sier Rolf Nielsen.

The Danish Church, London, C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: Michael Harrit

A request for a more effective architecture
The Danish Church, also known as St Katharine’s Church, in London is located at Regent’s Park and is a Grade II* Listed Gothic Revival Church. It dates from 1826 and was originally designed by Ambrose Poynter. The prominent brick and stone structure resides within The Crown Estate and has been occupied by the Danish Church since 1952. Today, the Danish Church in London is in more demand than ever. Throughout the year, Danes gather at St Katharine’s Church for a host of religious, cultural and social events. In order to sustain the growing activity and community outreach programmes, the Church urgently required a more effective use of its space. To achieve a fulfilling result which lived up to the demands and expectations from the Danish Church, C.F. Møller Architects liaised with the Danish Church in London to develop a robust brief and series of design proposals, undertaking multiple consultations with Camden Council, Historic England and The Crown Estate.

 

"We are delighted and grateful for the impressive support we have received from Danish foundations and from an ever faithful and generous congregation who, time and again, reached into their pockets to help and made this building possible. Without truly talented people that have been on the Church Council for many years, ambitious pastors, diligent staff and volunteers with courage and vision, all expertly led by the chair of the building committee, Dorte Bille Harding, the collaboration with C.F. Møller would never have taken off. So, with a celebration service and reception we celebrate the achievement of this goal. A result that exceeds everyone's expectations is an even greater joy,” says Bette Petersen Broyd, Chair of Church Council, The Danish Church.

The Danish Church, London, C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mark Hadden

Et ønske om en mer effektiv arkitektur
Den danske kirken, som kalles St Katharine’s Church, i London ligger ved Regent’s Park og er en verneverdig gotisk kirke av grad II*. Den stammer fra 1826 og ble opprinnelig designet av Ambrose Poynter. Den fremtredende bygningen i murstein og stein ligger i The Crown Estate, og her har den danske kirken hatt virksomhet siden 1952. I dag er den danske kirken i London mer etterspurt enn noensinne. Gjennom hele året samles danskene i St. Katharine’s Church til en rekke religiøse, kulturelle og sosiale begivenheter. For å opprettholde den voksende aktiviteten og fellesskapet trengte kirken en mer effektiv utnyttelse av plassen. For å oppnå et godt resultat som oppfylte behovene og kravene til den danske kirken samarbeidet C.F. Møller Architects med den danske kirken i London for å utvikle en robust løsning med flere designforslag, og i den forbindelse ble det gjennomført flere møter med myndighetene i bydelen Camden, den statlige organisasjonen Historic England og The Crown Estate.


«Vi er svært glade og takknemlige for den imponerende støtten vi har fått fra danske stiftelser og fra en svært trofast og sjenerøs menighet som igjen og igjen kom med bidrag for å realisere bygningen. Uten de dyktige personene som har sittet i kirkerådet i mange år, ambisiøse pastorer, flittige ansatte og frivillige med mot og visjon, alle ledet på en svært god måte av lederen for bygningskomiteen, Dorte Bille Harding, ville ikke samarbeidet med C.F. Møller blitt vellykket. Så med en unik gudstjeneste og en mottakelse feiret vi at målet er nådd. Et resultat som overgår alles forventninger sprer enda større glede», sier Bette Petersen Broyd, leder av kirkerådet i den danske kirken.

Darwin Centre, London, C.F. Møller Architects - Feiring av den renoverte danske kirken i London - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Torben Eskerod

En mild, dansk vri
Ved hjelp av skånsomme inngrep som tar hensyn til kulturarven, har man lyktes med en gjennomtenkt og omfattende oppussing. Blandingen av skandinaviske designtradisjoner i materialer og detaljer bærer bud om det danske kapittelet i kirkens historie. Oppussingen har primært fokus på tre hovedrom i kirken: prestefløyen, kirkesalen og den sørlige hagen. Skipet har gjennomgått en begrenset restaurering, inkludert gulvvarme og forbedringer av benkene.


«Den restaurerte kirken og tilstøtende lokaler viser dansk arkitektur og tankegang på sitt beste, i både de store og små detaljene. Vi har oppnådd et svært godt resultat sammen med C.F. Møllers dyktige arkitekter, og vi er svært stolte over deres profesjonelle løsninger, arbeidsmetoder og fremsyn. Fra utsiden ser bygningen nesten helt ny ut. Den eneste betydelige endringen på utsiden er den nesten romerske terrassen i den sørlige hagen, som innbyr til forestillinger, undervisning eller sosiale sammenkomster under åpen himmel. På innsiden har bygningene fått gjennomtenkte løsninger som oppfyller våre skiftende krav og behov i form av multifunksjonelle rom som har blitt renovert med tre og brukervennlige materialer», sier Bette Petersen Broyd.

 

C.F. Møller Architects ble grunnlagt i Danmark i 1924 og har bidratt mye til å skape de skandinaviske velferdssamfunnene ved å fokusere på mennesker og bærekraft i arkitekturen. C.F. Møller har hatt virksomhet i London siden 2001 og står bak Darwin Centre, en forlengelse av Naturhistorisk museum, Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, nye sykehus i Springfield og Tolworth samt boligprosjektet Blackwall Reach, som er det første prosjektet i borgermesteren i Londons rimelige boligprosjekt kalt Homes for Londoners.


Å arbeide med skånsomme renoveringer og forlengelser er ikke ukjent for C.F. Møller. Firmaet har gjennomført en utvidelse av Holmens kirke i København. Kirken ble bygd i 1600 av Christian IV av Danmark og Norge, og denne kirken er også godt kjent for Hennes Majestet Dronningen, siden hun giftet seg der. I en annen sjanger, men fortsatt med respekt for historie og kontekst, er det også verdt å nevne at C.F. Møller står bak en forlengelse av nasjonalgalleriet i Danmark og utallige utvidelser, vedlikeholds- og oppussingsprosjekter for Aarhus teater, og firmaet er også tilsynsarkitekt for British Museum.


Teamet bak oppussingen av den danske kirken
Arkitekt og landskapsarkitekt
C.F. Møller Architects
Bygging
Coniston
Ingeniørarbeid
Alan Baxter – konstruksjonsingeniør
Mott MacDonald – MEP-ingeniør
Andre partnere
Paul Vonberg Architects – rådgiver for historiske bygninger
Appleyard & Trew – kvantitetsmåler og CDM-konsulent
Dunwoody – bygningskontrollør

 

Prosjektbeskrivelse
The Danish Church, London

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter