Himmelstalundsstaden er et av Norrköpings kommende store byutviklingsprosjekter, en ny bydel som har alt. Med sentral beliggenhet i nærheten av både bykjernen og de rekreative områdene rundt Himmelstalundsområdet, skapes en ny bydel som kombinerer helse og aktivitet med en bærekraftig transformasjon av et gammelt industriområde. Her blandes kultur, boliger, rekreasjon og arbeidsplasser med ny arkitektur og industriromantikk.
– I byutviklingsprosjekter er det positivt når vi som arkitekter får muligheten til å delta fra starten, som i prosjektet Himmelstalundsstaden. Det er spesielt viktig i dette oppdraget, der mye av arbeidet vårt handler om å finne løsninger for å bevare og utvikle stedets opprinnelige verdier, sier Mårten Leringe, administrerende direktør og arkitekt hos C.F. Møller Architects. Han fortsetter: – Og med tanke på pandemien har det vært interessant å se hvordan korona tvinger oss til å tenke i nye, digitale baner og til raske tilpasninger, slik som med sommerens digitale møte.
Transformasjon fra industri til kultur
Eldre industribygg og eksisterende naturverdier ivaretas og integreres inn i den nye helheten. På den måten vil stedets historie bli bevart og kan avleses i den nye strukturen. Gamle bygninger får programmer som passer deres forutsetninger. En lagerhall blir til en ny allbrukshall. Et kontorbygg blir til en skole. Og gamle industrilokaler blir til parkering og handelsområder. Parkeringsplasser forvandles til torgplasser for mennesker. Og som kronen på verket beholdes den fine, gamle teglskorsteinen som er plassert inntil et nytt torg – Televisionstorget. Sammen skaper tårn og torg inngangen til Norrköpings nye bydel – Himmelstalundsstaden.
Energieffektive hus
Fokuset på bærekraft skal gjennomtrenge Himmelstalundsprojektet med energieffektive hus og byggemetoder.
C.F. Møller Architects er også arkitektene bak Sveriges høyeste trebygg, Kajstaden Tall Timber Building i Västerås. Alle delene i det ni etasjer høye bygget består av krysslimt tre. Dette inkluderer vegger, bjelkelag, balkonger og heis- og trappehussjakt. I tillegg er arkitektkontoret kjent for Copenhagen International School i København, der fasaden er dekket av 12 000 solcellepaneler og gjør skolen delvis selvforsynt med energi.
Hele prosjektet forventes å være ferdig innen 2035
Ansvarlig arkitekt: C.F. Møller Architects
Oppdragsgiver: Slättö Förvaltning AB
Byggaktør: PEAB
Omfang: 200 000 m²