Dalum Kloster har en lang og svært viktig historie; både som en institusjon med mange viktige samfunnsfunksjoner, som over tid har hatt stor verdi for lokalsamfunnet og utviklingen av regionen, og som et unikt kulturminnebygg, hvor mye av det nå er fredet.
Bygningen har sin opprinnelse i Bennedicte nonnekloster i 1193 og har siden gjennomgått store endringer, og fungerte også som en privat eiendom. Den har vært eid av kongefamilien og brukt av kong Christian IV, og den har fungert som et lokalt og offentlig samlingssted. Det har også fungert som blant annet et lokalt tuberkulosesykehus, og de siste 150 årene som et kloster for det katolske nonneklosteret til St. Hedwig-søstrene, som har gitt et svært betydelig sosialt bidrag til de svake og sårbare i region.
Dalum Kloster, er som mange eldre bygninger, bygget og utvidet over ulike tidsperioder. Deler av den nordlige bygningen til klosteret kan dateres tilbake til 1600, mens resten av bygningene i hovedsak ble oppført i løpet av 1800-tallet med sammenhengende tilbygg. I 1930 ble klosterkirken bygget og i 1958 ble det lagt til flere leiligheter.
Klosteret ligger naturskjønt til i et stort omkringliggende kupert område med fantastiske landskapskvaliteter. Området omfatter en stor åpen park, et imponerende felt med trær, samt Fredsskogen (Fredskoven) med store lysninger som tidligere huset nonnenes dyrebinger og kjøkkenhager.
Nøye utvikling av historisk arv
I 2021 ble det besluttet å selge Dalum Kloster og området rundt, og etter en lengre dialog og anbudsprosess ble MT Højgaard Projektudvikling (Prosjektutvikling) sammen med C.F. Møller Arkitekter valgt ut til å utvikle hele området og forvalte den unike historiske arven.
Dalum Kloster tilbyr med sin fantastiske historie og unike beliggenhet nær Odense, en unik mulighet til å skape et helt spesielt sted til glede for mange mennesker. Tanken er at de eksisterende historiske bygningene skal kompletteres med nye bygg som skaper et åpent og innbydende miljø i et subtilt forhold til både landskapet og konteksten generelt.
«Vi ser veldig frem til å jobbe med dette spennende prosjektet og vi ser et unikt potensial i å forene kulturhistorie, arkitektur og landskap rundt nye lokalsamfunn og aktiviteter», sier Michael Kruse, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects, og utdyper,
"Vi ønsker å videreføre og utvikle områdets historiske arv med dens betydning for natur, mennesker og samfunn og vil ha stort fokus på å skape liv i både gamle og nye omgivelser ut fra et konsekvent sosialt og bærekraftig perspektiv."