C.F. Møller Architects / Via University College Horsens - H.K.H. kronprinsesse Mary innvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Via University College Horsens
24.9.2021

H.K.H. kronprinsesse Mary innvier Via University College Horsens

Via University College Horsens, som er tegnet av C.F. Møller Architects, kombinerer læring, næring og byliv i en bærekraftig bygning som står som et landemerke for fremtidens kunnskapsby, og som ble offisielt innviet av H.K.H. kronprinsesse Mary fredag 24. september.
C.F. Møller Architects / Via University College Horsens - H.K.H. kronprinsesse Mary innvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
H.K.H. kronprinsesse Mary innvier Via University College Horsens - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Via University College Horsens stod klar til å ta imot de første studentene i starten av september i 2021, og nå er bygningen offisielt innviet. Under innvielsen deltok H.K.H. kronprinsesse Mary, som klippet den røde snoren og erklærte Via University College Horsens for åpent etter en tale av blant annet rektor Harald Mikkelsen, utdannings- og forskningsminister Jesper Petersen og partner og arkitekt Michael Kruse fra C.F. Møller.

VIAs rektor, Harald Mikkelsen, var konferansier for dagen, og han understreket at Campus Horsens er skapt gjennom et godt og nært samarbeid over flere år, og at resultatet er «helt i toppklassen» for elevene, medarbeiderne og alle andre som bruker huset.


- Jeg kan avsløre at arkitektfirmaet som tegnet denne campusen, også tegnet min første videregående utdanningsinstitusjon – Aarhus Universitet – som er noe av et ikon innen campuser. Det er godt å få C.F. Møller til Horsens. Hvis det er noe de kan, så er det å signalisere at det blir laget kvalitet her. Sagt på moderne dansk: Det er «en god energi» i denne bygningen, lød det innledningsvis fra utdannings- og forskningsminister Jesper Petersen.

 

Et samlende prosjekt
VIA University College Horsens er et åpent og samlende lærings- og kunnskapsmiljø, som er direkte integrert med byen og landskapet for å skape sammenheng og relasjoner mellom elever, ansatte, næringsliv og byens innbyggere.


- Vi er svært glade og stolte over prosjektet, som vi allerede kan se har stor betydning for både elevene, medarbeiderne og byens innbyggere. Tanken var jo nettopp å samle og kombinere kunnskap, arkitektur og kunst i en bymessig og landskapsmessig relasjon, og å fremme en bærekraftig byutvikling basert på læring og innovasjon, sier Michael Kruse, parter og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Et lyst og slankt tårn på 16 etasjer samt tre atriumbygninger er kombinert gjennom et sentralt indre felles atriumrom som samler 27 studieretninger og 2900 elever, næringsliv og byens innbyggere. Bygningens ytre geometri er nøye avstemt med beliggenheten og byen, og den etablerer nye utvendige byrom. Hver atriumbygning representerer egne fag og studieretninger. Bygningens innside fremstår som organisk og avrundet for å underbygge et levende og vennlig miljø. Her er det nisjer, atriumtrapper og hotspots langs balkonger for opphold og læring, kombinert med åpne grupperom og huber. Etasjene er designet for å underbygge aktivitetspreget læring og kunnskapsutveksling i de lavere etasjene, og ro og fordypning i de høyere etasjene.

 

- Jeg er nok Danmarks lykkeligste og stolteste borgermester og styreleder. Med den nye campusen er Horsens et svært godt eksempel på gode og attraktive utdanningsmiljøer utenfor de største byene i Danmark. Det er veldig flott å se hvor mye liv den sentrale plasseringen av den nye campusen har skapt i byen», lød det i talen fra VIAs styreleder Peter Sørensen, som la vekt på at det er noe unikt med utdanningshus, der ingeniører utdannes side om side med pedagoger, sykepleiere og mange andre yrkesgrupper, og der de unge får tverrfaglig kompetanse.

 

I samarbeid med den franske kunstneren Daniel Buren har C.F. Møller Architects skapt bygningsintegrert kunst. Kunsten er blant annet synlig i form av et stort verk i innovasjonshuset, auditoriet og atriets glasstak, der farget glass skaper et verk som forener elever, rom og lys.

 

«Det har vært helt fantastisk å være med på innvielsen. Campus Horsens er et symbol på det vi er så dyktige til i Danmark – nemlig førsteklasses samarbeid. Med Campus Horsens er det skapt de beste rammene for fremtidens elever og utdanninger, og for å utvikle svar på fremtidens utfordringer», lød det fra kronprinsessen.

 

Solid og bærekraftig
Bygningen er preget av utvalgte stofflige og bærekraftige materialer, som murstein i røde og gylne nyanser, eik med varm glød, tekstiler i få, varme farger samt lys og utskjæringer i atrier med takvinduer.

Via University College Horsens er designet som en kompakt bygning med fokus på bærekraft i form av energioptimalisering, minimering av byggematerialer, lave driftskostnader og godt inneklima med optimaliserte dagslysforhold. Designen fører til korte tekniske forsyninger og et mindre fasadeareal som reduserer behovet for temperaturregulering samt omfanget av byggematerialer. Det er få stabiliserende vegger, og integrert diffus ventilasjon gjør bygningene fleksible og robuste for fremtidige tilpasninger.


Bygningen er en del av Campus Horsens, som også er designet av C.F. Møller Architects.


Via University College Horsens kombinerer utdanning, næring og entreprenørskap med rekreative tilbud til byens innbyggere. Utvikler: CASA, Arkitekt: C.F. Møller Architects, Ingeniør: Rambøll, kunststrategi: Creator Projects. Brukere: Via University College, Insero og byens innbyggere.

 

Pressemelding Via University College
Project Description

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter