Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Første spadestikk på klimavennlig og fellesskapsorientert skole - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Første spadestikk på klimavennlig og fellesskapsorientert skole - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
31.10.2024

Første spadestikk på klimavennlig og fellesskapsorientert skole

Det første spadestikket markerer begynnelsen på byggingen av den nye Ry Skole og Barnehage, med fokus på fellesskap og lavt klimaavtrykk.

 

Onsdag den 30. ble første spadestikket tatt for Ry Skole og Barnehage, en begivenhet som samlet lokale representanter, kommende elever og medlemmer av lokalsamfunnet. Skolen er designet med fokus på klimavennlighet, trivsel og integrasjon med landskapet, og vil fungere som et inspirerende og fleksibelt læringsmiljø for både barn, elever og voksne.

Bygget oppføres i to etasjer som trappes ned mot sør, og skaper en lett tilgjengelig og innbydende inngang. Bygget er utformet for å leve og bringe daglige aktiviteter til live på tvers av rommene. Et dobbelt høyt fellesområde danner skolens hjerte og skaper et dynamisk fellesskapsrom der elever, ansatte og besøkende kan samles. Mindre oppholdssteder i klynger, både i skolen og barnehagen, sørger for at alle aldersgrupper har plass til både fokusert aktivitet og sosial interaksjon.

Ry School & Dayycare Centre, C.F. Møller Architects - Første spadestikk på klimavennlig og fellesskapsorientert skole - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Klimavennlighet og fellesskap
Bygget ligger ved det lokale fritidssenteret Ry Hallerne og utnytter dermed synergipotensialet ved å plassere en skole og barnehage i nærheten av et aktivt miljø med fokus på bevegelse og helse. Denne synergien bindes sammen i konseptet "perler på en snor". "Perlene" er funksjoner i prosjektet som kan brukes av både skolen, barnehagen og lokalsamfunnet utenom skoletid, som mat- og musikkrom og møtelokaler. "Snoren" er den fysiske forbindelsen fra ankomstplassen i sør til Ry Hallerne i nord. Aktivitetene er både knyttet til skolens fellesområde og fortsetter utenfor med en forbindelse til Ry Hallerne gjennom en passasje, der skolens og Ry Hallernes funksjoner trekkes ut og gjør passasjen aktiv.


- Området her er allerede fullt av liv: Folk som driver med idrett, barn som leker og foreldre som drikker kaffe. Det vil bli enda mer liv i området fremover. Skolen og barnehagen er tenkt sammen fra starten og vil dele noen rom og utendørs fasiliteter. På denne måten kan flere barn få glede av fasilitetene, og barn og voksne kan bruke noen av fasilitetene utenom skoletid, sa ordfører i Skanderborg, Frands Fischer, før han satte seg i gravemaskinen for å sette spaden i jorden for det store byggeprosjektet.
I tråd med skolens klimaforpliktelser sikter bygget mot et klimaavtrykk på under 9,0 kg CO₂/m² per år. Med lette trefasader og en søyle-bjelkeløsning prioriterer designet bærekraftige materialer og byggemetoder, og understreker dermed en innsats for å redusere miljøpåvirkningen.


Den nye skolen skal bygges med fleksible rammer for tre paralleller fra 0. til 6. trinn, og vil ha plass til rundt 450-500 elever og 50 ansatte. Barnehagen vil kunne huse cirka 50 småbarn og 100 barnehagebarn, samt 35-40 ansatte.

 

Byggingen forventes ferdig i 2026.

 

Press Release Skanderborg Municipality
Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter