Seawater Heat Pump, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Seawater Heat Pump, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
12.3.2024

C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark

C.F. Møller Architects, i samarbeid med A. Enggaard og Viborg Ingeniørene, vinner konkurransen om å designe en bygning med sjøvannsvarmepumpe i Aalborg, Danmark. Vinnerforslaget deres bidrar til byens miljøvennlige overgang og kombinerer sømløst funksjonalitet med estetikk.

 

Innbyggerne i Aalborg kan nå se frem til en ny bygning dedikert til fremme miljøvennlig oppvarming. Denne bygningen vil huse en ny sjøvannsvarmepumpe, og skal bygges i Norbis Park nær Limfjorden for Aalborg Utilities (Aalborg Forsyning). Aalborg Utilities er aktivt engasjert i den grønne overgangen og fokuserer på å konstruere grønne teknologier for å erstatte kullkraftverket "Nordjyllandsværk". I tillegg er Norbis Park forsyningsforetakets industriområde, som gjennomgår en transformasjon til et innovativt område for test og utvikling av nye teknologier for den grønne omstillingen i energisektoren.

 

Bygningen er tegnet av C.F. Møller Architects i samarbeid med utvikler og byggefirma A. Enggaard, ingeniørene fra Viborg Ingeniørene, som sammen vant arkitektkonkurransen organisert av Aalborg Utilities.

Søren Tortzen, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects /Mew

Karakteristisk for forslaget er dens evne til å formidle bygningens funksjon og tilknytning til fjorden gjennom stedsspesifikk arkitektur, nøye utvalgte materialer og en høy grad av gjennomsiktighet. Besøkende vil oppleve at bygningen integrerer seg med sine grønne omgivelser, tilpasser sitt uttrykk til områdets arkitektur og natur.


Søren Tortzen, designleder og leder av C.F. Møller i Aalborg, sier: "Bygningen vil stå tydelig med robuste materialer, sømløst integrert i den eksisterende bygningsmassen både i skala og materiale. Gjennom store glass seksjoner åpner bygningen seg mot det omkringliggende miljøet, og gir en utsikt over teknologien og funksjonene inne."

Seawater Heat Pump, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Naturinspirert design
Arkitektonisk kjennetegnes bygningen av sin konstruksjon i flere lett lesbare lag, som inviterer publikum samtidig som skalaen og funksjonen til en teknisk struktur bevares. Fasaden er lagdelt, med første etasje som er åpen og gjennomsiktig, mens toppen er modulær med klare vertikale og horisontale grenser. Havbestandige bølgeformede aluminiums paneler skaper en dynamisk effekt inspirert av Limfjordens bølger. Gjennomsiktighet oppnås med gjennomsiktig glass, og første etasje er modulær for fleksibilitet og tilpasning til behov. I tillegg bidrar trepanelene til en organisk og sensorisk opplevelse, som forankrer bygningen i det grønne området.


Et scenografisk belysningsoppsett om kvelden understreker fasadelagene og skaper en innbydende atmosfære.

Seawater Heat Pump, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Klimavennlig fokus
Materialvalget understreker et miljøvennlig fokus med muligheter for gjenvinning og holdbarhet. Insekthoteller er integrert i første etasjes modulære fasadesystem og bidrar til økt biodiversitet i området.


Synligheten av anleggets funksjon, inviterende karakter med grøntområder og strategisk plasserte sokler for avslapning bidrar til å formidle den grønne overgangen, fellesskap og kunnskapsdeling.

 

Selve anlegget skal utnytte energi fra Limfjorden for å produsere varmt fjernvarmevann. Det samlede systemet består av tre 44 MW varmepumpeenheter, som alle er verdens største basert på naturlige kjølemidler. Totalt sett er det en av verdens største sjøvannsvarmepumper, lokalisert i Norbis Park ved Limfjorden.
MAN Energy Solutions er leverandøren av pumpene.

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Cetnre, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer bygning som støtter grønn omstilling i Danmark - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Dokumentert erfaring med industrielle anlegg
C.F. Møller Architects har opparbeidet verdifull erfaring de siste årene med industrielle anlegg, inkludert et lavutslipps-kraftvarmeverk i London med besøks- og opplæringsfasiliteter, kompressorstasjoner i Everdrup og Egtved, personellbygninger for avløpsrenseanlegg i Aalborg, pumpestasjon og personellbygning i København, samt pågående arbeid med utviklingen av Getteröverket i Sverige, der utdannings- og rekreasjonselementer integreres i det omkringliggende miljøet.

 

Kunde: Aalborg Forsyning
Entreprenør: A. Enggaard
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Ingeniør: Viborg Ingeniørene
Leverandør av sjøvannsvarmepumpe: MAN Energy Solutions

 

Aalborg Forsyning
MAN Energy Solutions

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter