Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen
25.3.2022

Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022

Nya Kronan i Sundbyberg vinner prisen som Årets bygg 2022 i kategorien hotell og kontor. Årets bygg er den mest prestisjefylte prisen i sosial byggesektoren og deles ut hvert år av magasinet for byggebransjen. Prisen går til et enkeltstående byggeprosjekt som ble fullført året før og som har holdt seg innenfor budsjett, hatt et høyt arbeidssikkerhetsnivå og skapt merverdi.
Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller

Den nye Kronan ble bygget av Skanska på oppdrag fra Vasakronan, og C.F. Møller Architects har fått i oppgave å utarbeide byggedokumenter for Skanska og tilpasse kontordistriktet til leietakerne. Reflex Architects er den opprinnelige arkitekten for de nye byggene.


Juryens begrunnelse: Samarbeid har stått øverst på agendaen i dette prosjektet, som ble gjennomført både i tide og under budsjett. Bærekraft og innovative metoder har ledet sluttresultatet, som er et bygg av høyeste kvalitet.


– Utrolig glad for at Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022! Og vi er spesielt glade for å vinne prisen igjen med Skanska for en vellykket samarbeidsprosess. I 2019 vant vi Årets bygg med Biomedicum gjennom et godt samarbeid med Akademiska Hus og Karolinska Institutet, sier Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Bydelen Kronan sentralt i Sundbyberg, en av Stockholms eldste forsteder, bestod opprinnelig av tre bygninger som ble bygget i 1981. Et lavere kontorbygg og en parkeringskjeller er revet for å gi plass til to nye bygg med moderne og fleksible kontorlokaler. C.F. Møller Arkitekter har også tegnet en av blokkene med tilleggskontorer og treningssenter, for å koble det eksisterende høyhuset sammen med de nye lokalene. Totalt er det skapt 40.000 kvm nytt areal til kontorer og parkering. Beliggenheten er en av de mest effektive trafikknutepunktene i Stockholm, nær metro, buss og togforbindelser.

Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

Bygg med flere leietakere


Eiendommen er utformet som et «flerleiebygg» som kan romme mange ulike leietakere, men som også kan tilpasses en eller flere store leietakere. Første leietaker er Skatteverket i Sverige, som leier hele nybygget og deler av det eksisterende tilstøtende høyhuset.

 

Byggene er delt inn i mindre volumer med variererende utforming for å passe inn i det lille Sundbyberget. Fasadematerialene er tidløse og slitesterke i en fargeskala som står i kontrast til de rødbrune mursteinene i det eksisterende høyhuset. Store terrasser i ulike plan og i ulike retninger gir et variert taklandskap med plass til uteopphold. Byggene henger sammen i inngangspartiet, hvor det er tre lyse gårdsrom til felles bruk. Gårdsplassenes karakter forsterkes av en mur i flettverk med resirkulert murstein, som danner et sentralt og naturlig samlingspunkt i bygningene. De aktive førsteetasjene består av kantine/arbeidsplass for skattekontoret og forelesningssal som kan brukes uavhengig av hverandre, samt kafé på hjørnet som bidrar til områdets urbane karakter.

Nya Kronan vinner prisen for Årets bygg 2022 - C.F. Møller

Grønne kontorer med et tydelig bærekraftig fokus


Bygget har integrerte solceller i en del av fasaden og solceller på takene som også er dekket av sedum. Det er store sykkelparkeringsplasser med tilhørende serviceareal, garderober og tørkerom. Den nye Kronan er designet for å oppnå LEED Platinum Core & Shell miljøsertifisering, som er det høyeste nivået.


- Det har vært et sterkt fokus på bærekraft i prosjektet, blant annet med utforming av en kontrastvegg i resirkulert murstein i de lyse gårdsrommene. Med sin patina gir de resirkulerte mursteinene en fin taktil følelse med mye karakter, sier Sara Nilsson, arkitekt ved C.F. Møller Architects.

 

Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter