Jens Rex, Head of Landscape and Urbanism at C.F. Møller Architects in Denmark. - Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects i Danmark står bak utviklingen av fremtidens Randers som en by i nært samspill med den omkringliggende naturen og Gudenåen, med fokus på klimatilpasning. - Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle - C.F. Møller
8.2.2022

Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle

Innbyggerengasjement, klimautfordringer og sosial bærekraft er områder som den nye Head of Landscape & Urbanism for C.F. Møller Architects i Danmark har fokus på.

 

– Landskap og by har en enorm fordel ved å være et område som kan ta hånd om mange store problemstillinger som samfunnet opplever. Og det er nettopp klimautfordringer vi må løse overalt – fra energi til avfall, regnvann og sjøvann, sier Jens Rex, som startet som Head of Landscape & Urbanism for C.F. Møller Architects i Danmark den 1. februar.

Jens Rex, Head of Landscape and Urbanism at C.F. Møller Architects in Denmark. - Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle - C.F. Møller. Photo: Silas Andersen

Jens Rex har spesielt ambisjoner om å arbeide videre med C.F. Møllers grønne profil og ta tak i den sirkulære økonomien og måten vi bruker materialer i anleggsprosjekter på. I prosjekter som Jens Rex har vært en del av tidligere, har integrerte aktiviteter i landskapsdesignen og den sosiale bærekraften også vært i fokus. For eksempel nevner han prosjektene Sønæs i Viborg, klima- og utviklingsplan i Hou samt Troldhedestien i Kolding.

 

– Når man lager by og landskap, liker jeg at man tenker på aktiviteter i bruken. Fellesnevneren for prosjektene er at det er områder med naturtilbud for alle, forteller Jens Rex.

 

I utviklingen av Troldhedestien ble det tilknyttet forskjellige innbyggere med spesielle behov, som kom med innspill til prosjektet. Deretter ble det etablert en forening som blant annet bestod av nettopp disse innbyggerne, og som vedlikeholder området med stort engasjement og eierskap:

– Troldhedestien er et veldig godt eksempel på et sosialt bærekraftig prosjekt. I tillegg til å være godt besøkt og ha aktiviteter for alle, blir området vedlikeholdt av engasjerte mennesker som har en spesiell tilknytning til prosjektet, forteller Jens Rex. Og ifølge ham er det fineste med prosjektet at det ikke er fokus på at det handler om sosial inkludering:

– Jeg synes det er fint, fordi ikke alt trenger å uttales. Hvis man har å gjøre med grupper som har det vanskelig i samfunnet, risikerer man å gjøre skallet tykkere ved å være veldig uttalt om det.

I C.F. Møller tar Jens Rex med seg sin erfaring med innbyggerinvolvering:

 

– Vi må huske at byen og landskapet tilhører alle sammen. Vi kan ikke alltid gjennomskue hva folk ønsker seg når vi sitter på kontoret. Derfor må vi være enda mer oppmerksomme på en verdiskapende involvering av innbyggere, noe som gir kvalitative resultater.

Solna stasjon i Stockholm er et viktig knutepunkt for kollektivtrafikken i byen, hvor C.F. Møller Architects i Stockholm skaper et attraktivt, bærekraftig og levende bymiljø rundt omkring. - Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Kompetanse på tvers av landegrenser

Den gode arkitekturen og den nordiske stilen som C.F. Møller står for, tiltrakk Jens Rex Christensen:

– C.F. Møller har levert gode prosjekter i en årrekke. Det er også et stort arkitektfirma med prosjekter som strekker seg utover landegrensene. Det vil være en del arbeid på tvers av kontorene. Så jeg kommer til å dykke ned i hvordan man gjør ting andre steder. Hva er forskjellene fra for eksempel Aalborg til Stockholm? Og hvordan kan vi lære av hverandre?

 

I tillegg til seks kontorer i de nordiske landene, har C.F. Møller også kontorer i Berlin og London.

 

– Vi har blitt mye flinkere på digitalt samarbeid de siste årene. Det kommer vi til å bruke for å se potensialer og kompetanser på tvers av C.F. Møllers avdelinger, som er verdifulle i prosjektsamarbeid. Det gleder jeg meg til å utforske ytterligere, sier Jens Rex.

 

Jens Rex er utdannet urbandesigner fra Aalborg universitet, og han har 13 års erfaring som arkitekt. 1. februar startet han hos C.F. Møller Architects som Head of Landscape & Urbanism i Danmark ved hovedkontoret i Aarhus.

Jelmar Brouwer, Head of Landscape at C.F. Møller Architects in Sweden. - Ny Head of Landscape & Urbanism i C.F. Møller Architects: By og landskap tilhører oss alle - C.F. Møller. Photo: Mårten Lindquist

Landscape & Urban Design i C.F. Møller Architects

I tillegg til landskapsavdelingen ved hovedkontoret i Aarhus, har C.F. Møller også landskapsarkitekter i Aalborg, København, Stockholm og London. I Sverige er Jelmar Brouwer Head of Landscape. På kontoret i Stockholm har de oppgradert landskapsavdelingen og har en økende strøm av nye oppgaver:

-De siste fire årene har vi bygget opp en veldig kompetent avdeling i Sverige og vi har mange forskjellige prosjekter. Vi utvikler oss mye. Derfor er vi glade for at Jens har blitt en del av C.F. Møller. Jeg ser frem til vårt samarbeid for å videreutvikle Landscape & Urbanism i C.F. Møller, og skaper kreative og innovative løsninger sammen.

 

Kontoret i Stockholm ligger bak Gårdsvägen Solna, Fiskätra idrettsplass og Danderyds Hospital hvor C.F. Møller har tegnet bygget samt plasser, gater og gårdsrom knyttet til sykehuset.

 

- Våre styrker og metoder er basert på C.F. Møllers verdier og lange erfaring med prosjekter rundt om i Norden, som vi har overført til det svenske markedet, sier Jelmar Brouwer.

 

Avdelingen i Aalborg står blant annet bak Aalborg Havnefront og det aktuelle prosjektet Stigsborg Havnefront.

 

I København arbeides det med prosjekter i Belgia og Norge, og hos C.F. Møllers kontor i London arbeider de for øyeblikket med prosjekter i London og Irland.

 

Aktuelle prosjekter i Aarhus er et nytt landskapskonsept til Danevirke og prosjektet Byen til vandet – Randers flodby, som både skaper klimasikring og sørger for at Randers og byens innbyggere kommer nærmere Gudenåen.

 

Det som kjennetegner alle avdelinger i C.F. Møller Architects som arbeider med landskap og urbanisme, er at de både løser selvstendige by- og landskapsutviklingsoppgaver og oppgaver i forbindelse med C.F. Møllers bygningsoppgaver med det felles utgangspunktet å alltid tenke landskap og bygninger som en helhet.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter