C.F. Møller Architects introduserer helende arkitektur i Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
25.4.2019

C.F. Møller Architects introduserer helende arkitektur i Finland

C.F. Møller Architects står bak forslaget til en ny psykiatrisk klinikk i Finland. Klinikken er basert på solid internasjonal erfaring fra helsevesenet, og konseptet helende arkitektur, som også er kjent som evidensbasert arkitektur.
C.F. Møller Architects introduserer helende arkitektur i Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects introduserer helende arkitektur i Finland - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Konseptet med evidensbasert arkitektur kombinert med C.F. Møller Architects’ skandinaviske røtter sikrer et stort fokus på dagslys og nærhet til naturen, noe som er kjernen av C.F. Møller Architects’ helseekspertise. Nå brukes denne til en ny psykiatrisk klinikk ved Tampere universitetssykehus, en bygning som skal støtte pasientenes helbredende prosess og medarbeidernes arbeidsmiljø – et fordelaktig miljø for alle.

 

«Vi er svært glade for at Tampere universitetssykehus ønsker å bringe vår internasjonale helseerfaring til Finland, med mål om å designe en klinikk med fokus på velvære for både medarbeidere og pasienter. Vi kommer til å kombinere vår erfaring fra land som Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia med inspirasjon fra den finske arven til å designe en moderne og velfungerende klinikk for Tampere universitetssykehus, sier Mårten Leringe, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, som samarbeider med finske Aihio Arkkitehdit Oy i dette prosjektet.

 

Den nye klinikken i Tampere
Den psykiatriske klinikken består av en selvstendig utvidelse av Tampere universitetssykehus, plassert i ytterkanten av sykehusområdet, i nærheten av naturen og uteområdet. Koblingen til sykehusets infrastruktur gir organisatoriske og strukturelle fordeler, mens den bortgjemte beliggenheten gir bygningen sin egen identitet, samtidig som den ligger beskyttet. Sistnevnte, nærheten med naturen og muligheten for å være utendørs, er en stor fordel i psykiatrisk omsorg.

 

Støtte helbredelsesprosessen
Anlegget har et fleksibelt strukturelt konsept som støtter pasientenes helbredelsesprosess, og medarbeidernes arbeidsmiljø. Strukturen gir en rekke forskjellige miljøer, med både private, sosiale og offentlige rom både innendørs og utendørs, som oppfyller de psykiatriske pasientenes behov, vilje og evne til å være en del av hverdagen og tilpasse seg livet i verden utenfor.

 

Tre U-formede bygninger er plassert mot naturen, og sammen med en administrasjons- og aktivitetsbygning er de plassert i en ring rundt en felles gårdsplass. Aktiviteter, besøk og sosialisering sentrerer seg til, og benytter seg av gårdsplassens trygge og skjermede miljø.

 

Behandlingsbygningene er organisert slik at avdelingene ligger parvis, med en felles kjerne for medarbeidere og funksjoner, slik at man får optimal fleksibilitet og effektivitet, samtidig som man får god oversikt og sikkerhet i avdelingen. Den sirkulære strukturen og de vertikale nodene i volumet for hver bygning gir korte avstander og god kommunikasjon gjennom anlegget.

 

Finsk inspirasjon
Bygningen er inspirert av den eksisterende klinikken i Pitkäniemi, som har et naturlig, hageliknende miljø, og Tamperes industriarv, med murstein, treverk og natur. Begge anses som nyttige for helbredelsesprosessen. Kombinasjonen av disse elementene skaper en moderne, men lokalt forankret atmosfære med fokus på både pasienter og medarbeidere – et helbredende miljø til beste for alle.

 

Klinikken tilbyr 180 senger til ulike psykiatriske helseenheter, slik som: akuttenhet, psykoseenhet, kriseenhet, ambulantklinikk, somatopsykiatrisk enhet, nevropsykiatrisk enhet, enhet for

depresjon, enhet for nevromodulering, enhet for stoffmisbruk, og enhet for psykose og rettsmedisinsk psykiatri. Prosjektet er på 20 000 m², og C.F. Møller Architects designer det i samarbeid med finske Aihio Arkkitehdit Oy.

 

Neste trinn i prosessen er å få planleggingsgodkjenning fra helsedepartementet i Finland, og det forventes at klinikken skal stå ferdig i 2023.

 

Anerkjent for helsetjenester
C.F. Møller Architects er kjent over hele verden for sin ekspertise innen helsetjenester. C.F. Møller står bak Akershus universitetssykehus i Oslo, akuttenheten og avdelingen for smittsomme sykdommer ved Skåne universitetssykehus i Malmö og Aarhus universitetssykehus, som er noen av prosjektene som nylig har blitt fullført. C.F. Møller Architects arbeider for tiden med helsebygninger i Tyskland, England og Danmark. Det som kjennetegner alle disse prosjektene, er en evidensbasert tilnærming, som også er kjent som helende arkitektur.

 

C.F. Møller Architects i Finland
C.F. Møller Architects arbeider for tiden med et nytt, interessant prosjekt i Finland. Det er en masterplan som skal skape verdens første 100 % fotgjengervennlige forbindelse mellom en internasjonal flyplass, natur og urbane byfunksjoner. Stedet er Aviapolis, et stort, urbant område ved Helsingfors-Vanda lufthavn (lufthavnbyen Aviapolis), en del av kommunen og byen Vanda. Masterplanens visjon er å kombinere eksisterende elementer fra naturen, byen og lufthavnen til én urban organisme, og å skape attraktive synergier mellom den unike kombinasjonen av brukergrupper: besøkende, innbyggere, studenter, arbeidere og kunstnere.

 

Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter