Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: Håkan Dahlstrøm
Friends Arena - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: Lena Larsson
3.11.2022

Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant

Den moderne arenaen skal være identitetsbærende, en pådriver for byutvikling og støtte både idrett og kultur gjennom intense opplevelser, fleksibilitet og daglig relevans for omgivelsene.

 

C.F. Møller Arkitekter står bak en rekke markante arenaer som har stor betydning lokalt for deres byer og nære omgivelser, men også nasjonalt som steder som huser betydelige idretts- og kulturarrangementer og er et felles holdepunkt. En god arena kjennetegnes ved å inneholde en rekke komplekse løsninger som skapes gjennom en rekke metodiske spørsmål.

Klaus Toustrup, C.F. Møller Architects - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Mew

"For det første er det viktig å identifisere hva arenaen skal kunne gjøre; multifunksjonalitet, sport, kulturarrangementer og ikke minst, hva primærfunksjonen skal være. Svaret har stor betydning for utformingen, som må understøtte selve publikumsopplevelsen og de kommersielle mulighetene, som begge handler om å være nær arrangementet og skape en intens opplevelse», forklarer Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects, og utdyper,


– En løpebane rundt en fotballbane gjør for eksempel at publikum sitter litt lenger unna kampen, men til gjengjeld skaper det muligheten for også å holde friidrettsarrangementer. Et sentralt spørsmål er også om arenaen skal dekkes til for å romme konserter og lignende hele året. Det er viktig å avklare dette helt fra starten siden dette vil ha innvirkning på lyden til for eksempel konserter. På den andre siden er det vanskelig å holde en bane i topp stand på et overbygd stadion. En multifunksjonell arena har typisk også flere seter bak fotballmålet i den ene enden, for å sikre gode forhold for konsertgjengerne og øke antall konsertplasser samtidig som det skapes flere seter bak målet for hjemmelagets fans.».

Friends Arena - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller

Multifunksjonalitet i Stockholm
I Sverige har C.F. Møller stått bak Friends Arena i Stockholm, som er nasjonalstadion for Sveriges fotballandslag og hjemmebanen til det lokale fotballaget AIK. Friends Arena er utformet som en multifunksjonell arena med kapasitet til 53 000 fotballtilskuere og 75 000 konsertgjengere. Det var vertskap for Europa League-finalen 2017, der Manchester United slo Ajax 2-0, og har arrangert konserter med internasjonale stjerner fra Celine Dion til Ozzy Osbourne. Det er også mulig å holde mindre arrangementer, da Friends Arena kan deles inn i seksjoner og fortsatt sikre god sikt fra hvert sete.


"Friends Arena ble fra første stund designet for å være multifunksjonell. Dette kan for eksempel ses på det store taket som kan åpnes på 15 minutter og raskt endrer karakteren på arenaen, slik at det til f.eks. fotballkamper oppleves som en dedikert utomhus fotballstadion. Denne funksjonen gjør det også lettere å holde banen i god stand. Samtidig er det fokus på konsertseter med god lyd og god utsikt over scenen. Antallet konsertseter er også optimalisert for å støtte en god konsertøkonomi. Friends Arenas multifunksjonalitet sees også i en enkel tilgang til arenaen for scenekunstnere og hvordan den gir fasilitetene verdens største stjerner trenger for å sette opp sine spektakulære og utstyrstunge sceneshow, ” sier Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F.Møller Arkitekter.

Mårten Leringe, C.F. Møller Architects - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller

Modernisering for nåtiden
Selv om arenaer er designet for å være multifunksjonelle fra første stund, kan det være vanskelig å forutsi fremtidige behov i alle ledd. Akkurat nå er C.F. Møller i ferd med å grundig modernisere Avicii Arena, populært kalt Globen, i Stockholm, samt de omkringliggende arenaene Annexet, Hovet og Tele2 Arena til et moderne og sammenhengende arrangementsområde. Med en diameter på 110 meter og 85 meter til taket er Avicii Arena verdens største klodeformede bygning. Globen ble innviet i 1989 og er en del av et kompleks som inkluderer et hotell, kontorbygg, parkeringsplass, park og kjøpesenter. Det har vært vertskap for arrangementer som spenner fra ishockeyfinaler til Eurovision Song Contest. Deltakerrekorden innehas av Metallica, som hadde 16 531 konsertgjengere i 2009.


"Vi tilpasser Globen for å gjøre den enda mer fleksibel og i stand til å håndtere både flere tilskuere og flere forskjellige sports- og kulturarrangementer. Vi skaper en bedre flyt for tilskuerne, gjør det lettere for alle å finne frem, og gjør det raskere å gjøre endringer mellom arrangementer. I tillegg skaper vi en bærekraftig løsning ved å styrke integreringen av arenaene i nærområdet for å øke opplevelsen av et urbant integrert arenakompleks som både kommersielt og sosialt bidrar til omgivelsene og styrker områdets identitet, sier Mårten Leringe.

Avicii Arena - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / Nikolaj Jakobsen

Nasjonale landemerker
Globen har blitt et viktig landemerke for Stockholm, med sin sirkulære silhuett godt synlig i gatene og fra luften. Tilsvarende er Bislett stadion i Oslo også et landemerke for både byen og Norge. Bislett stadion er spesielt kjent for friidrettsarrangementer som Bislett Games og Diamond League, og det er satt over 50 verdensrekorder på denne stadion. Det utmerker seg arkitektonisk gjennom måten den passer inn i byen. Tilskuere kan se ut til byen og byen kan se inn på stadion. Materialene og arkitekturen reflekterer byens, så den er perfekt integrert med omgivelsene.


"Det er viktigere enn noen gang å tenke på et stadion i forhold til omgivelsene. Dette kan være i forhold til natur og grøntområder, dersom arenaen ligger litt utenfor byen. I forhold til den by integrerte arenaen er det viktig å tenke byliv, kantsoner og rom for butikker og restauranter i utformingen, slik at stadion har relevans når det ikke er kamper og konserter. I bunn og grunn handler det om å skape en arena som gir tilskuere lyst til å oppholde seg der før, i løpet av og etter en kamp eller et arrangement og sørge for at stadion er levende i hverdagen utenfor de store arrangementene, sier Klaus Toustrup.


Et godt eksempel på dette finnes i sentrum av København, hvor Danmarks nasjonalstadion ligger, og som C.F. Møller har utvidet og forvandlet til et moderne stadion for konserter og idrettsarrangementer. Det er hjemmet til det danske fotballaget og den lokale fotballklubben FCK, og har vært vertskap for forestillinger av Rolling Stones, Madonna og Lady Gaga. Stadionkomplekset rommer også kontorer, kafeer, en trestjerners Michelin-restaurant, et privat sykehus og mye mer. Dette sikrer et levende stadionområde som er godt brukt i hverdagen mellom store arrangementer.

Friends Arena - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: Adam Wycichowski

Fokuser på en god opplevelse
Et vesentlig element i den moderne arenaen er sikkerhet og fokus på en god opplevelse for den enkelte tilskuer. Løsningen ligger i vellykket infrastruktur.


"Det er viktig å fokusere på hvordan tilskuere og mannskap kommer seg inn og ut av stadion. Både for å skape den beste opplevelsen, men også for å skape det tryggeste miljøet og kunne komme seg raskt inn og ut. Dette gjøres f.eks. ved å dele inn tilskuerområdet i mindre seksjoner og ha mange inn- og utganger slik at det ikke kan oppstå flaskehalser. Det krever også god skilting og en intuitiv planløsning slik at alle vet hvor de skal gå dersom stadion skal ryddes raskt. Like viktig er det selvfølgelig at arenaen er designet for å tåle store folkemengder av entusiastiske fans. I tillegg ønsker vi alle å unngå kø for toaletter, barer etc. og ha en god, trygg og smidig tilskueropplevelse. Dette er en av tingene vi skaper i vår modernisering av Avicii Arena, sier Mårten Leringe.

Bislett Stadion - Insights: Fremtidens multiarena er fleksibel, bærekraftig og konstant relevant - C.F. Møller. Photo: Terje Løchten/ NTB/ Ritzau Scanpix

Den bærekraftige arena
Daglig og variert bruk stiller krav til et bærekraftig bygg – både når det gjelder drift og vedlikehold og selve konstruksjonen.
«I C.F. Møller fokuserer vi generelt på å skape bærekraftige bygg, for eksempel jobber vi med tre som byggemateriale, som er CO2-besparende, og vi gjør LCA (Life-cycle Assessment) analyser for å minimere det totale energiavtrykket ift. produksjon og drift. Det handler også om å få mest mulig ut av et arenaens takflater og samle opp regnvann, som for eksempel kan brukes til å vanne banen. Men også sørge for gode forhold for daglige brukere, inkludert gode dagslysforhold. Å arbeide med bærekraft og velvære er en integrert del av vårt arbeid, og vi har utviklet egne interne programmer og metoder som skaper optimale resultater og besparelser i selve designfasen, sier Klaus Toustrup.


Utformingen av fremtidens arena krever dermed erfaring, gode og utprøvde metoder i kombinasjon med visjonære ideer, arkitektonisk kompetanse og bruk av siste teknologi for å skape en bærekraftig arena som løser en rekke oppgaver og samtidig har en estetisk uttrykk som vil vare langt inn i fremtiden.


I tillegg til Parken i København, Bislett Stadion i Oslo, Avicii Arena og Friends Arena i Stockholm, har C.F. Møller også stått bak Eleda Stadion i Malmö, Sverige, og Randers Stadion i Danmark. De to sistnevnte er mindre stadioner kun for fotball og fokuserer på den intense fotballopplevelsen

 

Friends Arena
Avicii Arena
Eleda Stadion
Bislett Stadion
Parken

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter