Integrering av det omkringliggende samfunnet
Når man arbeider med store institusjoner som forskningsfasiliteter eller helsebygg, er det avgjørende at man skaper et engasjement og en synergi med det omkringliggende samfunnet, landskapet og allmennheten.
Jo bedre synergien og engasjementet, desto enklere blir det å lykkes i å skape et bygg som omfavner åpenhet og gir kvalitet til samfunnet. Dette kan gjøres ved å involvere rom og attraksjoner i bygningen som strekker seg utover bygningens egne beboere og skaper en naturlig og generell tilgjengelighet for allmennheten, sier Klavs Hyttel.
Ved Karolinska Institutet i Stockholm har åpenheten i det nye laboratoriebygget Biomedicum skapt en åpen og innbydende første etasje med offentlig tilgang til atriet, en kafé og offentlige utstillingsområder. Det ble skapt koblinger gjennom den lokale parken for å styrke allmennhetens adgang til instituttet, slik at Biomedicum blir et sentralt punkt i området. Dette har skapt et unikt ikon for forskning i verdensklassen, som Karolinska Institutet er kjent for.
Mærsk Tårnet ligger sentralt i København, og derfor var det viktig å sikre at bygningen både passer i omgivelsene og at den skiller seg ut og bidrar med noe nytt. Her kan alle møtes, og det er en sterk og innbydende kobling mellom samfunn og vitenskap. Med sin innbydende og bærekraftige campuspark og det åpne torget ved hovedinngangen er Mærsk Tårnet helt integrert i nabolaget.
Det er en stor dag for Københavns Universitet, men også en stor dag for København som by. Mærsk Tårnet er en gave til forskning, kunnskap og utdanning. Men det er også en stor gave til innbyggerne i København. Det er et vakkert tårn, og det gir noe tilbake til byen med første etasjen og hagene, og det er vi veldig glade for, sier Frank Jensen, ordfører i København.
Mærsk Tårnet er åpent for allmennheten i åpningstiden, med sykkel- og gangveier som krysser bygningens sokkel og fremmer sosial bærekraft, samtidig som bygget er integrert og koblet til omgivelsene.