Biomedicum har fått utmerkelsen «Årets Bygge 2019» i Sverige
Det ble en spennende finale da utmerkelsen «Årets Bygge 2019» skulle deles ut i Sverige. Prosjekter fra arkitektkontorer som svenske Wingårdhs og danske Henning Larsen var med på oppløpssiden, men det ble C.F. Møller Architects Biomedicum som stakk av med utmerkelsen.
– Vi er både glade og stolte over at Biomedicum får denne utmerkelsen. Gjennom et godt samarbeid med Akademiska Hus og Karolinska Institutet har bygningen fått et høyt arkitektonisk nivå, sier Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.
Prosjektdirektør Hayar Gohary fra Akademiska Hus, som er prosjektets byggherre, deler Mårten Leringes begeistring,
– Vi er utrolig stolte over at Biomedicum har blitt utnevnt til «Årets Bygge». Målet har vært å skape et unikt samlingspunkt for forskning og samarbeid på tvers av faggrenser. Denne utmerkelsen er et bevis på at vi har lykkes med arbeidsprosessen vår, og at vi ved hjelp av alle de involverte parter, har klart å skape den beste balansen mellom økonomi, tid og kvalitet, uttaler han i en pressemelding fra Akademiska Hus.
Svensk kraftsenter for forskning
Det nye laboratoriebygget Biomedicum ble innviet sommeren 2018, og det skal være et kraftsenter for forskningsvirksomheten ved Karolinska Institutet i Stockholm, et av verdens ledende medisinske universitet, som for mange nok er best kjent for utnevnelsen av Nobel-prisvinnerne i medisin eller fysiologi.
Tidligere har forskningsmiljøene ved Karolinska Institutet vært spredd rundt på hele campus, et grønt parkområde med røde teglsteinsbygninger, det første oppført på 1930-tallet. Med Biomedicum får instituttet ett samlende miljø for fremtidens forskning, med en svært fleksibel innredning av laboratorier og kontorer som vil virke som katalysator for et grenseløst samarbeid mellom de ulike forsknings- og studiemiljøene.
Den nye bygningen skal ikke bare være et hus på campus – det skal også romme parken i huset. Med et glassoverbygd, grønt atrium fortsetter campus-området inn gjennom bygningen, og forsterker det grønne campus-områdets sosiale kvaliteter – til fordel for kunnskapsutveksling og tverrfaglighet.
Bygningens åpenhet, i kraft av blant annet en transparent og inviterende første etasje med tilgang til atrium og for eksempel kafé, skaper også nye forbindelser gjennom parken, slik at Karolinska Institutet åpnes mot både byen og det planlagte nye universitetssykehuset Nya Karolinska Solna (NKS), som skal ligge ved siden av.
Biomedicum blir den sentrale bygningen i området, et unikt ikon for den forskningen i verdensklasse som Karolinska Institutet står for.
– Vi er naturligvis veldig glade og stolte over denne utmerkelsen. Biomedicum er Karolinske Institutets hittil største byggeprosjekt, og et flaggskip for eksperimentell grunnforskning i helse og sykdom – både i Sverige og internasjonalt. Biomedicum gir Karolinska Institutet de aller beste forutsetningene for vellykket forskning i verdensklasse, og bygningen er skapt for å utvikle og underbygge kreative møter og samarbeid mellom forskere og forskjellige institusjoner. Dette er en langsiktig investering for både Karolinska Institutet og for svensk forskning generelt, uttaler Rikard Becker, direktør for bygninger hos Karolinska Institutet.
Det er plass til totalt 1600 forskere og medarbeidere i Biomedicum.
Eksperter på forsknings- og laboratoriebygninger
Forsknings- og laboratoriebygninger er komplekse prosjekter, siden de både må kunne håndtere krevende og innovativ forskning, flere brukergrupper og være dynamiske og inspirerende arbeidsplasser som underbygger forskning i verdensklasse. Bygningene skal være bærekraftige, og ofte en attraksjon for både de nære byomgivelsene, de lokale innbyggerne og byen de ligger i. C.F. Møller Architects har den siste tiden markert seg på dette feltet med både Biomedicum i Stockholm, Mærsk Tårnet i København og Aarhus Universitets Hospital, og arkitektkontoret kan trekke en rød tråd helt tilbake til Aarhus Universitet fra 1932, via blant annet Akershus universitetssykehus i Oslo og Darwin Center for det Naturhistoriske Museum i London.
– C.F. Møller Architects har en solid historisk erfaring med slike kompliserte bygninger, som vi bruker i vårt arbeid i dag som grunnlag for nyskapende bygninger som oppfyller dagens krav til gode forsknings- og laboratoriebygninger, forteller Mårten Leringe, før han fortsetter:
– I dag bruker vi i stadig større grad brukerinvolvering. Det er også stadig større fokus på bærekraft, samtidig som vi fastholder fokus på arkitektur som gjør det mulig for mennesker å møtes i et inspirerende miljø som underbygger bygningens funksjon og brukernes trivsel. Dette gjelder uansett om det er et sykehus hvor folk skal bli friske, forskningsbygninger hvor det skal skapes ny kunnskap, eller bygninger hvor blant annet innovasjon står i fokus.
«Årets bygge»
«Årets Bygge» er den mest prestisjefylte utmerkelsen i offentlig sektor, og den fokuserer på de fantastiske prosjektene som bygges i Sverige hvert år.
Fakta
Byggherre og prosjektledelse: Akademiska Hus
Entreprenør: Skanska
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Byggestart: Høsten 2013
Byggeprosjektet ble avsluttet: Våren 2018
Bruttoareal: 65 000 m²
Pris: 2 050 MSEK
Press Release Akademiska Hus
Årets Bygge 2019
High Res Images
Prosjektbeskrivelse