Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
9.7.2021

Grønt lys for ny høyhus i Aarhus

C.F. Møller Architects og Ejendomsselskabet Olav de Linde har fått godkjent byggingen av en ny høyhus som skal fungere som landemerke og midtpunkt for utviklingen av Sydhavnskvarteret, et nytt kvartal i et tidligere industriområde langs byens havneområde.

 

Mindet 6 er et lyst skulpturtårn og landemerke som vil kombinere en ny grønn byutvikling med rekreasjonsområder, byliv og kulturhistorie med attraktive forretningsmuligheter og kulturfasiliteter som restauranter, kontorer, food hubs med mer.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

- Vi er både glade og stolte over å få dette prosjektet godkjent, etter åtte års hardt arbeid og en svært konstruktiv dialog med både Olav de Linde og Aarhus Kommune for å få høyhuset til å passe inn i byens planer om å etablere et helt nytt og fortettet kultur- og forretningsstrøk i gamle Sydhavnen, sier Michael Kruse, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects, og fortsetter:


- Vår ambisjon med prosjektet er å etablere en tydelig forbindelse til det historiske utgangspunktet for byen Aarhus, den industrielle byggekulturen i området og den videre utviklingen av byen. Prosjektet gjenspeiler et lokalt og stadig mer internasjonalt perspektiv og er basert på en iboende bærekraftig tilnærming til byplanlegging, som et svar på den globale tendensen mot urbanisering.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Gjenspeiler industriarven
Utgangspunktet for tårnet er et eksisterende historisk industrikompleks med røtter i tidligere tiders industri og kultur i havneområdet. Den imponerende bygningsstrukturen vil bli bevart og supplert med et nytt tårn. Tårnet skal integreres i det eksisterende komplekset, som også har tjent som inspirasjon til nybyggets grunnleggende geometri. De historiske trekkene ved det eksisterende bygget skal fortsatt være tydelige og vil dessuten få nytt liv ved å åpnes opp mot omgivelsene, for å skape attraktive plasser både ute og inne. På taket av den gamle bygningen skal det skapes et nytt grønt hagemiljø som skal være tilgjengelig for offentligheten, og som vil omfatte en restaurant, et drivhus for appelsintrær og kjøkkenhager.


- Det har vært viktig for oss å integrere industriarven i det nye tårnet. Det gjør vi ved å bruke den eksisterende bygningen som base og utgangspunkt for tårnet, og ved å la den eksisterende bygningens form og omfang gjenspeile seg i utformingen av det nye tårnet, forklarer Michael Kruse.

Mindet 6 C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Et skulpturelt landemerke
Selve tårnet er formet som et lyst og slankt skulpturelt landemerke med vertikale grønne foajeer til både den nære og den bredere urbane konteksten. Fasadene er bygget med et romlig relieff i lett terrazzo som er tilpasset solens bevegelser og vinkler, for å sikre optimale lysforhold på dagtid, god utsikt og et sunt inneklima. Bygningens geometri gjør at den forholder seg fint til alle retninger, med en karakteristisk og teksturell virkning i flere høyder.

Beliggenhetens potensial med nærhet til byen og havet, gunstige lysforhold og god utsikt, i tillegg til den historiske arven, fungerer dermed som bakteppe for en helt spesiell atmosfære og sikrer et unikt prosjekt som er tydelig forankret i stedets industrielle historie. Mindet 6 vil bli et integrert urbant landemerke og et fremtidig referansepunkt for Aarhus by med en åpen og innbydende profil.

Michael Kruse, C.F. Møller Architects - Grønt lys for ny høyhus i Aarhus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

- Mindet 6 er et eksempel på hvordan man kan gjøre et lukket og forlatt industriområde om til et åpent og levende distrikt. Og det er et eksempel på at man overvinner utfordringene ved tette og stadig voksende byer, samtidig som man forbedrer livskvaliteten for innbyggerne, støtter næringslivet og fanger inn byens lange historie, sier Michael Kruse, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.


Byggestart er forventet i 2022, og høyhuset forventes å stå ferdig i 2025, da den vil romme kontorlokaler for ca. 2000 personer. For tiden ser det ut til at bygningen vil bli den høyeste i Danmark med sine 143 meter over bakken.

 

Prosjektbeskrivelse
Ejendomsselskabet Olav de Linde
Høyhus C.F. Møller Architects

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter