Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
7.12.2023

C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet

Et team bestående av C.F. Møller Architects, NCC som totalentreprenør, og Artelia har vunnet konkurransen om det nye hovedkontoret for det danske energiselskapet Energinet.

 

Det nye hovedkontoret vil bli bygget ved siden av Energinets eksisterende bygning i Fredericia og er ment å oppleves som en sømløst integrert enhet, både funksjonelt og estetisk. Omtrent 900 nye arbeidsplasser, en kantine og et konferansesenter vil bli etablert. Utvidelsen av Energinets hovedkontor har som mål å sikre selskapets muligheter for vekst i fremtiden. Kontrakts beløpet utgjør omtrent 600 millioner danske kroner.


Den nye konstruksjonen inkluderer en forbindelse mellom den eksisterende hovedkontorbygningen og nybygget i henholdsvis første-, andre-, tredje etasje og kjellerplan, og det vil bli etablert ulike fellesfasiliteter som kantine, møterom og utendørsområder. Totalt vil bygningen inneholde 26.750 kvadratmeter, inkludert kjelleren.

Thue Borgen Hasløv, partner & architect, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: Hans Christian Jacobsen


"En viktig visjon for oss har vært å forene det eksisterende og det nye, både arkitektonisk og funksjonelt, og i den daglige opplevelsen av bygningen. På denne måten skaper vi en opplevelse av ett Energinet med delt DNA når det gjelder estetiske prinsipper og arkitektoniske kvaliteter. I tillegg skal en gjennomtenkt og kvalifisert «flowstrategi» skape engasjerende og effektive bevegelsesmønstre i og mellom bygningene," sier Thue Borgen Hasløv, ansvarlig arkitekt og partner på prosjektet fra C.F. Møller Architects.

Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Tre skaper en behagelig atmosfære
Prosjektets fremste oppgave er å fungere som en veldrevet og attraktiv arbeidsplass for nåværende og fremtidige ansatte. Teamet bak det nye hovedkontoret har fokusert på det betydelige potensialet ved å utforme en moderne og effektiv kontorbygning basert på verdier som åpenhet, tilgjengelighet og innovasjon.


I prosjektet har det vært arbeidet med å videreføre og tilpasse stemningen man opplever i det eksisterende kontoret, som inneholder en rekke åpenbare kvaliteter som for eksempel gjennomsiktighet, lys, oversikt og romslighet. I det nye hovedkontoret vil tregulv og trekjerner bidra til å skape en hyggelig atmosfære, samtidig som bygningens tresøyler vil tilføre en varm og taktil karakter til alle rom.


"Vi er stolte og glade for at Energinet har valgt vår løsning," sier Lasse Ebler, som er senior tilbudssjef i NCC's byggeenhet i Vest under Building Nordics. "Vi har levert et gjennomtenkt og grundig bearbeidet forslag sammen med C.F. Møller og Artelia – for øvrig det samme teamet som vi samarbeider med på en stor kontorbygning i tre, som vi bygger i Odense for Bygningsstyrelsen."


Jakob Mariager, avdelingssjef hos Artelia, ser også frem til et nytt ambisiøst prosjekt med det samme teamet, som kommer direkte fra et vellykket samarbeid i Odense:


"Energinet ønsker naturligvis en passiv bygning med lavt energiforbruk, men har samtidig store ambisjoner for inneklimaet og arbeidsmiljøet. Det er alltid spennende å få de to viktige hensynene til å gå opp i en høyere enhet. Spesielt fordi vi vet hvor stor innvirkning bygninger har på helsen og trivselen vår. I tilbudsfasen har teamet hatt en verdifull integrert designprosess, der vi sammen har funnet effektive løsninger som tar hensyn til både inneklima, energi og dagslys. Vi ser frem til å fortsette dette arbeidet.


Bygningen er planlagt å oppnå en DGNB Gull-sertifisering.

Energinet HQ, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Etter en anbudsrunde med innebygd arkitektkonkurranse har Energinet valgt NCC som totalentreprenør i samarbeid med C.F. Møller Architects og Artelia.


Arbeidet starter sommeren 2024, med fundamenteringsarbeidet. Det nye hovedkontoret vil være klart for innflytting i fjerde kvartal 2026.

 

Samarbeidet nevnt i Odense mellom C.F. Møller Architects, NCC og Artelia er prosjektet WoodHub. WoodHub er en kontorbygning som samler flere statlige styrelser under ett tak i hjertet av Odense og er et banebrytende prosjekt for klimavennlig trebygning, og den største trebygningen i Danmark.


Om Energinet
Energinet er et selvstendig offentlig selskap under Klima-, Energi- og Forsyningsdepartementet. De eier og utvikler elektrisitets- og gassnettet i Danmark for å integrere mer fornybar energi, opprettholde forsyningssikkerhet og sikre lik tilgang til nettene.

 

Energinet
High-Res Illustrations
Prosjektbeskrivelse

Energinet, C.F. Møller Architects - C.F. Møller Architects designer nytt hovedkontor for Energinet - C.F. Møller. Photo: Erik Nord

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter