Gråalen - Norrtälje Havn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
7.7.2020

Gråalen - Norrtälje Havn

Nytt boligområde med fokus på bærekraft og bruk av tre i reisverk og fasader vokser fram i Norrtälje havn
 Gråalen - Norrtälje Havn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
 Gråalen - Norrtälje Havn - C.F. Møller. Photo: Mårten Lindquist

I Norrtälje, en time nordøst for Stockholm, har C.F. Møller Architects tegnet boligområdet Gråalen, som er en del av utviklingen av Norrtälje havn. Området består av cirka 140 boliger fordelt på åtte bygninger, hvorav fire av disse er med reisverk i massivtre (KL-tre). Prosjektet består også av en parkeringskjeller, tilpasset bosted for mennesker med nedsatt funksjonsevne og dagaktiviteter for beboerne. Boligområdet er utformet for å passe for mennesker og familier på ulike stadier i livet, med forskjellig bakgrunn og ulike livsstiler.

 

C.F. Møller Architects, Slättö Förvaltning og Norrtälje kommune står bak beslutningen om å bruke tre som byggemateriale i reisverk og fasader. Beslutningen er basert på å ta ansvar for prosjektets totale miljøpåvirkning og livssyklusperspektiv, som også inkluderer produksjon, drift og vedlikehold.

 

Området utføres med variert utforming og blir både en forlengelse samt en moderne tolkning av Norrtäljes historiske bykjerne, som består av mange godt bevarte eldre trehus.

 

– Med det nye boligområdet, Gråalen, ønsker vi å bidra med en inkluderende arkitektur som inneholder vakre detaljer og levende offentlige rom, der menneskers nærvær og trivsel står i fokus, sier arkitekt Ola Jonsson.

 

Kjent for bærekraft

C.F. Møller Architects står også bak Sveriges høyeste trebygg, Kajstaden Tall Timber Building, i Västerås. Alle delene i det ni etasjer høye bygget består av krysslimt tre. Det inkluderer vegger, bjelkelag, balkonger og heis- og trappehussjakt. I tillegg er arkitektkontoret kjent for Copenhagen International School i København, der fasaden er dekket av 12 000 solcellepaneler og gjør skolen delvis selvforsynt med energi. Tidligere i år ble C.F. Møller Architects utpekt til delvinner i konkurransen om det tyske miljøverndepartementets nye kontor i Berlin med et prosjekt som bruker både tre i konstruksjonen og integrerte solceller. I tillegg er arkitektkontoret involvert i arbeidet med å skape mer bærekraftige bygg gjennom forskningsprosjekter i både Danmark og Sverige.

 

Gråalen forventes å være innflyttet i løpet av første kvartal 2022.

 

Les mere

 Gråalen - Norrtälje Havn - C.F. Møller. Photo: Mårten Lindquist

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter