Campus Großhadern am Klinikum der Universität München - C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN
Campus Großhadern am Klinikum der Universität München - C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN
15.2.2021

C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern

C.F. Møller Architects og HENN har vunnet førsteplassen i konkurransen om byggingen av det nye LMU Klinikum-Campus Großhadern. Arkitektene oppnådde en enstemmig avgjørelse med forslaget sitt og klarte å seire mot 17 andre planleggingsteam. De planlegger en fullstendig forvandling av den eksisterende bygningsmassen for den nye campusen til et grønt, nettverksbasert og imøtekommende miljø for bærekraftig medisinsk behandling, forskning og undervisning.

 

“Juryens enstemmige avgjørelse om forslaget til ARGE HENN | C.F. Møller Architects München/Aarhus er en sterk stemme til førsteplassen. Forslaget oppfyller de høye forventningene til funksjonalitet, trinnvis realisering, kostnadseffektivitet og teknisk gjennomførbarhet på en overbevisende måte. Arbeidet viser en robust struktur som i den videre bearbeidingen vil gi tilstrekkelig plass til fremtidige tilpasninger og utvikling, uten å miste grunnkonseptet. Samtidig klarer forslaget å møte kravene til pasienter, besøkende og ansatte om en komfortabel, menneskeorientert atmosfære på sykehuset både når det gjelder utvendig og innvendig design, takket være farge- og materialkonseptet som er valgt", sier Markus Hammes, frilansarkitekt BDA og juryformann. 

 

Press Release LMU Klinikum

C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN

Bayerns største statlige byggeprosjekt
Großhadern campus er en del av sykehuskomplekset Ludwig Maximilian University (LMU), som har en ledende nasjonal og internasjonal medisinsk posisjon. Nybygget består av totalt seks nye sykehussentre og er det største statlige byggeprosjektet i Bayern siden byggingen av sykehuset på 1960/70-tallet. Den nåværende planleggingskonkurransen omfatter realisering av den første fasen i dette store prosjektet, hvor det skal bygges tre sentre: hjerte-, lunge- og karsenteret, onkologisenteret og det nye diagnosesenteret, med et samlet areal på rundt 70.000 m². Denne første byggefasen representerer om lag 60 prosent av det nye sykehusets totale byggevolum og finansieres med rundt en milliard euro av den frie staten Bayern. I de videre byggefasene skal det bygges et mage-, bekken- og transplantasjonssenter, et hodesenter og et muskel- og skjelettsenter, samt andre fasiliteter for forskning, undervisning og logistikk.

 

"Vi er svært stolte over å bli utpekt som vinnerlaget og ser frem til det videre samarbeidet med HENN og resten av teamet, samt LMU, for å realisere et nytt bygg og en ny campus som oppfyller byggekravene og kravene til et universitetssykehus for fremtiden, samtidig som man verdsetter det urbane utseendet basert på prinsipper for Healing-arkitektur og fokus på mennesker", sier Klavs Hyttel, arkitekt og partner i C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN

Grønne rom og opphold med høy kvalitet

Med den medisinske fortreffeligheten i fokus representerer parken det sentrale motivet for forslaget. Den er et møterom for besøkende, pasienter, vitenskapelig ansatte og studenter. Sammenflettingen av parken – lungene i området – og “Magistralet” – sykehusets hovedvei og logistiske hjerte – er det som gjør denne hovedplanen spesiell. Med grønne tak på Magistralet og tallrike innvendige terrasser blir naturlige elementer konsekvent flettet inn i sykehusets strukturelle sentrum. Det landskapsmessige konseptet skal utvikle atmosfærisk mangfold, samt bidra til velvære og rehabiliteringsprosesser for pasientene. Denne ideen følger et grunnleggende prinsipp for moderne helsearkitektur: Mennesket står i fokus.

C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN

En modulær og transparent bygningsmasse i menneskelig skala
Etter ferdigstillelse av første byggetrinn vil de eksisterende bygningene gradvis bli revet og gjøre plass for en sammenhengende og tilgjengelig bygningsmasse. En mindre, bylignende silhuett vil forvandle og gi den eksisterende uniformen "helsefabrikk" et variert, urbant og menneskelig utseende. Det totale volumet av den nye gigantstrukturen vil bestå av moduler som, til tross for høy arealeffektivitet, formidler bildet av en løsrevet bebyggelse. Den modulære hovedplanen kan uten problemer utvides om nødvendig og sikrer dermed campusen høy grad av fleksibilitet og bærekraft. Gårdsplasser, terrasser og hager gir maksimal naturlig belysning og svært god ventilasjon, noe som bidrar til høy kvalitet på oppholdet.

 

"Den ekstremt samarbeidsvillige relasjonen mellom kontorene C.F. Møller Architects og HENN, samt fagdisiplinene, gjør det mulig å kunne skape denne ekstraordinære utformingen av morgendagens medisin. Den gjennomtenkte grunnstrukturen viser fleksibilitet og variert bruk, og fremmer utveksling og kommunikasjon. I tillegg har integreringen av naturen som helbredende element så vel som økologisk bærekraft avgjørende betydning for oss. De nye tilnærmingene vil gi en merkbar positiv innvirkning på oppholdet for enhver pasient og løfte arbeidsforholdene innen omsorg og forskning, og dermed medisinsk behandling, til et nytt nivå. Vi ser frem til å videreføre felles utviklede ideer og konsepter for utformingen av fremtidens universitetssykehus.” Marcus Fissan, Partner i HENN. 

C.F. Møller Architects og HENN vinner den internasjonale konkurransen for LMU Klinikum Großhadern - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects / HENN

Klar hovedplan og adressering av høy kvalitet
Hovedplanen fokuserer på korte avstander, en klar orientering og et innbydende design. Det nye bygget for LMU Klinikum på Großhadern campus vil omfatte totalt seks nye klinikksentre. Onkologi og forsknings-/undervisningsbygningen utgjør det østlige og vestlige endepunktet på den sentrale motorveien, Magistralet, som danner hovedforbindelsen for alle de medisinske sentrene. Det sjenerøse inngangspartiet åpner seg vinkelrett på denne hovedaksen og gir uttrykk for en ny adressestruktur av høy kvalitet.

 

Den nye Campus Großhadern er preget av maksimal kvalitet på oppholdet, med vekt på grønne rom og belysning, samt et konsept med korte avstander og et modulært byggefeltsystem som kan utvikle seg på en meningsfylt og bærekraftig måte utenfor sykehuset.

 

 

Prosjektinformasjon

Arkitekter
C.F. Møller Architects og HENN


Konkurranse
1. pris


Oppdragsgiver
Fristaten Bayern


Konsulent
HT Hospitaltechnik planleggingsselskap
Klett ingeniører
Wetzel & von Seht
HHP Nord/Øst
Büro Heinekamp
SINAI, forening for landskapsarktiekter i Berlin
AW Faust


Sted
München


Areal
140.000 m² brutto gulvareal, fase 1.
280.000 m² brutto gulvareal, fase 1-4.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter