C.F. Møller Arkitekter vinner ny videregående skole i Fredrikstad - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
24.10.2019

C.F. Møller Arkitekter vinner ny videregående skole i Fredrikstad

Østfold fylkeskommune i Norge har valgt C.F. Møller Arkitekter til å designe Glemmen Videregående Skole. En skole med 660 elever og en ny tannklinikk med 24 behandlingsrom.

C.F. Møller Arkitekter skal trekke hovedlinjene til fremtidens Glemmen Videregående Skole i Fredrikstad. Det står klart, etter arkitektkontoret har vunnet den åpne tilbudskonkurransen sammen med ingeniør og underrådgiver ÅF Norge sammen med skolespesialist Kasper Kjeldgaard Stoltz fra NERD Architects.


Glemmen Videregående skolen ligger for tiden på fire forskjellige steder i den sørnorske byen. Nå skal skolen samles på Traraveien der prosjektet skal være en blanding av riving, ombygging og nybygg, på totalt 15.000 m².


Nytenkning av den norske skole
C.F. Møller Arkitekter har blant annet vunnet prosjektet på grunnlag av en visjonær oppgaveforståelse, som er basert på den moderne måten å tenke skoler og pedagogikk sammen i Danmark – dette er erfaringer fra prosjekter som Copenhagen International School i Nordhavn, Hjertet i Ikast og Ny Islands Brygge skole.


-Vi er stolte over at Østfold fylkeskommune har valgt oss som deres foretrukne rådgiver for dette spennende skoleprosjektet, sier Mads Mandrup Hansen, partner og arkitekt i C.F. Møller Arkitekter.


- Vi gleder oss til å inngå en tett dialog med både klienten og brukerne om hvordan fremtiden Glemme Videregående Skole skal utfolde seg. Ikke minst gleder vi oss til å ta med våre erfaringer fra danske skoler for å utfordre de klassiske norske skolerammene og videreutvikle de pedagogiske visjonene som skolen skal bygges på, sier han med tanke på at Glemmen Videregående Skole. For tiden jobber vi med å revurdere den tradisjonelle strukturen rundt faste klasserom med et pedagogisk konsept.


- De vil flytte mer til aktivitetsbaserte områder, og det er derfor vi ikke bare jobber for å samle fire skoler på ett sted, men også for å tenke på norske skoler på en helt ny måte. Vi ser frem til å bidra med nye skoleideer og på samme tid kunne blande danske opplevelser med norsk, der vi vil trekke frem vår lokale tilstedeværelse, sier Mads Mandrup Hansen

 

Helhetlige løsning i samarbeid med brukere
Første trinn i oppgaven vil være å forberede en omfattende helhetligløsning for den fremtidige samlingen av Glemmen videregående skole på Traraveien. Her må det defineres hvordan alle funksjonene som nå er satt sammen på Traraveien kan plasseres og hvordan prosjektet setter de sammen.


Deretter vil Rådgivningsteamet, i samarbeid med brukerne, utarbeide et skisseprosjekt som behandler skolens pedagogiske visjoner og samtidig fokuserer på skolens samlede logistikk, tannklinikkens behov og betraktninger i forhold til LCC (Life Cycle Cost) beregninger.


Til slutt utarbeides et forprosjekt, som vil være grunnlaget for et samlet totalentreprise tilbud. I henhold til planen skal det rådgivende teamet bringes videre til det utførende totalenteprisen.

 

De videregående skolene er en del av grunnopplæringen i det norske skolesystemet. Her går 16-19 åringene i de tre klassene som følger etter barneskolen. Med transformasjonen av Glemmen Videregående Skole vil det være mulig for skolen å tilby studierettningene Studiespesialisering, Transport og Logistikk samt IKT og Medieproduksjon


Flere av bygningene på Glemmen videregående skole er i dag i så dårlig forfatning at det må vurderes om det lønner seg å renovere dem eller om de skal rives til fordel for nybygg. Samtidig må Fredrikstads tannklinikker settes sammen og inkluderes i bygningsmassen for den nye skolen.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter