C.F. Møller Architects får en delt førsteplass fra det tyske miljødepartementet - C.F. Møller. Photo: Beauty & the Bit
C.F. Møller Architects får en delt førsteplass fra det tyske miljødepartementet - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
11.12.2019

C.F. Møller Architects får en delt førsteplass fra det tyske miljødepartementet

C.F. Møller Architects vinner en delt førstepremie i den internasjonale konkurransen for utvidelsen av det tyske departementet for miljø, naturvern og atomsikkerhet (BMA).
C.F. Møller Architects får en delt førsteplass fra det tyske miljødepartementet - C.F. Møller

76 arkitektbyråer søkte om å delta i konkurransen for utvidelse av BMA i Berlin. 25 byråer – 23 tyske, 1 sveitsisk og 1 dansk – ble valgt ut til å levere forslagene sine, og det ble nylig offentliggjort at danske C.F. Møller Architects og JSWD Architekten fra Köln deler førsteplassen.


– Vi er begge glade og stolte over denne seieren, sier Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects. Han fortsetter:


– Vi er i ferd med å etablere oss i Tyskland og har nettopp åpnet et kontor i Berlin, og vi har allerede fått oppdrag innen helsevesenet, masterplanlegging og boliger. Denne nye seieren for det tyske departementet viser at vi har en rolle å spille i en rekke sektorer, inkludert både offentlige og private kunder. Seieren understreker at våre skandinaviske røtter og integrerte designtilnærming kan tilføre noe nytt og relevant til det tyske markedet.


Grønt landemerke i Berlin
Forslaget fra C.F. Møller Architects er en bærekraftig bygning som er designet i tømmer og naturstein med integrerte solcellepaneler og et stort fokus på dagslys og felles grøntarealer.


– Utfordringen var å tilpasse utvidelsen av det tyske departementet for miljø, naturvern og atomsikkerhet til en trekantet tomt ved siden av to eksisterende bygninger (BMA og Abgeordnetenhaus – parlamentet i Berlin), og samtidig oppfylle de strenge kravene om bærekraft og utendørsfasiliteter midt i Berlin. Løsningen er basert på intelligente designvalg og materialer, forklarer Heiko Weissbach, avdelingsleder for C.F. Møller Architects i Berlin.


Når det gjelder BMAs eksisterende bygning, har utfordringene blitt løst ved hjelp av et elegant tilbygg som tolker Berlins urbane blokkbebyggelse på en ny måte. Denne delen av komplekset består av en første etasje som er kledd i naturstein, og seks etasjer pluss loft med solceller integrert i fasaden. Valget av materialer og farger viderefører blokkens eksisterende fasader.

 

C.F. Møller Architects får en delt førsteplass fra det tyske miljødepartementet - C.F. Møller

Nytt møtested
Det skapes en ny og dynamisk bygning ved siden av den eksisterende blokken. Den minner på et vis om et lyst tre med gode vekstforhold – som en grønn oase i byen. Utgangspunktet er den klassiske og funksjonelle kontorbygningen som har blitt optimalisert med tanke på dagslys, naturlig ventilasjon og bygningsgeometri for å sikre best mulige dagslysforhold og utsikt fra kontorene. Bygningen er åpnet opp mot byen, og den har grøntområder med en grenliknende struktur i utkanten, slik at frisk luft slippes inn og tilgang til grøntområdene sikres.

 

Fire av disse grøntområdene har glassoverbygd atrium med åpne trapper som forbinder første etasje med de andre etasjene og en takterrasse. Hovedtrappene er plassert i gårdsplassene og kan brukes både som rømningsvei og som navigasjon. I hver etasje kommer man til et loungeområde som gir tilgang til kontorområdene. Dette skaper møtesteder for pauser og utveksling av kunnskap og ideer i hver kontordel, mens de faktiske arbeidsplassene er plassert i de mindre støyende og hektiske delene av hver etasje. Dette gir stor fleksibilitet for forskjellige brukere over tid.

 

Hovedinngangen og en offentlig tilgjengelig kantine nås fra sør ved Niederkirchnerstrasse, som en forlengelse av Abgeordnetenhaus. Fra hovedinngangen går man gjennom et stort showroom til et konferansesenter midt i bygningen – designet som et åpent rom som forbinder konferansesenteret med funksjonene i resepsjonen og foajeen. I konferansesenteret er det også et bibliotek som er designet rundt en gårdsplass og som kan brukes som alternativ arbeidsplass for å utvikle «nye måter å arbeide på».


Bygningens fasade er inspirert av de ulike tetthetene i trekroner som en del av en mangefasettert lavteknologisk bærekraftstrategi, som har som mål å vise hvordan karbonavtrykket kan reduseres i fremtidens bygninger, samtidig som man sikrer komforten for bygningens brukere.

 

Klient:
Bundesanstalt für Immobilienaufgaben (BImA), representert av Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung (BBR)


Brukere:
Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit (BMU) (departementet for miljø, naturvern og atomsikkerhet), Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat (BMI) (Tysklands innenriksdepartement), Abgeordnetenhaus.

 

Byggekostnader:
146,4 millioner euro

 

Størrelse:
51 000 m² bruttoareal

 

Læs mer

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter