Pris for beste helseprosjekt - C.F. Møller. Photo: Jørgen True
Pris for beste helseprosjekt - C.F. Møller. Photo: Jørgen True
4.11.2019

Pris for beste helseprosjekt

C.F. Møller Architects’ Haraldsplass sykehus mottar en utmerkelse for beste helseprosjekt (internasjonalt) under årets prestisjetunge Building Better Healthcare 2019-seremoni i England.
Pris for beste helseprosjekt - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Building Better Healthcare anerkjenner unik arkitektur for helsevesenet, eiendom- og anleggsledelse, interiørdesign og produktinnovasjon.


Vinnerne av 2019 Building Better Healthcare Awards ble offentliggjort under en seremoni i London onsdag, og C.F. Møller Architects’ Haraldsplass nye avdelingsbygg fikk prisen i kategorien «Best Healthcare Development (international)»,


– Vi er veldig glade for å vinne denne prisen. Den beste utmerkelsen er å ha hatt et fantastisk samarbeid som et team sammen med konsulentene våre helt siden starten av konkurransen til det ferdige resultatet, og ikke minst – med kunden og brukeren! Vi har alltid et mål om å forbedre livet til både mennesker og planeten i hvert prosjekt vi gjennomfører, og denne gangen klarte vi virkelig å oppnå dette som et team. Helsevesenet har vært en naturlig og sentral del av C.F. Møller Architects i mange år. Vi er alltid nyskapende ved å kombinere våre tradisjoner med ny kunnskap og moderne byggeteknikker, og vi er veldig glade for at dette høster anerkjennelse fra både brukere og kolleger, sier Christian Dahle, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.


Haraldsplass sykehus’ nye avdelingsbygg
Den nye bygningen med avdelinger, akuttmottak og fellesområder, ligger foran det opprinnelige sykehuset som ble bygd i 1940, mellom foten av Ulriken og Møllendalselven, og bygningens design følger elveløpet. Alle pasientrom har utsikt over byen og dalen gjennom store vinduer som er tilpasset vinkelen fra pasientenes senger.
 – C.F. Møller Architects har en svært god forståelse for sykehusutforming og trender, og de komplekse funksjonene og logistikken som trengs i et sykehus. Arkitektene som har vært involvert i prosjektet, har svært god kunnskap innen sine felt, de har vist god integritet som arkitekter, men de har alltid vært profesjonelle å enkle å samarbeide med. C.F. Møller-teamet har oppfylt sine forpliktelser i dette prosjektet til vår fulle tilfredshet, sier Trond Fagerli, programdirektør hos Haraldsplass Diakonale stiftelse.

Pris for beste helseprosjekt - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Si adjø til lange ganger
I motsetning til tradisjonelle sykehus, er det ikke lange ganger her. Isteden utgjør den åpne modellen grunnlaget for avdelingene. Det gir effektiv logistikk, fleksibilitet og nærhet mellom helsepersonell og pasienter.


Avdelingene er fordelt rundt to store, tildekte atrium som danner rammen rundt fellesarealene: En offentlig foaje med resepsjon og kafé, og et mer privat fellesrom for pasientene og gjestene deres. Atriene slipper inn dagslyset, og de bidrar også til bedre oversikt og gjør det enklere å orientere seg.


En gangbro mellom hovedbygningen og det opprinnelige sykehuset sikrer effektiv adgang for både oppegående og sengeliggende pasienter, personell og pårørende.


Et varmt og innbydende uttrykk
Prosjektet har hatt fokus på miljø og lang levetid. Det har også vært stort fokus på å velge naturlige og vedlikeholdsfrie materialer.


Bygningens fasader har en materialkvalitet som harmonerer med de eksisterende bygningene, samtidig som de gjenspeiler den moderne følelsen fra den nye bygningen. Eikekledningen i den hvite fiberbetongen gir et varmt og innbydende uttrykk.


 – Å flytte inn i det nye sykehuset har vært som en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er helt utrolig vakkert. Det er en godt planlagt bygning med vakre farger, møbler og lys, sier sykepleier Torill Andersen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

 

En ny gangbro over Møllendalselven kommer inn ved sykehusets nye hovedinngang og er en logisk og naturlig vei for fotgjengere og syklister fra Årstadveien, der et nytt bybanestopp snart kommer i tillegg til dagens bussholdeplass.


En eksisterende lindeallé og en vakker park i den sørlige delen av sykehusområdet blir bevart slik de står i dag.


Internasjonale helseeksperter
C.F. Møller Architects er internasjonale eksperter innen helsesektoren, og arkitektkontoret arbeider nå med en utvidelse av RWTH Aachen universitetssykehus og Städtisches Klinikum Braunschweig i Tyskland, sykehusene Tolworth og Springfield i England, Tampere psykiatriske sykehus i Finland, Danderyd sykehus i Stockholm og Aarhus universitetssykehus i Danmark.

 

Building Better Healthcare 2019
Haraldsplass Sykehus

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter