Si adjø til lange ganger
I motsetning til tradisjonelle sykehus, er det ikke lange ganger her. Isteden utgjør den åpne modellen grunnlaget for avdelingene. Det gir effektiv logistikk, fleksibilitet og nærhet mellom helsepersonell og pasienter.
Avdelingene er fordelt rundt to store, tildekte atrium som danner rammen rundt fellesarealene: En offentlig foaje med resepsjon og kafé, og et mer privat fellesrom for pasientene og gjestene deres. Atriene slipper inn dagslyset, og de bidrar også til bedre oversikt og gjør det enklere å orientere seg.
En gangbro mellom hovedbygningen og det opprinnelige sykehuset sikrer effektiv adgang for både oppegående og sengeliggende pasienter, personell og pårørende.
Et varmt og innbydende uttrykk
Prosjektet har hatt fokus på miljø og lang levetid. Det har også vært stort fokus på å velge naturlige og vedlikeholdsfrie materialer.
Bygningens fasader har en materialkvalitet som harmonerer med de eksisterende bygningene, samtidig som de gjenspeiler den moderne følelsen fra den nye bygningen. Eikekledningen i den hvite fiberbetongen gir et varmt og innbydende uttrykk.
– Å flytte inn i det nye sykehuset har vært som en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er helt utrolig vakkert. Det er en godt planlagt bygning med vakre farger, møbler og lys, sier sykepleier Torill Andersen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.
En ny gangbro over Møllendalselven kommer inn ved sykehusets nye hovedinngang og er en logisk og naturlig vei for fotgjengere og syklister fra Årstadveien, der et nytt bybanestopp snart kommer i tillegg til dagens bussholdeplass.
En eksisterende lindeallé og en vakker park i den sørlige delen av sykehusområdet blir bevart slik de står i dag.
Internasjonale helseeksperter
C.F. Møller Architects er internasjonale eksperter innen helsesektoren, og arkitektkontoret arbeider nå med en utvidelse av RWTH Aachen universitetssykehus og Städtisches Klinikum Braunschweig i Tyskland, sykehusene Tolworth og Springfield i England, Tampere psykiatriske sykehus i Finland, Danderyd sykehus i Stockholm og Aarhus universitetssykehus i Danmark.
Building Better Healthcare 2019
Haraldsplass Sykehus