Verdens første fotgjengervennlige forbindelse mellom flyplass, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
12.3.2019

Verdens første fotgjengervennlige forbindelse mellom flyplass, by og natur

C.F. Møller Architects har offentliggjort masterplanen som skal skape verdens første helt fotgjengervennlige forbindelse mellom en internasjonal flyplass, natur og urbane byfunksjoner.
Verdens første fotgjengervennlige forbindelse mellom flyplass, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects
Verdens første fotgjengervennlige forbindelse mellom flyplass, by og natur - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Aviapolis i Finland er et stort og urbant distrikt i nærheten av Helsingfors-Vanda lufthavn (lufthavnbyen Aviapolis). Den er en del av kommunen og byen Vanda. Sammen med Helsingfors, Esbo og Grankulla er Vanda en del av hovedstadsområdet i Finland, og Vanda er også den fjerde største byen i Finland.


C.F. Møller Architects har nå utarbeidet en masterplan for sentrumsområdet i Aviapolis. Sentrumsområdet ligger ved jernbanestasjonen, og målet er at det skal bli den tettest befolkede, mest allsidige og mest tilgjengelige delen av Aviapolis. Et område med en urban atmosfære, høy kvalitet og med en sterkt image og identitet. I utgangspunktet skal området huse 1000–2000 innbyggere og romme 10 000 arbeidsplasser.


– Helt fra starten forstod teamet vårt at det viktigste for at denne masterplanen skal lykkes, er å definere en tydelig og enhetlig visjon for hele sentrumsområdet, sier Danyal Taylan, arkitekt og Studio Manager hos C.F. Møller Architects.


Teamets visjon var å kombinere de eksisterende og mest naturlige elementene fra flyplassen, byen og naturen for å skape «en fotgjengervennlig flyplassby i naturen».


– De viktigste verktøyene for å lykkes med dette, er: å styrke møtet mellom natur, forbindelser, lokalsamfunn og kultur, å definere de ulike fremtidige brukergruppene for det fremtidige sentrumsområdet, og å forvandle hver potensielle utfordring til en verdifull ressurs, forklarer Danyal Taylan.

 

Finne opp en helt fotgjengervennlig forbindelse
Sentrumsområdet i Aviapolis ligger langs Helsingfors-Vanda lufthavn. Området er definert av urbane byfunksjoner, og den fotgjengervennlige forbindelsen «The Strip» skal gå gjennom disse.


The Strip starter fra den fremtidige bygningen for terminal 3. Derfra går den som en opphøyd gangvei med urbane og grønne egenskaper, hevet over logistikken for flyplassens infrastruktur. Ved å fordele logistikken over to nivåer, kan man forvandle lufthavnens avreise- og ankomstpunkt til verdens første gang- og sykkelvei mellom en internasjonal lufthavn og sentrumsfunksjoner, slik at man kan gå hjem, eller benytte seg av byens tilbud når man er på besøk.


The Strip føres ned på bakkenivå og går gjennom sentrumsområdet, i nærheten av ulike sentrumsfunksjoner, langs den 1,8 km lange delen som går sørover. The Strip går som en elv gjennom campusområder, parker, torg, kommersielle funksjoner, boligområder og natur, den gir tilgang til offentlig transport og er enkelt tilgjengelig. The Strip blir til en egen destinasjon med sine livlige 24/7 urbane funksjoner, blant annet i form av et torg i skogen, en campuspark og et transportnav. Masterplanens visjon er å kombinere eksisterende elementer fra naturen, byen og lufthavnen til én urban organisme, og å skape attraktive synergier mellom den unike kombinasjonen av brukergrupper: besøkende, innbyggere, studenter, arbeidere og kunstnere. En grønn og sosialt bærekraftig fotgjengerby som forbinder verden og Finland.
Aviapolis sentrum er et av flere masterplan-prosjekter som C.F. Møller Architects arbeider med i England, Danmark, Sverige, Belgia, Irland, Norge og Tyskland.

 

Fakta:
Klient: Vanda by
Størrelse: 277 000 m² boliger, 232 000 m² kontorer, 25 000 m² flyskole, 7200 m² hotell, 48 000 m² offentlige bygninger, 98 000 m² kombinert bruk

 

Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter