C.F. Møller Architects står bak Danmarks første sertifisert bærekraftige dagligvarebutikk - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
C.F. Møller Architects står bak Danmarks første sertifisert bærekraftige dagligvarebutikk - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
17.12.2020

C.F. Møller Architects står bak Danmarks første sertifisert bærekraftige dagligvarebutikk

C.F. Møller Architects, Netto og Salling Group har utviklet konseptet for den første frittstående dagligvarebutikken som har fått sertifiseringen DGNB Gold. Butikken er laget av tre, og den er kledd med tre og terrakottafliser.

 

Den første danske bærekraftige og frittstående dagligvarebutikken som har fått sertifiseringen DGNB Gold, ligger i Horsens i Jylland. Butikken er den første fullførte Grønn Netto av mange som har sterkt fokus på bærekraft, og konseptet er utviklet i et samarbeid mellom C.F. Møller Architects, Netto og Salling Group (som eier varemerket Netto).

 

– Vi er svært fornøyde med samarbeidet mellom C.F. Møller Architects, Netto og Salling Group, inkludert et felles mål om å skape en bærekraftig bygning som vi håper kan sette en ny standard for fremtidens bærekraftige dagligvarebutikker. I dette prosjektet har vi brukt vår erfaring med tre og mursteinsarkitektur, og fra forskningsprosjekter på tre som vi er involvert i, kombinert med digitale designverktøy som vi har utviklet for å optimalisere for eksempel dagslyset og kundeopplevelsen, og for å minimere CO2-avtrykket, sier Klaus Toustrup, arkitekt og partner hos C.F. Møller Architects.

 

Grønn Netto-butikkens fasade består av terrakottafliser og treelementer, og takkonstruksjonen er designet i danskprodusert laminert tre. Inngangspartiet er omkranset av varmebehandlet nordisk furu. Et stort inngangsparti i glass slipper dagslyset dypt inn i bygningen og får butikken til å fremstå som lys og åpen, samtidig som den vakre takkonstruksjonen i tre er synlig.

 

– Vi vil at kundene våre skal trives i butikkene våre. Sammen med C.F. Møller Architects har vi investert mye for å kunne tilby en slik opplevelse, og samtidig har vi satt en ny standard for hvordan vi bygger og driver butikkene våre på en mye mer bærekraftig måte, sier Michael Løve, Executive Vice President i Netto International.

C.F. Møller Architects står bak Danmarks første sertifisert bærekraftige dagligvarebutikk - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Bærekraftig og sirkulær konstruksjon
Landskapsløsningen rundt butikken fremhever områdets biologiske mangfold, med busker og trær samt naturgress og ville blomster. Et grønt sedumtak bidrar til å holde på regnvannet og kontrollere temperaturen ved å holde på varmen om vinteren og sørge for naturlig avkjøling om sommeren.

Solceller på taket og et varmepumpesystem som bruker overskuddsvarme fra frysere og kjøleskap for å varme opp bygningen, fører til at butikken blir delvis selvforsynt med energi.

Butikken har fått ekstremt godt inneklima takket være det store innslippet av dagslys og den forbedrede luftkvaliteten.

Bygningselementene og de mekaniske skjøtene er designet for å gjøre det mulig å demontere bygningsdeler for resirkulering og bruk i andre byggeprosjekter.

 

Alle bærekraftige tiltak er dokumentert i forbindelse med DGNB Gold-sertifiseringen.

 

Grønn Netto ved Bygholm Bakker i Horsens:

– Butikken er DGNB Gold-sertifisert
– Mesteparten av bygningen er laget av bærekraftig tre for å minimere miljøpåvirkningen
– Bygningens elementer og mekaniske skjøter gjør det mulig å demontere dem for gjenbruk
– Sedumtaket bidrar til et stabilt inneklima
– Solceller og et varmepumpesystem gjør butikken delvis selvforsynt
– Store vinduer slipper dagslyset inn i butikken
– Forbedret luftkvalitet for et sunt inneklima
– Lademuligheter for elbiler

 

Om DGNB
DGNB (Deutsche Gesellshaft für Nachhaltiges Bauen) er en internasjonal bærekraftsertifisering som har blitt tilpasset danske forhold.

For å bli DGNB-sertifisert vurderes bygningen eller området basert på en rekke kriterier innenfor de fem hovedområdene for DGNB – miljømessig kvalitet, økonomisk kvalitet, sosiokulturell og funksjonell kvalitet, teknisk kvalitet og prosesskvalitet.
I Danmark administreres DGNB av Green Building Council Denmark, som er en non-profit-organisasjon som arbeider for å fremme bærekraft i byggebransjen.

 

Press Release (DK) Salling Group
Prosjektbeskrivelse

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter