C.F. Møller Architects visar reviderade planer för ett nytt opera- och kulturhus i Kristiansund

C.F. Møller Architects visar reviderade planer för ett nytt opera- och kulturhus i Kristiansund - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

 

År 2010 vann C.F. Møller Architects tävlingen om ett nytt opera- och kulturhus i Kristiansund i samarbete med ingenjörerna COWI och Buro Happold samt AIX inom scenteknik och Gade Mortensen inom akustik. Projektet kommer att komma till nytta för kulturinstitutioner som har ett nationellt uppdrag och en viktig regional funktion inom kulturområdet. Det omfattar både en modifiering av viktig återuppbyggnadsarkitektur samt nybyggnation som täcker in behovet av funktionalitet och ökad säkerhet och samtidigt ger hög arkitektonisk kvalitet.

 

De fyra kulturinstitutioner som ska samlas är i dag stöttepelare för kulturlivet i Kristiansund och Nordmøre. Två av dessa är nationella och regionala prioriteringar: Operan i Kristiansund AS (OIK) och Stiftelsen Nordmøre Museum (SNM). Dessa har i dag inga egna lokaler för att kunna utöva verksamheten och kan därför inte vara de kulturleverantörer och utvecklingsaktörer som myndigheterna vill och förväntar sig att de ska vara.

 

De andra två aktörerna i huset är Kristiansunds bibliotek och Kristiansunds kulturskola. Dessa aktörer kommer att se till att huset blir stadens viktiga ”tredje plats”, med öppettider från 07.00 till 23.00. Projektet ger ett neutralt rum som är öppet för alla grupper över alla generationer, livsstilar, kulturer och etniska bakgrunder.

 

”Vi vill med detta projekt lösa ett nationellt problem och hantera en regional utmaning genom att göra det möjligt för operan och museet att äntligen producera och prestera för samhällets bästa och fylla sin funktion som samhällsutvecklare”, säger kulturchef och projektledare Eigunn Stav Sætre från Kristiansunds kommun. Hon fortsätter: ”Samtidigt ser vi till att nationella kulturinstitutioner äntligen kan bli just detta, genom att etablera en kulturell infrastruktur som gör det möjligt för dem att starta produktioner och driva verksamhet även här i regionen. Och inte minst kommer vi att påbörja revitaliseringen av Norges mest utmärkande återuppbyggnadsstad genom rehabilitering, nybyggnation och etablering av goda stadsutrymmen för alla.”


I samband med kulturministeriets budgetproposition för 2019 tilldelades Kristiansund 5 miljoner norska kronor för att revidera projektet för ett nytt opera- och kulturhus i Kristiansund, och C.F. Møller Architects har tillsammans med sina partner omarbetat de ursprungliga förslagen.

 

Syftet med genomförbarhetsstudien har varit att klargöra om projektet skulle kunna skalas ned på lämpligt sätt utan att därmed kompromissa med byggnadens nödvändiga funktionalitet och kvalitet.

 

Projektets nya planer stärker konceptet
Projektets bruttoareal minskas med över 30 procent vilket innebär att projektet nu omfattar cirka 10 000 m². Detta görs utan kompromisser med logistik och funktionalitet. Förbättringspotentialen har realiserats genom förbättrat samarbete mellan institutionerna och omlokalisering av ytor samt en reducerad area till följd av detta.

 

 ”I utrymmet mellan folkets hus på Kongens plass och Langeveiens ungdomsskola på Skolegata skapas en avgränsning där Kristiansunds nya kulturscen tar plats.” säger Christian Dahle, partner på C.F. Møller Architects.

 

Avgränsningen består av en vit vågig gardin i perforerad aluminium, som hägnar in kulturliv och funktioner uppåt och inåt, och skapar utrymmen för aktiviteter och umgänge. Den perforerade fasaden fungerar som en solskärm som samtidigt ger dagsljus i entréområdet under dagen och en glimt av verksamheten i huset på kvällarna. Fasaden ger den nya mellanliggande byggnaden ett lätt och tidlöst uttryck.

 

Arkitektoniska brobyggen
Langveiens ungdomsskola byggdes 1924 och är en av få byggnader som stod kvar i centrala Kristiansund efter bombningen i april 1940. Folkets hus är ett resultat av återuppbyggnaden efter kriget. Det nya opera- och kulturhuset binder samman dessa båda epoker och sätter den här berättelsen i fokus genom en stilmässig särprägel som inte har slagsida åt något håll, utan istället knyter dem samman med en abstrakt icke-figurativ fasad.

 

”Det nya huset är en fortsättning på återuppbyggnadsprojektet i Kristiansund, som har varit vilande sedan 70-talet. Operan i Kristiansund, operans balettcenter, Kristiansunds symfoniorkester, kulturskolan, Nordmøre Museum och Kristiansunds bibliotek använder de befintliga husen och den nya mellanliggande byggnaden.


Det nya kulturhuset aktiverar de omgivande gatorna och torgytorna och revitaliserar Kristiansunds centrum”, säger Christian Dahle.

Den nya totalkostnaden ligger på 690 miljoner, varav fylkeskommunen står för 150 miljoner och staten nu förhoppningsvis beviljar återstående 150 miljoner. Projektet kommer då att kunna gå vidare till projekteringsfasen och planeras stå färdigt 2022.

 

Projektet är ett i raden av spännande kulturprojekt som C.F. Møller har arbetat med de senaste åren, däribland ”Hjärtat” i Ikast, som är en ny mötesplats för kultur och förmedling som kombinerar undervisning, aktiviteter, gemenskap, motion och lek på ett nytt sätt, Odeon Musikk og Teaterhus i Odense, rehabilitering och om- och tillbyggnad av Aarhus Teater samt ett par mindre projekt i Norge som Molde Kulturskole och Sogn og Fjordane Kunstmuseum.


FAKTA
BYGGHERRE
Kristiansunds kommun, kulturchef Eigunn Stav Sætre

 

ANVÄNDARE
Operan i Kristiansund AS (OIK)
Stiftelsen Nordmøre museum (SNM)
Kristiansunds bibliotek
Kristiansund kulturskola

 

ADRESS
Kristiansund, Norge


OMFATTNING
10 000 m²


ÅR
2010–2022


SAMARBETSPARTNER
Projektledning: Hamsto AS
Ingenjör: COWI och Buro Happold
Scenteknik: AIX på scenteknik
Akustik: Gade Mortensen med akustik


FASER
1:a pris i arkitekttävlingen 2010
Skissprojekt 2013
Förprojekt 2014
Reviderade planer för ansökan till statens budget 2019
Planerad att slutföras 2022


KONTAKTUPPGIFTER
Kristiansunds kommun, via kulturchef Eigunn Stav Sætre
e-post: Eigunn.Stav-Satre@kristiansund.kommune.no

 

Projektbeskrivning

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer