AARHUS NYA STADSDEL FREDERIKS PLADS BÖRJAR TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
11.5.2017

AARHUS NYA STADSDEL FREDERIKS PLADS BÖRJAR TA FORM

Frederiks Plads är en ny stadsdel i Aarhus som arkitektföretaget C.F. Møller har ritat, och med taklagsfest torsdagen den 11 maj börjar stadsdelen ta form på allvar. En form som bland annat bjuder på ett 24 våningar högt hus.
AARHUS NYA STADSDEL FREDERIKS PLADS BÖRJAR TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
AARHUS NYA STADSDEL FREDERIKS PLADS BÖRJAR TA FORM - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Frederiks Plads i Aarhus har ett centralt läge bakom Bruuns Galleri mitt i Aarhus, och nu är området på väg att förvandlas till ett nytt grönt stadsområde. Det sker efter att området i 100 år har hyst DSB:s verkstäder.


– Målet är att skapa en ny stadsdel med en grön oas som nav som öppnar upp sig mot staden med gågator i olika riktningar och café och butiksliv i gatuplan med t.ex. torgatmosfär på sommaren och skridskobana på vintern, berättar Michael Kruse, arkitekt och partner hos C.F. Møller.

 

Blandad stadsdel med maximalt med sol
Det nya stadsområdet kommer att omgärdas av en blandning av bostäder och näringsliv, vars höjder har stämts av noga med den omgivande staden – först ut är en sex våningar hög kontorsbyggnad vid den angränsande stadsdelen Frederiksbjergs klassiska karéer i rött tegel från 1900-talets början och som avslutas med en fin final i form av två torn. Det ena på 12–16 våningar och det andra på 24 våningar och som rymmer cirka 250 lägenheter. Mellan dessa ligger det en rad terrasserade bostadshus med antingen altan eller takterrass, vars stigande form maximerar solinfallet i lägenheterna och utnyttjar utsikten över bukten och skogen på bästa möjliga sätt. Dessutom kommer det att etableras ett underjordiskt parkeringsgarage med två–tre våningar för de boende och näringslivet.

 

Anpassat till platsen och historien
De sammanlagt sju byggnaderna är lika olika som den omgivande staden, men de har också ett genomgående arkitektoniskt släktskap i form av material, bl.a. genom användningen av tegel, som samtidigt refererar till platsens historiska byggnader, dvs. de välbevarade DSB-verkstäderna och Aarhus centralstation från 1920-talet, som ligger i direkt anslutning till Frederiks Plads,


– Vi har fokuserat mycket på att skapa en plats och byggnader som är anpassade efter läget, vilket gör att Frederiks Plads både får sin helt egen gröna karaktär och så att säga blir en stad i staden, och samtidigt för en vänlig dialog med omgivningarna och den historia som är förknippad med platsen och till Aarhus, säger Michael Kruse.


Taklagsfesten den 11 maj var den första etappen av bygget som rymmer 12 000 m2, som planenligt kommer att vara inflyttningsklara i oktober 2017. Hela bygget förväntas stå klart 2020.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter