BIOVAF är ett nytt forskningskomplex i form av en utvidgning av Danmarks Tekniske Universitets anläggning på Lyngby Campus. BIOVAF ska uppföras i campusområdets karakteristiska skogslandskap, och kommer att rymma forskningsavdelningarna Veterinær, Aqua och Fødevarer under ett och samma tak.
Genomsyrat av naturen
Den grundläggande idén bakom C. F. Møllers förslag till ett nytt BIOVAF är att med utgångspunkt från det gröna landskapet skapa ett byggnadskomplex som genomsyras av naturen. Utvändigt utmärker det sig genom ett helt speciellt utseende - en ikon som smälter in i omgivningarna. Invändigt fungerar en genomgående "synergizon" som en social och tvärvetenskaplig navelsträng och förbindelselänk för hela BIOVAF.
Övertygande utformning av nätverksram
I juryns bedömning framhävs just synergizonens flexibla och flytande sammanbindning av institutionernas funktioner som en styrka:
"Förslagets styrka ligger i synergizonens generösa ytor. Förslagsställarna dokumenterar en stor rumslig variation, transparens och upplevelserikedom. Zonen har en rumslighet som gör den övertygande som attraktiv mötesplats. Det här är på många sätt fältets mest övertygande förslag till utformning av nätverksplatser för möten och tankeutbyten."
Synergizonens öppna rum erbjuder utrymme för föredrag, events, presentationer, utställningar, debatter, fester och underhållning. Området fungerar också som ett fördelningsområde för all trafik till och från samt mellan institutionerna på de olika våningarna.
Hållbar design
Projektet lever upp till de strängaste internationella standarderna vad gäller hållbar design, och är utformat för att uppfylla kraven för lågenergiklass 2015.
C. F. Møller deltog i tävlingen med EKJ Rådgivende Ingeniører som extra rådgivare.
Tävlingen vanns av COWI med rådgivare. Övriga deltagare i tävlingen var Arkitema, Erik Møller Arkitekter, NNE Pharmaplan tillsammans med Orbicon, Henning Larsen och SLA samt BIG.
Se mer om C. F. Møllers förslag till BIOVAF