DSB har utsett C.F. Møller till vinnare av ramavtalet för arkitektrådgivning kring bygg- och anläggningsarbeten i Danmark.
Det finns ett löpande behov av arkitektrådgivning när det gäller byggnader som ska uppföras, renoveras, restaureras och byggas om i DSB:s regi. Detta gäller bland annat befintliga anläggningar som stationsbyggnader, förgårdar och verkstäder, men även stadsplanering i samband med projektutveckling.
C.F. Møller är en av tre utvalda arkitektfirmor som under de kommande fyra åren ska utföra dessa uppdrag åt DSB.
Många olika projektmöjligheter
DSB:s tillgångar och resurser är mångfacetterade. Koncernens äldsta byggnad är från 1847, och för många av DSB:s byggnader finns det kulturskydd och liknande faktorer att ta hänsyn till. Med åren
har många av byggnaderna gjorts om och anpassats till tidens behov och syfte, men utvecklingen – och förändringen av byggnadernas användningsområden – fortsätter. Därför kommer uppdragen för DSB i stor utsträckning att omfatta ombyggnad och anpassning av befintliga byggnader.
DSB kommer dock under de närmaste åren också att ha en rad uppdrag som handlar om arkitektrådgivning kring anläggningar för passagerare, perronger, utvändiga stationsanläggningar, terminalanläggningar, tekniska anläggningar och markutveckling av områden.
Inflytande på den danska och norska järnvägen
C.F. Møller tar sig an uppgiften med mångårig erfarenhet av projekt som påminner om ramavtalet med DSB. Bland annat har C.F. Møller utfört VVM-utredningar för Aarhus Letbane, deltagit i det inledande arbetet på tunnelbanan i Köpenhamn, hanterat stadsplanering i samband med Aalborg Havnefront och Slussen i Stockholm samt restaurerat kulturminnesmärkta byggnader som Jens Bangs Stenhus i Aalborg och Aarhus Teater.
Sommaren 2014 tog C.F. Møllers norska avdelning i Oslo hem ett fyraårigt ramavtal för det nya InterCity-projektet i Norge. Här får C.F. Møller en nyckelroll i en av Norges största investeringar inom transportsektorn någonsin. Ramavtalet går ut på att den norska järnvägen 2024 ska ha ett fullt utvecklat nät mellan Oslo och Hamar samt Oslo och Fredrikstad. 2030 ska nätet till Lillehammer och Halden också vara färdigt.
Ramavtalet med DSB har förutom C.F. Møller också tilldelats Gottlieb Paludan Architects och PLH Arkitekter. Det löper över de kommande fyra åren med option på 2 x 12 månaders förlängning.