Forskningsfonden Ejendomsselskab A/S (FEAS) är projektets byggherre, och ambitionen är att utveckla Aarhus Kommunehospital till ett nytt campusområde för Århus universitet som framöver ska kallas Universitetsbyen.
C.F. Møller Architects har med Moe som underkonsult blivit tilldelade uppgiften att renovera och bygga om sjukhuskomplexets första område i syfte att skapa laboratorielokaler för Århus universitet.
–Vi är glada över att bli tilldelade denna uppgift och ser fram emot att gå vidare med arbetet. Uppgiften passar oss perfekt eftersom vi har omfattande expertis inom både laboratorier, universitet och sjukhus, och vi känner också redan till Aarhus Kommunehospital och Århus universitet väl. Båda komplexen ritades ursprungligen av oss och är en viktig del av C.F. Møllers historia, berättar Klavs Hyttel, styrelseordförande, partner och arkitekt hos C.F. Møller.
Det första projektet i ombyggnaden av Aarhus Kommunehospital är den största delen. Uppgiften omfattar det som kallas byggnadskomplex 1870, som består av fem separata byggnader på totalt 28 900 m². Sammantaget förväntar sig FEAS att den framtida bebyggelsen på Kommunehospitalet ska omfatta 110 000 m².
Historiskt projekt
C.F. Møller och Kay Fisker vann 1931 tävlingen om att bygga ut Aarhus Kommunehospital, och sedan dess har arkitektkontoret gjort avtryck på utvecklingen av området vid ett flertal tillfällen. 1932 vann C.F. Møller och Kay Fisker än en gång tillsammans med Povl Stegmann och landskapsarkitekten C.Th. Sørensen tävlingen om Århus universitet. Båda projekten bidrog i hög grad till etableringen av C.F. Møller som arkitektkontor i Århus och är i dag en viktig del av kontorets arv och DNA. I dag har C.F. Møller Architects kontor i Århus, Ålborg, Köpenhamn, Stockholm, Oslo och London.
Erfarna forsknings- och universitetsarkitekter
Århus universitets campus valdes 2006 ut som ett av tolv danska arkitektoniska mästerverk och togs därmed upp i en dansk arkitekturkanon, och arkitekter från hela världen besöker i dag Århus för att se campusparken och byggnaderna. I samband med erkännandet fick universitetet följande ord på vägen av kulturministeriet:
– Århus universitet signalerade ljusare tider för staden och landet vid byggnationen på trettiotalet. Arkitekturen är modern, starkt antimonumental, som en organisk tolkning av ett öppet campus mitt i staden, ett distinkt och robust vittnesbörd om hur vacker och human en större konstruktion i en stadsmiljö kan utvecklas i mer än 70 år.
C.F. Møller Architects är i dag fortfarande involverade i arbetet att löpande modernisera byggnaderna och campusområdet. Erfarenheterna från Århus har nyligen tillämpats i bland annat Mærsk-tornet på Köpenhamns universitet som är ett toppmodernt forskningskomplex och Biomedicum för Karolinska Institutet i Stockholm. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet, bland annat känt som ansvariga för Nobelpriset i medicin och fysik. Biomedicum, som invigdes sommaren 2018, skapar en samlad miljö för framtidens forskning med ultraflexibelt inredda laboratorie- och kontorsanläggningar som fungerar som katalysatorer för ett gränslöst samarbete mellan olika forsknings- och studiemiljöer.