C.F. Møller Landscape bakom klimatsäkring av Lemvigs Östhamn

C.F. Møller Landscape bakom klimatsäkring av Lemvigs Östhamn - C.F. Møller. Photo: Mads Krabbe

27.5.2016 | Lemvig ska säkras mot högvatten och översvämningar i den östra delen av hamnen. Ny förstudie med C.F. Møller Landscape som rådgivare föreslår hur hamnfronten kan utformas för rekreation och förbinder även hamnens närområden på ett nytt sätt.

 

Lemvig Kommun och Realdania startade 2015 förstudier som C.F. Møller Landscape och COWI nu har genomfört.

Resultatet är en idékatalog som föreslår att ett område utanför Lemvig Bedding utformas för rekreation med fritidsaktiviteter i en maritim miljö. Samtidigt ingår ett promenadstråk längs vattnet, som ska förstärka förbindelsen med Östra hamnen med bland annat ett företagsområde och en skatepark.

Ska göra tekniska utmaningar attraktiva
Förstudien går på djupet med olika scenarier för hur de tekniska utmaningarna när det gäller att klimatsäkra och högvattensäkra Lemvig Hamn kan bidra till ett levande stadsliv i hamnen. En del av projektet består bland annat av att skapa välfungerande och attraktiva promenadförbindelser från ena sidan av hamnen till den andra.

– Med förstudien har vi lagt grunden för att Lemvig kan få platser nära centrum som är i nära anslutning till vattnet. Något som vi vet att både kommunen och lokalbefolkningen gärna ser förverkligas och som de samtidigt kommer att få glädje av, säger Lasse Palm, avdelningschef på C.F. Møller Landscape, som har lett förstudien.

Samtidigt är de tekniska åtgärderna på plats, som kommer att säkerställa att rekreationsytorna får den dubbla funktionen att de även skyddar staden mot framtida höjningar av havsnivån. Vi har i förstudien haft fokus på att hitta stadsrumslösningar, där ett nytänkande vad gäller utformningen av högvattensäkringen skapar en ny kontext i staden, närhet till vattnet och multifunktionellt och rekreativt mervärde. Det handlar kort sagt om att tänka i former av mervärde för staden, där utmaningar vänds till vinster och där nödvändiga klimatinvesteringar utmynnar i synergilösningar, där två plus två blir fem, förklarar Lasse Palm.

Flyttar närmare vattnet
C.F. Møller har undersökt två möjliga scenarier för placeringen av klimatsäkringen. Det ena scenariet tittar närmare på en tillbakadragen placering, medan det andra lyfter fram själva klimatsäkringen och promenaden.

– Det finns flera fördelar med att lyfta fram klimatsäkringen. Placeringen i utkanten av stadsrummet ger nämligen dessutom möjlighet att tänka klimatsäkring som en del av stadsrummet, där tillgången till vattnet är ganska uppenbar, säger Lasse Palm.

– I den rekommenderade lösningen kan en klimatsäkring av Lemvig Bedding och Östra hamnen användas som en hävstång för en framtida hållbar och robust utveckling av projektområdet, där det är fokus på attraktiva stadsrum med ett maritimt tema, möjligheter till rekreationsaktiviteter och inte minst på att bevara de livsviktiga sociala mötesplatserna som stöder det maritima livet i hamnen i Lemvig, säger han.

Förstudien tar upp problemställningar, konsekvenser och lösningsmöjligheter på en övergripande nivå och är det första steget på vägen mot ett klimatsäkrat, attraktivt område. Arbetet ligger till grund för en arkitekturtävling som ska definiera de konkreta lösningarna för Lemvig Hamn.

C.F. Møller Landscape har under 2016 arbetat med klimatsäkring i flera danska städer. Bland annat med förstudierna för det ambitiösa Randersprojektet Staden till vattnet. Tidigare har C.F. Møller Landscape stått för den framgångsrika förvandlingen av Aalborgs hamnfront, och arkitektbyrån har även tagit fram masterplaner för flera stora hamnar, bland annat i Aarhus och Haderslev. Just nu arbetar arkitektbyrån i Köpenhamn med ett nytt vattentillvänjningslandskap i anslutning till nya Copenhagen International School i Nordhamnen.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer