C.F. Møller bygger nytt torn på prominent plats i Århus

C.F. Møller bygger nytt torn på prominent plats i Århus - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio

7.5.2018 | Byggföretaget Olav de Linde och C.F. Møller Architects tillkännager planer på en 144 meter hög kontorsbyggnad som kommer att bli ett ljust och skulpturalt landmärke vid Århus hamn. Byggnaden förenar stadsliv och kulturhistoria med nya, attraktiva kultur- och affärslokaler samt restauranger.

 

Världen över förvandlas gamla hamnområden till nya, levande stadsdelar med iögonfallande byggnader och nya mötesplatser för stadsborna.Århus är inget undantag, hamnen utvecklas rasande snabbt och nu tillkännager byggföretaget Olav de Linde och C.F. Møller Architects sina planer för ett nytt kontorstorn på adressen Mindet 6.


Integrerar gammalt och nytt
Utgångspunkt för tornet är en befintlig, historisk industribyggnad som vittnar om gamla tiders industri och kultur vid hamnen. Den imponerande byggnadsstrukturen bevaras och kompletteras med ett nytt torn som vävs samman med den befintliga byggnaden.

 

Tornets grundgeometri tar sin utgångspunkt den befintliga byggnaden. Gammalt och nytt förenas i såväl den omgivande stadsmiljön som i själva byggnaden.


Den befintliga byggnaden består med alla sina historiska kvaliteter och får nytt liv genom att öppna sig mot omgivningen och skapa spännande möten både utomhus och inomhus. På den gamla byggnadens tak anläggs en helt ny takträdgård som är tillgänglig för allmänheten och rymmer en mängd olika platser för kulturliv och aktiviteter, t.ex. restaurang, orangeri och köksträdgårdar.

 

– Det har varit viktigt för oss att utveckla den gamla byggnaden och att öppna upp den så att den skapar ett nytt, levande område vid hamnen för stadens invånare. Det övergripande projektet kommer att skapa en helt ny, grön och dynamisk företagsmiljö i Århus som blir en del av stadens nya, rekreationsområde som sträcker sig hela vägen från hamnen till Marselisborgsskogen. På så sätt sammanför vi nytt och gammalt, stad och landsbygd liksom stadsbor och näringsliv, säger Olav de Linde, vd och ägare av byggföretaget Olav de Linde.

 

Ljust och smalt
Själva tornet är utformat som ett ljust och smalt, tredimensionellt och skulpturalt landmärke som med sina vertikala, gröna foajéer bidrar till både närmiljön och det större, urbana sammanhanget.

 

Fasaderna är uppbyggda med en visuellt intressant och rumslig relief i ljus terrasso som är formade efter solens orientering. Fokus har legat på att säkerställa optimala dagsljusförhållanden, ostörd utsikt och ett bra inomhusklimat.

 

Byggnadens geometri med tre fribärande, vertikala foajéer och varierade fasader gör att byggnadens profil syns från alla håll med en karaktärsfull och strukturerad effekt i flera skalor.

 

Platsens potential med närhet till stad och vatten, gynnsamma ljus- och utsiktsförhållanden samt ett byggnadshistoriskt sammanhang lägger grunden för en mycket speciell atmosfär och ett unikt projekt med en tydlig förankring i platsens industrihistoria.

 

”Vår idé och vision har varit att skapa ett ljust och smalt torn som är integrerat med den befintliga byggnaden. Byggnaden orienterar sig åt alla håll och framstår som öppen och välkomnande runt om. Den skapar en attraktiv miljö för användare, stadsbor och staden genom att väva samman nytt och gammalt med öppenhet som en röd tråd. Projektet kommer tack vare tillgänglighet för allmänheten att bli en viktig katalysator för både staden och näringslivet.

 

Mindet 6 blir därigenom ett i staden integrerat landmärke och en framtida signaturbyggnad för Århus med en öppen och välkomnande profil.

 

Närmast väntar en utfrågning om projektet i Århus kommun och förhoppningen är att byggprocessen kan inledas inom ett och ett halvt år.

 

PROJEKTDATA
35 500 m ² nybyggnation
5 600 m ² befintlig byggnad
38 våningar
Höjd 144 m
Parkering enligt P-normen
Uppehållsplatser på markplan och takyta
Offentlig restaurang, Gastro Lab, orangeri och takterrass på våning 3
Offentlig restaurang på våning 38
Byggherre: Byggföretaget Olav de Linde
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Landskap: C.F. Møller Landscape
Ingenjör: Søren Jensen och SOM

 

Mer om projektet

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.
Visa mer