C.F. Møller och C.F. Møller Landscape har i samarbete med Transform och Moe vunnit tävlingen om det nya stadscampuset för CBS (Copenhagen Business School). Målsättningen med projektet är att skapa världens bästa stadsintegrerade campus.
Masterplanen ska ge området kring CBS och Frederiksberg ett nytt lyft. Projektet skapar ett unikt och attraktivt campus i området bestående av undervisningsinrättningar, grönområden samt spännande och inspirerande stadsrum.
– För oss har det handlat om att säkerställa hållbarhet, integrerade undervisnings-, forsknings- och studentmiljöer och spännande kombinationer med externa stadsdelsfunktioner, både under stadsplaneringen och vid utformningen av det nya byggprojektet med en volym på cirka 31 000 m2, säger Julian Weyer, partner i C.F. Møller.
Ett bultande affärshjärta
CBS är Danmarks främsta affärsuniversitet. Med sitt fördelaktiga läge centralt på Frederiksberg, ovanpå de gamla och nya tunnelbanelinjerna, kommer universitetet även i framtiden att ha en ökande dragningskraft på landets studenter.
Masterplanen för nya CBS fokuserar på att bevara och förstärka de grundläggande kvaliteterna hos universitetets nuvarande område, som är ett grönt campus med identitetsskapande landskapsinslag som promenadstråket och Solbjerg Plads. Samtidigt ska området innehålla byggnader av hög individuell kvalitet. Här har teamet arbetat systematiskt med att säkerställa rätt underlag för ett campus i världsklass.
– En av visionerna med nya CBS är att det i fråga om storlek och inflytande ska vara en bild av hur Danmark och hela västvärlden vill utforma sin framtid. Det ska vara klokt, tätt, kreativt, heterogent, individuellt och med starka band till både staden och samhället, förklarar Julian Weyer.
Intensivt och inspirerande stadsliv
Den nya masterplanen bygger på att skapa fyra olika nya stadsrum. Dessa ska omfatta allt från de klassiska områdena kring tunnelbanestationerna till en informell grön park mitt på campus. De blå och gröna elementen utgör en del av klimatanpassningsstrategin. De ska ge positiva möjligheter och utgöra en rekreativ mittpunkt för möten och identitetsskapande element i staden.
– Dessa element har skapats för aktiviteter som uppgraderar stadsrummet, och inte som ett nödvändigt ont, säger Julian Weyer, som också fokuserar på det kommande byggprojektets inriktning mot hållbarhet.
– En av strategierna i planen är att nya byggnader ska ha ett relativt litet fotavtryck. Detta ger mesta möjliga utrymme för stadsrum och stadsliv. Täta, kompakta, multifunktionella byggnader med gröna takytor skapar en grundläggande flexibilitet där uterummen kan mötas, och där både befintliga och nya byggnader kan få ett förändrat innehåll och uttryck. Byggnaderna integreras i ännu högre grad med landskapet, och olikheterna framhävs på ett utmärkt sätt genom den holistiska sammansmältningen mellan byggnader och landskap.
Viktig hållbarhetsfaktor
C.F. Møllers masterplan använder DGNB-kriterierna som verktyg för att uppfylla CBS krav på hållbarhet. Detta gäller på både ekonomisk och miljömässig nivå, till exempel via rekreativ hantering av regnvatten, men omfattar även den sociala biten, förklarar Julian Weyer. Han understryker också att det nya CBS-campuset inte bara är till för studenter och personal.
– I alla möten med den omgivande staden har tydliga mötesplatser och sammansmältningar mellan trafik och gröna element definierats. Detta betyder att masterplanen blir en naturligt integrerad del av sitt sammanhang och samlar många olika brukargrupper.
– CBS ska föra vidare Frederiksbergs traditioner som kunskapsstad och bidra till huvudstadens övergripande utveckling och tillväxt. Det är viktigt att vi tar tillvara på den historiska möjligheten att skapa ett samlat campus som i fråga om stadsplanering, landskap och arkitektonisk nivå kan mäta sig med universitet som Oxford, Havard, Cambridge och Aarhus, säger han.
Sex team var inbjudna till den första fasen av tävlingen, ledda av BIG, COBE, Juul Frost Arkitekter, Schønherr, Tegnestuen Vandkunsten och C.F. Møller. I den andra och avgörande fasen ställdes C.F. Møller mot COBE och Tegnestuen Vandkunsten.
See the full press release here