Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
7.3.2017

Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat

I dag börjar ett nytt kapitel för Copenhagen International School, när den nya skolbyggnaden i Köpenhamns Nordhamn officiellt invigs. Den nya skolbyggnaden, som har byggts med hållbara element inifrån och ut, ska spela en avgörande roll när det gäller att utbilda sina elever till en global framtid med fokus på hållbarhet.
Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

Som skolinstitution är Copenhagen International School inte ny. Men det är den 25 000 m2 stora skolbyggnaden i Köpenhamns Nordhamn som framöver ska utgöra ramen för Danmarks största internationella skola. I dag invigs byggnaden officiellt av Prinsessan Benedikte, undervisningsminister Merete Riisager och överborgmästaren i Köpenhamns Kommun, Frank Jensen.

 

– Med den nya byggnaden får vi plats att hälsa fler danska och internationella elever välkomna, och vi får möjlighet att erbjuda toppmodern undervisning som är anpassad efter eleverna och deras ålder och årskurser, berättar Jennifer Weyburn, som är rektor på Copenhagen International School.

 

Invigningen av den nya skolbyggnaden markerar en viktig milstolpe i skolans historia, berättar Brit van Ooijen, som är styrelseordförande för Copenhagen International School.

 

– Det är nu sju år sedan vi beslutade oss för att flytta, så att vi kunde öka vår kapacitet och tillgodose den efterfrågan som finns på internationell utbildning i Danmark. Därför är det mycket glädjande att vi i dag kan meddela att skolan officiellt har öppnat.

 

Ett hållbart och innovativt bygge för eleverna

Den 25 000 m2 stora skolbyggnaden har anlagts vid hamnkanten i Köpenhamns Nordhamn på en konstgjord halvö – omgiven av vatten och kommande grönområden och med kort avstånd till den nya metrostationen i Nordhavn, som öppnar om några år.

 

Byggnaden består av fyra torn som är staplade asymmetriskt ovanpå skolans bas. De fyra tornen är inredda så att de matchar elevernas åldrar och stadier. Byggnaden kan dessutom stoltsera med faciliteter som tre fullstora basketbollbanor, en teater med plats för en stor publik samt tillhörande övningslokaler.

 

En annan unik aspekt hos byggnaden är fasaden, som består av 12 000 solcellspaneler som täcker en total yta på 6 048 kvadratmeter, vilket gör den till ett av världens största solcellssystem som är integrerat i en byggnad.

 

– Vi har velat skapa ett hållbart flaggskepp inom undervisning mitt i Köpenhamns Nordhamn – som tänder gnistan som väcker liv i alla delar av den nya stadsdelen genom en transparent och öppen bas och fasad, som i kraft av sin funktionalitet och estetik är ett innovativt landmärke i den nya stadsdelen, säger Mads Mandrup, arkitekt och partner på C.F. Møller.


En ambitiös skolbyggnad
Fastighetsfonden Copenhagen International School, som har styrt bygget, har också sett fram emot dagen då de officiellt kan överlämna byggnaden till skolan och säga tack till näringslivet och fonderna som har stöttat projektet.

– Vi är nu framme vid målet för detta stora och ambitiösa projekt. Utöver storleken på byggnaden och den innovativa arkitekturen har det varit en stor upplevelse att vara med och etablera en internationell skola i ett helt nytt område som Nordhamn. Vi har sett fram emot att i dag officiellt kan överföra byggnaden till skolan och samtidigt säga stort tack till de bidragande parterna som har gjort byggnaden möjlig, säger John Bo Jacobsen, som är ordförande för Fastighetsfonden Copenhagen International School.


FAKTA

 

Copenhagen International School (CIS)


• CIS grundades 1963. I dag är skolan Danmarks största internationella skola.

• Skolan har fram till januari 2017 haft sina aktiviteter fördelat på två adresser, en skolbyggnad i Hellerup och en skolbyggnad på Østerbro.

• Elever på skolan är i åldrarna 3–19 år och kommer från fler än 80 olika länder. Merparten av eleverna är barn till föräldrar som är anställda i internationella företag och organisationer i Danmark.

• 20 % av eleverna på skolan kommer från USA, 13 % kommer från Storbritannien och 20 % kommer från Danmark.

• Skolan har i dag 930 elever och 180 lärare. I den nya skolbyggnaden finns det plats för 1 200 elever och 280 lärare.

• CIS är en IB World School.

 

Copenhagen International School Nordhamnen


• Den nya skolbyggnaden är på 25 000 m2.
• Varje stadium på skolan har ett eget torn. Early Years, Primary School, Middle School och High School, och varje stadium har en egen design, färg och layout som har designats helt efter den enskilda åldersgruppen och årskursen.

• Skolan har designats efter elevernas villkor för att tillgodose de individuella kraven, aktiviteterna och elevernas ålder.

• Nästan alla klassrum är placerade i byggnadens hörn, vilket ger de bästa möjligheterna till dagsljus från och utsikt åt flera håll. Lokalerna är utrustade med stora, moderna och interaktiva smartboards med hög upplösning, och de är rymliga med hög takhöjd.

• All konstbelysning är LED-baserad, och lärarna kan styra färgtemperaturen och intensiteten.

• Totalt 12 000 solcellspaneler täcker den nya skolan.

• All interiör är tillverkad av naturliga material; golven består av oljat ekträ, soffans beklädnader är av ull och bokhyllorna är av solid bambu. På längre sikt kommer skolans toaletter att återanvända vattnet vid spolning.

 

Partner bakom byggnaden


• Byggherre: Fastighetsfonden Copenhagen International School (ECIS). ECIS är en kommersiell och allmännyttig fond som instiftades 2012, bl.a. med syftet att bygga en ny internationell skola.
• Hyresgäst: Copenhagen International School (CIS).
• Arkitekt: C.F. Møller
• Ingenjör: NIRAS A/S
• Storentreprenörer: Per Aarsleff A/S, Eiler Thomsen Alufacader, Konsortiet KT DTEK.

 

Finansiering av bygget


• Den totala byggsumman för det 25 000 m2 stora campuset är på mer än 500 miljoner kr.

• Bygget har möjliggjorts genom fondsdonationer på mer än 350 mio. kr. från A.P. Møller och Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orients Fond, Hempel Fonden och Augustinus Fonden – varav A.P. Møller och hustrun Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal står för en donation på kr. 200 mio och Novo Nordisk Fonden på 100,1 mio. kr. Därutöver har det tagits lån för restfinansieringen från Danske Bank.

 

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter