Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat

Danmarks största och mest hållbara internationella skola har öppnat - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

7.3.2017 | I dag börjar ett nytt kapitel för Copenhagen International School, när den nya skolbyggnaden i Köpenhamns Nordhamn officiellt invigs. Den nya skolbyggnaden, som har byggts med hållbara element inifrån och ut, ska spela en avgörande roll när det gäller att utbilda sina elever till en global framtid med fokus på hållbarhet.

 

Som skolinstitution är Copenhagen International School inte ny. Men det är den 25 000 m2 stora skolbyggnaden i Köpenhamns Nordhamn som framöver ska utgöra ramen för Danmarks största internationella skola. I dag invigs byggnaden officiellt av Prinsessan Benedikte, undervisningsminister Merete Riisager och överborgmästaren i Köpenhamns Kommun, Frank Jensen.

 

– Med den nya byggnaden får vi plats att hälsa fler danska och internationella elever välkomna, och vi får möjlighet att erbjuda toppmodern undervisning som är anpassad efter eleverna och deras ålder och årskurser, berättar Jennifer Weyburn, som är rektor på Copenhagen International School.

 

Invigningen av den nya skolbyggnaden markerar en viktig milstolpe i skolans historia, berättar Brit van Ooijen, som är styrelseordförande för Copenhagen International School.

 

– Det är nu sju år sedan vi beslutade oss för att flytta, så att vi kunde öka vår kapacitet och tillgodose den efterfrågan som finns på internationell utbildning i Danmark. Därför är det mycket glädjande att vi i dag kan meddela att skolan officiellt har öppnat.

 

Ett hållbart och innovativt bygge för eleverna

Den 25 000 m2 stora skolbyggnaden har anlagts vid hamnkanten i Köpenhamns Nordhamn på en konstgjord halvö – omgiven av vatten och kommande grönområden och med kort avstånd till den nya metrostationen i Nordhavn, som öppnar om några år.

 

Byggnaden består av fyra torn som är staplade asymmetriskt ovanpå skolans bas. De fyra tornen är inredda så att de matchar elevernas åldrar och stadier. Byggnaden kan dessutom stoltsera med faciliteter som tre fullstora basketbollbanor, en teater med plats för en stor publik samt tillhörande övningslokaler.

 

En annan unik aspekt hos byggnaden är fasaden, som består av 12 000 solcellspaneler som täcker en total yta på 6 048 kvadratmeter, vilket gör den till ett av världens största solcellssystem som är integrerat i en byggnad.

 

– Vi har velat skapa ett hållbart flaggskepp inom undervisning mitt i Köpenhamns Nordhamn – som tänder gnistan som väcker liv i alla delar av den nya stadsdelen genom en transparent och öppen bas och fasad, som i kraft av sin funktionalitet och estetik är ett innovativt landmärke i den nya stadsdelen, säger Mads Mandrup, arkitekt och partner på C.F. Møller.


En ambitiös skolbyggnad
Fastighetsfonden Copenhagen International School, som har styrt bygget, har också sett fram emot dagen då de officiellt kan överlämna byggnaden till skolan och säga tack till näringslivet och fonderna som har stöttat projektet.

– Vi är nu framme vid målet för detta stora och ambitiösa projekt. Utöver storleken på byggnaden och den innovativa arkitekturen har det varit en stor upplevelse att vara med och etablera en internationell skola i ett helt nytt område som Nordhamn. Vi har sett fram emot att i dag officiellt kan överföra byggnaden till skolan och samtidigt säga stort tack till de bidragande parterna som har gjort byggnaden möjlig, säger John Bo Jacobsen, som är ordförande för Fastighetsfonden Copenhagen International School.


FAKTA

 

Copenhagen International School (CIS)


• CIS grundades 1963. I dag är skolan Danmarks största internationella skola.

• Skolan har fram till januari 2017 haft sina aktiviteter fördelat på två adresser, en skolbyggnad i Hellerup och en skolbyggnad på Østerbro.

• Elever på skolan är i åldrarna 3–19 år och kommer från fler än 80 olika länder. Merparten av eleverna är barn till föräldrar som är anställda i internationella företag och organisationer i Danmark.

• 20 % av eleverna på skolan kommer från USA, 13 % kommer från Storbritannien och 20 % kommer från Danmark.

• Skolan har i dag 930 elever och 180 lärare. I den nya skolbyggnaden finns det plats för 1 200 elever och 280 lärare.

• CIS är en IB World School.

 

Copenhagen International School Nordhamnen


• Den nya skolbyggnaden är på 25 000 m2.
• Varje stadium på skolan har ett eget torn. Early Years, Primary School, Middle School och High School, och varje stadium har en egen design, färg och layout som har designats helt efter den enskilda åldersgruppen och årskursen.

• Skolan har designats efter elevernas villkor för att tillgodose de individuella kraven, aktiviteterna och elevernas ålder.

• Nästan alla klassrum är placerade i byggnadens hörn, vilket ger de bästa möjligheterna till dagsljus från och utsikt åt flera håll. Lokalerna är utrustade med stora, moderna och interaktiva smartboards med hög upplösning, och de är rymliga med hög takhöjd.

• All konstbelysning är LED-baserad, och lärarna kan styra färgtemperaturen och intensiteten.

• Totalt 12 000 solcellspaneler täcker den nya skolan.

• All interiör är tillverkad av naturliga material; golven består av oljat ekträ, soffans beklädnader är av ull och bokhyllorna är av solid bambu. På längre sikt kommer skolans toaletter att återanvända vattnet vid spolning.

 

Partner bakom byggnaden


• Byggherre: Fastighetsfonden Copenhagen International School (ECIS). ECIS är en kommersiell och allmännyttig fond som instiftades 2012, bl.a. med syftet att bygga en ny internationell skola.
• Hyresgäst: Copenhagen International School (CIS).
• Arkitekt: C.F. Møller
• Ingenjör: NIRAS A/S
• Storentreprenörer: Per Aarsleff A/S, Eiler Thomsen Alufacader, Konsortiet KT DTEK.

 

Finansiering av bygget


• Den totala byggsumman för det 25 000 m2 stora campuset är på mer än 500 miljoner kr.

• Bygget har möjliggjorts genom fondsdonationer på mer än 350 mio. kr. från A.P. Møller och Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orients Fond, Hempel Fonden och Augustinus Fonden – varav A.P. Møller och hustrun Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal står för en donation på kr. 200 mio och Novo Nordisk Fonden på 100,1 mio. kr. Därutöver har det tagits lån för restfinansieringen från Danske Bank.

 

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer