Danmarks utrikesminister besökte C.F. Møller-projekt i Stockholm

Danmarks utrikesminister besökte C.F. Møller-projekt i Stockholm - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

16.12.2016 | C.F. Møllers färjeterminal i Stockholm fick torsdagen den 15 december besök av utrikesminister Anders Samuelsen, som var i Stockholm för att höra om dansk-svenska samarbeten i utvecklingen av Stockholm.

 

Stockholm är en av världens snabbast växande städer. De senaste tio åren har befolkningen i Stockholmsregionen ökat med 470 000.

Urbaniseringen betyder att Stockholmsregionen investerar kraftigt i byggandet av nya bostäder och utbyggnad av infrastrukturen. Det är Stockholms nya färjeterminal, Värtaterminalen, ett bra exempel på. Den har designats av arkitektbyrån C.F. Møller, som både har kontor i Sverige och Danmark, och terminalen spelar en central roll i utvecklingen av en ny stadsdel vid hamnen genom att mixa infrastruktur med stadspark. Därför var det en självklar plats för utrikesministern att se och möta en rad danska och svenska aktörer i utvecklingen av Stockholm för ett rundabordssamtal om samarbetet över Öresund.

- Städerna växer över hela världen, och de största växer snabbt. Det skapar nya utmaningar vad gäller infrastruktur, hållbar stadsutveckling och bra gröna lösningar för världens många miljoner stadsbor. Men danska företag kan leverera lösningarna på de utmaningarna – både i Stockholm och Shanghai. Därför ser jag fram emot att föra upp hållbar stadsutveckling på dagordningen i dag tillsammans med en stark uppställning med danska företag. Ett starkare dansk-svenskt samarbete även på detta område kommer att skapa tillväxt, arbetstillfällen och utveckling både i Danmark och Sverige, säger utrikesminister Anders Samuelsen.

Innovativt dansk-svenskt samarbete
Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller i Stockholm, hälsade alla välkomna. Han deltog även i rundabordssamtalet tillsammans med arkitekt och designansvarig partner för Värtaterminalen, Mads Mandrup Hansen, från C.F. Møller i Köpenhamn.

– Vi är mycket glada att utrikesministern har valt att förlägga rundabordssamtalet hos oss, eftersom vi också ser Värtaterminalen som ett mycket bra exempel på ett innovativt samarbete mellan Sverige och Danmark i arbetet med att skapa nya lösningar för utvecklingen av Stockholm. Ett samarbete som vi för övrigt har även mellan våra andra kontor i Skandinavien och England. Vi har goda erfarenheter av att det både skapar innovativ och mycket platsspecifik arkitektur, berättar Mårten Leringe.
Övriga deltagare i arrangemanget var representanter från Stockholms Hamnar, Invest Stockholm Business Region AB, Construction and Infrastructure Business Sweden, Per Aarslev A/S, Rambøll Sverige, altan.dk, Arkitema, Dansk Byggeri samt representanter från Utrikesministeriet i Köpenhamn och den danska ambassaden i Stockholm, inklusive ambassadör Ove Ullerup.

Innovation och hållbara lösningar
C.F. Møller grundades i Aarhus och är i dag med sina ca 320 medarbetare en av Skandinaviens största och mest prisbelönta arkitektbyråer med kontor i Aarhus, Ålborg, Köpenhamn, London, Oslo och Stockholm.
Kännetecknande för arkitekturen är innovativa och hållbara lösningar baserat på skandinaviska värden, som bidrar till nya, internationella standarder.

Kontoret i Stockholm etablerades 2007, då C.F. Møller köpte upp Berg Arkitektkontor. Sedan dess har C.F. Møller genomfört en rad stora projekt i Sverige genom att kombinera lokal kunskap med danska arkitekttraditioner. En kombination som bidrar till unik och nyskapande arkitektur i Sverige, men även i Danmark och de övriga länder där C.F. Møller har aktiviteter.

Danmark bör låta sig inspireras av Sverige
Mads Mandrup Hansen har arbetat med projekt i Sverige sedan man tog över Berg Arkitektkontor och har personligen kontinuerligt inspirerats av samarbetet, men han anser även att Danmark kan låta sig inspireras.

– Det är naturligtvis ett nöje att arbeta tillsammans med våra svenska kollegor, och vi får mycket inspiration av varandra. När det gäller Värtaterminalen tycker jag också att vi i Danmark kan låta oss inspireras av Stockholms höga ambitionsnivå och vilja att behålla centrala hamnfunktioner och hamnens miljö som ett nav för utvecklingen i staden, vilket ställer just speciella krav på arkitekturen, istället för att man skiljer stad och hamn åt och flyttar ut infrastrukturen från staden, berättar Mads Mandrup.
Aktuella projekt som är under uppförande i Sverige är bl.a. Biomedicum, som är ett nytt kraftcentrum för forskning vid Karolinska Institutet i Stockholm på 70 000 m2, Masterplan för ombyggnad av Slussen i Stockholm och en 24 000 m2 utbyggnad av den svenska försvarets kapacitet på Gotland.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer