De första hyresgästerna flyttar in i Sveriges högsta trähus

De första hyresgästerna flyttar in i Sveriges högsta trähus - C.F. Møller. Photo: Nikolaj Jakobsen

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

 

Att bygga med trä stämmer helt överens med målen om hållbart byggande enligt C.F. Møller Architects. Under de senaste åren har det skandinaviska arkitektföretaget aktivt prioriterat industriell träteknik i byggnader eftersom det ger betydande besparingar för byggnaders koldioxidavtryck. Dessutom har träet positiva effekter för inomhusklimatet och människorna som bor i huset. Detta kan både de första hyresgästerna, och alla andra som flyttar in i Sveriges hittills högsta massivträhus glädjas åt. 


Sveriges högsta massivträhus
Bostadshuset ligger i stadsdelen Kajstaden i Västerås med utsikt över Mälaren. Höghuset reser sig åtta och en halv våningar med en hög sockelvåning och dubbel takhöjd i etagelägenheten överst. Alla delar av byggnaden består av korslimmat trä som bygger upp väggar, bjälklag, balkonger, hisschakt och trapphus. Huset utvecklades i ett nära samarbete med Slättö Förvaltning, Martinsons, Bjerking och Consto AB.


– Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus. Vi har genom forskningsprojekt och med erfarenheter från våra andra träbyggnadsprojekt fokuserat på innovation med målet att utveckla möjligheterna att genomföra höga hus med massiv trästomme. Den industriella trätekniken ger dessutom arkitekter nya och bättre verktyg för att konstruera vackra hus med stor detaljrikedom, säger Ola Jonsson, associerad partner på C.F. Møller Architects.

 

Fler fördelar med trä
Fördelarna är exempelvis att trä är en förnybar råvara och att hus byggda i massivträ har ett mycket lågt energi- och koldioxidavtryck. Tekniken med CNC-frästa massivträ- och limträelement har hög precision och ger lufttäta och energieffektiva hus utan att andra material behöver integreras i väggarna. Träets låga egenvikt ger också färre transporter till byggplatsen och därmed en effektivare, tryggare och tystare arbetsmiljö under byggnationen.


Varje våningsplan har fyra lägenheter på varje och stommen för varje våning har tagit i snitt tre dagar att montera för tre hantverkare. Mekaniska förband med självdragande skruvar har använts, vilket innebär att huset senare kan demonteras och materialen kan återanvändas.


”Trätekniken möjliggör ett värdeskapande livscykelperspektiv i byggnadens alla skeden, och är avgörande för målet om en biobaserad cirkulär ekonomi. Den totala koldioxidminskningen uppskattas till 550 ton CO2 under husets livslängd om man bygger i trä istället för betong”, säger Rob Marsh, hållbarhetschef på C.F. Møller Architects.


Trä som del av en hållbar framtid
C.F. Møller Architects är i dag aktiva med byggprojekt motsvarande 100 000 m² med fokus på massivträ i Sverige och Storbritannien, och hoppas kunna bidra till att driva byggbranschen i en mer hållbar riktning genom att förverkliga dessa projekt och utöka kunskapen om träbyggnation.


”Vi ser väldigt positivt på att fler trähus kommer att byggas i framtiden. Det är den kritiska massan av alla hållbara byggnader i våra städer som kommer att vara avgörande för att uppnå reella och positiva effekter för vår planet. C.F. Møller hoppas vara en viktig del av träteknikens utveckling för arkitekturen och är involverade i olika forskningsprojekt och nätverk för träbyggande i Skandinavien och internationellt med målet att dela kunskap och lära av våra kollegor”, säger Ola Jonsson.

 

Ökat fokus på att bygga med trä
Ett av de nätverk C.F. Møller Architects är involverat i är ett nordiskt nätverk för höga träbyggnader som arbetar med att sprida kunskap om hur man kan bygga med trä och vilka hållbara kvaliteter som är förknippade med det. Nätverket leds av Peter Fynholm, som också är biträdande chef för Teknologisk Institut i Danmark,


– Vi ser ett större fokus på att bygga med trä idag än tidigare. Men även om flervåningshus byggs i trä både i Norden och i övriga världen i dag är trä långt ifrån det naturliga valet bland byggherrar när det ska flervåningshus. Och det är synd, eftersom det finns en outnyttjad potential att använda en förnybar resurs i en byggbransch som har stor påverkan på klimatet, säger Peter Fynholm och fortsätter:


 – Det är dock inte en lätt uppgift att få branschen att tillämpa och förstå de nya möjligheter som trä erbjuder. Därför är det viktigt att vi lär oss av de erfarenheter som redan finns på plats, som Kajstaden i Västerås. På så vis kan vi ständigt bygga vidare på de erfarenheter vi får. Detta är också en av anledningarna till att vi har etablerat ett nordiskt nätverk för höga trähus, så att vi kan underlätta detta utbyte av erfarenheter, säger Peder Fynholm.

 

Om massivträ
Ett massivträhus är ett hus som är konstruerat av trä. Den teknik som används är vanligtvis korslaminerat trä, även känt som KL-trä eller Cross Laminated Timber (CLT).

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer