Greenwich Peninsula är ett av Londons största stadsutvecklingsområden. Området ska innehålla fler än 10 000 nya bostäder och över 300 000 m² kon-torsyta. Dessutom finns där den tidigare Millennium Dome, som nu har gjorts om till en inomhusarena med namnet The O2.
Som följd av en tvärpolitisk önskan om att öka användningen av kombinerad kraftvärmeproduktion (CHP) över hela Storbritannien och en vision om de-centraliserad energiproduktion i London, kommer det nya kraftvärmeverket Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre att producera tekniskt avancerad energi som ska ge värme och el till de kommande företagen och bostäderna på halvön. Kraftvärmeverket utgör därför en viktig del av hållbar-hetsstrategin för Greenwich Peninsula.
Det 3 000 m² stora Energy Centre kommer att få en framträdande placering vid infarten till halvön, precis vid Blackwall Tunnel. Därmed blir det ett tydligt landmärke som symboliserar medlemmarnas och intressenternas engagemang för hållbar och billig energi till alla. Energin kommer att distribueras från kraftvärmeverket till de enskilda tomterna i området via ett fjärrvärmenät.
Beklädnaden på det 49 meter höga skorstenstornet har utformats av den brittiska konstnären Conrad Shawcross och förenar avancerad teknik och optisk forskning till ett anslående skulpturalt koncept i enorm skala: Strukturens beklädnad ska utgöras av hundratals trekantiga fält som vart och ett är lika stort som en av Londons välkända bussar. Dessa fält viks och fördelas över tornets yta och skapar komplexa geometriska mönster som bryter upp ytan och ger en reliefeffekt som leker med flyktpunkter och perspektiv.
Panelerna är perforerade för att utnyttja fenomenet som kallas moiréeffekt. På natten skapar den integrerade belysningen en skiftande rad kompositioner som lyser upp strukturen inifrån.
Enligt ett önskemål om att avmystifiera processen för energitillverkning har maskinrummet med tillhörande flexibla besökslokaler kompletterats med ett besökscentrum som erbjuder en interaktiv inlärningsupplevelse för besökande grupper. Byggarbetet påbörjas 2015 och ska vara färdigt 2016. Byggnadens grundareal ger flexibilitet att införa ny energiteknik under byggnadens långa livslängd.
Samtidigt med kraftvärmeverket arbetar C.F. Møller också med att uppföra nya bostäder som del av stadsutvecklingen på Greenwich Peninsula för utvecklaren och byggherren Knight Dragon.
Se hela pressmeddelandet här