Den tekniska fakulteten är en del av Syddansk Universitet Danmark (SDU) i Odense. Fakulteten bildar en gemensam ram kring en dynamisk forsknings- och utbildningsmiljö som används av fyra olika institut. Fakulteten/huvudbyggnaden samlar likt ett paraply de fyra instituten kring ett gemensamt inglasat atrium. De fyra interna instituten/husen kopplas samman med broar i flera nivåer som korsar byggnadens hjärta: en "möbel" med gemensamma lokaler, föreläsnings- och mötesrum samt uppehållsområden. De många förbindelserna bildar flytande övergångar mellan de olika instituten och uppmuntrar till samvaro och kunskapsdelning.
Unik fasad
Den nya byggnaden anpassar sig till den befintliga campusen ritad av arkitekterna Krohn & Hartvig Rasmussen, som bland annat kännetecknas av sin linjära utformning och brutalistiska användning av betong och beklädnad i rostfärgad cortenstål. Samtidigt tolkas materialets användning och utseende så att byggnaden också skiljer sig från den omgivande campusens arkitektur.
Byggnaden är inrymd i ett yttre skal som skuggar den transparenta konstruktionen. Det lätta och eleganta skalet är tillverkat av prefabricerade paneler i vit CRC-betong (Compact Reinforced Composite, en extra stark fiberbetong) med runda öppningar, bakomliggande solavskärmning och naturlig ventilation.
Fasadskärmarnas sammansättning består av sju olika typer av betongelement. De olika diametrarna och utformningen av panelernas perforeringsmönster har optimerats för att fungera som solskydd och minskar det direkta solljuset med upp till 50 procent, samtidigt som panelerna ger obegränsad utsikt över de gröna omgivningarna från alla invändiga rum.
Tekniska lösningar på samhällets utmaningar
De fyra institut som delar på byggnaden utför forskning i världsklass inom olika områden, till exempel material- och konstruktionsteknik, nanooptik, miljövetenskap och robotteknik. Därför kommer byggnaden att innehålla en hel del spektakulär utrustning, till exempel vibrationsfria och klimatstyrda laseroptiklaboratorier och ett särskilt ultrastarkt betonggolv där det är möjligt att med stor precision testa betongens styrka och bärkraft vid olika belastning.
Byggnadens inredning är mycket flexibel, med en kombination av inneslutna kärnområden och ett system med utdragbara väggar för ytterligare avskärmning och anpassning till olika gruppstorlekar. De största laboratorierna placeras i markplan med utgångar till omgivningarna och möjlighet till utomhusaktiviteter.
Den tekniska fakulteten uppfyller kraven på lågenergiklass 2015, med fokus på låg energiförbrukning, bra inomhusklimat och användning av material som säkerställer minsta möjliga miljöbelastning sett över hela livscykeln.
Det 21 000 m² stora komplexet är utformat av C.F. Møller i samarbete med Schønherr Landskab och ingenjörsbyrån MOE på uppdrag av Bygningsstyrelsen och Syddansk Universitet. Den officiella invigningen sker i samband med terminsstarten i september.
Läs mer om den tekniska fakulteten