INVIGNING AV HOLMENS KYRKAS NYA FÖRSAMLINGSSAL

INVIGNING AV HOLMENS KYRKAS NYA FÖRSAMLINGSSAL - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

16.11.2015 | Holmens kyrka kan nu bjuda in till C.F. Møllers nya församlingssal. Församlingssalen ligger varsamt inpassad mellan det stora kapellet och själva kyrkan och har delvis byggts under mark.

 

C.F. Møller står bakom den församlingssalen i Holmens kyrka i Köpenhamn. Kyrkan har länge behövt nya personallokaler, bland annat kontor, församlingssal och handikapptoaletter.

Den nya tillbyggnaden ligger diskret innästlad mellan kyrkans huvudbyggnad och det stora kapellet. Den ersätter på så vis den gamla tillbyggnaden från 1830-talet – "Lille Skriftestol". Förutom en församlingssal som kan användas till föredrag, möten och mycket annat, har ett nytt kontor och nya lokaler ordnats för kyrkans personal. En viktig aspekt vid byggandet av en ny församlingssal på en så betydelsefull plats som Holmens kyrka är att nybyggnationen sker med största möjliga respekt för omgivningarna.

– Tanken var att tillbyggnaden skulle ha ett modernt uttryck, men fortfarande ta hänsyn till den gamla kyrkan. Det tycker jag att vi har lyckats med. Nu har vi plats för alla våra aktiviteter och kan ge medarbetarna de ramar som myndigheterna föreskriver, säger Anders Friis, kyrkorådsansvarig för Holmens kyrka. Han understryker att det hittills har varit besvärligt för personer med funktionshinder att använda kyrkan, och kyrkans personal har genom åren haft mycket dåliga ramar för att utföra sin verksamhet.

Nytt liv i den gamla kyrkan
Holmens kyrka invigdes 1619. Kyrkan var ursprungligen en ankarsmedja som grundades av Fredrik II. I ankarsmedjan smiddes stora ankare och ankarkättingar till den danska flottan. Då sjövärnet och deras familjer skulle få en egen kyrka byggde Kristian IV om ankarsmedjan till Holmens kyrka. Senare tillfördes kyrkan bland annat Kapellsalen och ett kapell för sjöhjälten Niels Juel. Kyrkans historia innehåller många ombyggnationer fram till 1834, och denna nya tillbyggnad är en naturlig förlängning av byggnadens historia.

Holmens kyrka har överlevt de stora bränderna i Köpenhamn och är därför stadens äldsta exempel på renässansarkitektur. Kyrkan används i stor utsträckning av det danska kungahuset – till exempel gifte sig drottning Margrethe här.

– Genom att uppföra tillbyggnaden mellan kyrkan och kapellet har vi lyckats bevara kyrkoträdgården till glädje för alla köpenhamnare som vill besöka det här gröna andningshålet, något som jag är mycket nöjd över, säger Anders Friis.

Församlingssalen får ljus via smala ljusspringor i taket och väggarna är klädda i trä. Byggnaden håller samma höjd som sin föregångare, med fasad och tak i koppar utformade som ett gallerverk som hålls ut från den invändiga fasaden. Den moderna utformningen visar respekt för omgivningarna: Kopparen hämtar inspiration från "Lille Skriftestols" koppartak, och gallerverkets öppningar går igen i fönsterspröjsen på kyrkans höga fönster.

Historiska fynd på byggplatsen
Från 1619 till 1851 användes de gröna områdena kring kyrkan som kyrkogård för sjömän och deras familjer. Därför deltog Nationalmuseets arkeologer i projektet under utgrävningarna för den nya tillbyggnaden.
147 vuxna och 19 barn hittades begravda på utgrävningsområdet. En av dessa var en man som uppnådde en hög ålder för sin tid, mellan 45 och 60 år. Han var tandlös och plågades av artros i ryggen och nacken.

– Detta är några av de mest intressanta fynd vi har gjort på länge, förklarar Niels Engbjerg, museiinspektör vid Nationalmuseet.

– Det har gjorts många undersökningar av skelett från medeltida gravplatser, men i stort sett inga från 1600–1800-talet. Därför var vi extra noggranna under utgrävningsarbetet.

Ger inblick i socknen
Arkeologerna blev dessutom överraskade över att hitta mycket keramik i marken, eftersom kristna gravar enligt Niels Engbjerg som regel inte innehåller många föremål.

– Vi hittade också grunden från det kapell där Niels Juels kista ursprungligen stod, innan han flyttades över till det nya kapellet där hans monument finns idag. Senare revs kapellet. Den nya tillbyggnaden har alltså byggts där Niels Juel ursprungligen låg begravd, säger han.

Tack vare alla fynden hoppas Nationalmuseet få större kunskap om det liv som människor levde i Holmens kyrksocken. På antropologiska laboratoriet ska skeletten undersökas efter diverse sjukdomsspår, vilket också utgör en viktig del av socknens historia.

Tillbyggnaden är ritad av C.F. Møller i samarbete med ingenjörsfirman Eduard Troelsgaard. Byggnaden har delvis byggts med stöd från A.P. Møller-fonden.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”läkande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.

Biomedicum invigt

30.11.2018 | Idag invigdes Karolinska Institutets nya forskningsbyggnad Biomedicum i Solna norr om Stockholm. Det nya huset rymmer fem institutioner och är ritat av C.F. Møller Architects för att skapa naturliga möten och samarbeten mellan olika forskningsfält.

Live Today from Copenhagen International School at

27.11.2018 | We are discussing the future of learning spaces as an interplay between architecture, politics and pedagogy at Copenhagen International School today and everyone can watch the discussion live (in Danish).

Two awards and honorable mention from Los Angeles

15.11.2018 | C.F. Møller Architects win two awards and a honorable mention from the Architecture Masterprize 2018, Los Angeles.

Double sustainability win for CIS

9.11.2018 | Copenhagen International School is named both the overall winner and winner in its category of the Active House Award 2018.

Maersk Tower nominated for EU Mies Award 2019

7.11.2018 | The Maersk Tower in Copenhagen has been shortlisted for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019.

Maersk Tower receives award

2.11.2018 | The Maersk Tower in Copenhagen receives a Better Building Award in the category ‘Best International Development’ at a ceremony in London.
Visa mer