Konst och arkitektur i slutförd kraftstation - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
31.1.2017

Konst och arkitektur i slutförd kraftstation

Arkitektbyrån C.F. Møller, konstnären Conrad Shawcross och utvecklaren Knight Dragon har slutfört ett stort nytt konst- och arkitektursamarbete för en kraftstation med låga koldioxidutsläpp på Greenwich Peninsula i London.
Konst och arkitektur i slutförd kraftstation - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Konst och arkitektur i slutförd kraftstation - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Greenwich Peninsula är ett Londons större stadsutvecklingsområden med över 10 000 nya bostäder, mer än 300 000 m2 kontorsyta och ombyggnaden av tidigare Millennium Dome till inomhusarenan som fått det nya namnet The O2.

 

Som ett svar på ett initiativ över partigränserna att öka användningen av fjärrvärmeverk (CHP) runt om i Storbritannien och för att förverkliga visionen om en decentraliserad energiproduktion i London, har kraftstationen på Greenwich Peninsula med sina låga koldioxidutsläpp utrustats med tekniskt avancerade pannor och fjärrvärmeteknik som förser företagslokalerna och bostäderna som ska byggas på halvön de närmaste åren med värme, och kraftstationen ingår även i hållbarhetsstrategin för Greenwich Peninsula.

 

Hållbarhetsengagemang

Kraftstationen på Greenwich Peninsula har en yta av 3 000 m2 och är belägen på en framträdande plats vid infarten till halvön, intill öppningen till Blackwall-tunneln. Kraftstationen är väl synlig och är ett viktigt nytt landmärke som visar kandidaternas och intressenternas engagemang när det gäller att erbjuda hållbar och prisvärd energi åt alla. Värmeenergin distribueras via ett fjärrvärmenätverk (DHN) som utgår från kraftstationen och därifrån vidare till varje tomt i utvecklingsområdet.

 

Skulpturalt landmärke

Fasadbeklädnaden till det 49 meter höga tornet, som har designats av den brittiske konstnären Conrad Shawcross, förenar avancerad konstruktionsteknik och komplex optisk forskning för att skapa ett imponerande skulpturalt koncept i stor skala. Byggnadens fasadbeklädnad är formad av hundratals trekantiga paneler som veckas och flödar över ytan på tornet och på så sätt skapar intrikata geometriska mönster som visuellt bryter upp de plana ytorna och istället bildar en ojämn, skulpterad yta som lekar med gränspunkter och perspektiv.

 

Panelerna är perforerade för att utnyttja fenomenet som kallas Moiréeffekt, och på kvällen skapar en inbyggd belysningskonstruktion en serie växlande kompositioner som lyses upp från byggnadens insida.

 

Framtidssäkrad

För att avmystifiera energiproduktionsprocessen har kraftstationens maskinrum och flexibla intilliggande kontor kompletterats med ett besökscentrum som erbjuder en interaktiv pedagogisk upplevelse för förbokade besöksgrupper. Bygget startades 2015 och slutfördes 2016, och byggnadens mått ger ökad flexibilitet när det gäller införandet av ny energiteknik under byggnadens långa livslängd.

 

Parallellt med byggandet av kraftstationen har C.F. Møller även designat ett av de nya bostadsprojekten på Greenwich Peninsula för utvecklaren av hela området, Knight Dragon.

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter