Konst och arkitektur i slutförd kraftstation

Konst och arkitektur i slutförd kraftstation - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

31.1.2017 | Arkitektbyrån C.F. Møller, konstnären Conrad Shawcross och utvecklaren Knight Dragon har slutfört ett stort nytt konst- och arkitektursamarbete för en kraftstation med låga koldioxidutsläpp på Greenwich Peninsula i London.

 

Greenwich Peninsula är ett Londons större stadsutvecklingsområden med över 10 000 nya bostäder, mer än 300 000 m2 kontorsyta och ombyggnaden av tidigare Millennium Dome till inomhusarenan som fått det nya namnet The O2.

 

Som ett svar på ett initiativ över partigränserna att öka användningen av fjärrvärmeverk (CHP) runt om i Storbritannien och för att förverkliga visionen om en decentraliserad energiproduktion i London, har kraftstationen på Greenwich Peninsula med sina låga koldioxidutsläpp utrustats med tekniskt avancerade pannor och fjärrvärmeteknik som förser företagslokalerna och bostäderna som ska byggas på halvön de närmaste åren med värme, och kraftstationen ingår även i hållbarhetsstrategin för Greenwich Peninsula.

 

Hållbarhetsengagemang

Kraftstationen på Greenwich Peninsula har en yta av 3 000 m2 och är belägen på en framträdande plats vid infarten till halvön, intill öppningen till Blackwall-tunneln. Kraftstationen är väl synlig och är ett viktigt nytt landmärke som visar kandidaternas och intressenternas engagemang när det gäller att erbjuda hållbar och prisvärd energi åt alla. Värmeenergin distribueras via ett fjärrvärmenätverk (DHN) som utgår från kraftstationen och därifrån vidare till varje tomt i utvecklingsområdet.

 

Skulpturalt landmärke

Fasadbeklädnaden till det 49 meter höga tornet, som har designats av den brittiske konstnären Conrad Shawcross, förenar avancerad konstruktionsteknik och komplex optisk forskning för att skapa ett imponerande skulpturalt koncept i stor skala. Byggnadens fasadbeklädnad är formad av hundratals trekantiga paneler som veckas och flödar över ytan på tornet och på så sätt skapar intrikata geometriska mönster som visuellt bryter upp de plana ytorna och istället bildar en ojämn, skulpterad yta som lekar med gränspunkter och perspektiv.

 

Panelerna är perforerade för att utnyttja fenomenet som kallas Moiréeffekt, och på kvällen skapar en inbyggd belysningskonstruktion en serie växlande kompositioner som lyses upp från byggnadens insida.

 

Framtidssäkrad

För att avmystifiera energiproduktionsprocessen har kraftstationens maskinrum och flexibla intilliggande kontor kompletterats med ett besökscentrum som erbjuder en interaktiv pedagogisk upplevelse för förbokade besöksgrupper. Bygget startades 2015 och slutfördes 2016, och byggnadens mått ger ökad flexibilitet när det gäller införandet av ny energiteknik under byggnadens långa livslängd.

 

Parallellt med byggandet av kraftstationen har C.F. Møller även designat ett av de nya bostadsprojekten på Greenwich Peninsula för utvecklaren av hela området, Knight Dragon.

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer