Mærsk-tornet vinner pris på World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
17.11.2017

Mærsk-tornet vinner pris på World Architecture Festival

C.F. Møller  Architects har tillkännagetts som vinnare i kategorin Higher Education & Research med det nyligen färdigställda Mærsk-tornet i Köpenhamn.
Mærsk-tornet vinner pris på World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk
Mærsk-tornet vinner pris på World Architecture Festival - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Mærsk-tornet är ett toppmodernt forskningskomplex i hjärtat av Köpenhamn. Arkitekturen  bygger på tanken om att skapa samhällen — mellan forskare, studenter och staden. Mærsk-tornet — med sina 3 000 kopparjalusier och sitt reliefliknande uttryck, toppmoderna forskningsanläggningar och en vackert utformad campuspark campuspark — bidrar till att öppna upp universitetet gentemot det lokala området. 

 

Likt ett träd vilar tornet på en stjärnformad bas som består av fyra byggnader. Dessa byggnader, som sett till funktion stödjer den forskning som bedrivs i tornet, rymmer matsal hörsalar och gemensamma rum. Byggnaderna är integrerade med landskapet och närområdet, vilket skapar en ny förbindelse och genväg mellan gatorna Nørre Allé och Blegdamsvej på Nørrebro i Köpenhamn.

 

Innovativ och kylande fasad
Fasaden har försetts med 3 300 kopparjalusier som ger byggnaden ett reliefliknande uttryck. En tredjedel av jalusierna är tillverkade av transparent sträckmetall och anpassas efter solen. Fasadens uttryck varierar därför under dagens lopp och minskar energiförbrukningen för kylning genom att skydda byggnaden mot värmen från solen.

 

Flytande gångväg
En unik del av campusparken är den ”flytande gångvägen”, som sicksackar sig fram ovanför delar av Mærsk-tornet samt förbinder Nørre Allé och Blegdamsvej. Gångvägen ger möjlighet att komma nära inpå byggnaden och livet på universitetet och ger på så sätt en ny upplevelse av såväl byggnaden som området – mellan torn och träd. Den 300 meter långa gångvägen klättrar upp till trädtoppsnivå och ger fotgängare och cyklister en unik utsikt över det lokala området.

 

Hållbar pionjär
Mærsk-tornet är den mest energieffektiva laboratoriebyggnaden i Danmark hittills. Genom en flernivåstrategi  som inkluderar återvinning av spillenergi från ventilationssystemen, uppvärmning av sekundära utrymmen med överskottsvärmen från primära användningsområden, samt användning av fjärrvärme och (havsvattenbaserad) fjärrkyla och solcellsgenererad elektricitet, vilket resulterar i att det primära energibehovet maximalt uppgår till drygt 40 kWh/m².

Fler nyheter

 
Visa fler nyheter