Mot bakgrund av de pågående supersjukhusprojekten har de sju arkitektfirmorna bildat arbetsgruppen BIM7AA i samarbete med Arkitektskolen Aarhus. Arbetsgruppen utgör ett forum för utvärdering och diskussioner om optimering av BIM-processerna. Dessutom genomför den grundliga analyser av BIM-processernas inverkan på dessa projekt i miljardklassen.
Det första resultatet av gruppens arbetsmöten och seminarier finns nu fritt tillgängligt för byggherrar, rådgivare och andra intressenter i byggbranschen. Med andra ord: typkoden är tillgänglig för alla.
BIM7AA-typkodning är en enkel och operativ kodningsstruktur för BIM-byggobjekt som bygger på rådgivarens projekteringskrav, erfarenheter, danska byggnormer och ”bästa praxis” från komplicerade till enkla BIM-projekt. Strukturen i BIM7AA-typkodningen innebär på många sätt en modernisering av det välkända och välbeprövade SfB-systemet, som har anpassats till de sätt vi hanterar BIM-projekt på idag.
Samtidigt strukturerar och skapar typkoden ett sammanhang mellan byggobjekt, mängdavtagning/erbjudandelistor och beskrivningar. Dessutom definieras olika gränssnitt mellan rådgivarnas fackområden.
Med hjälp av den här metoden uppnås en enhetlig standardisering för rådgivarens interna produktionsapparat. Strukturen stödjer rådgivarnas projekteringsmetoder i små och stora projekt. För att säkerställa en helgjuten produkt där alla fackmässiga discipliner finns representerade, har högt kvalificerade IKT-/ BIM-kunniga representanter från fyra ingenjörsbyråer och två landskapsarkitektbyråer deltagit i utvecklingsarbetet inom framför allt konstruktion, VVS, ventilation, el och landskap.
De sju arkitektbyråerna är: aarhus arkitekterne/AART architects/Arkitema architects/C.F. Møller/CUBO arkitekter/Friis & Moltke/schmidt hammer lassen architects.
BIM7AA samlar in erfarenheter som kan användas för eventuella uppdateringar av typkodningen. Typkoden omfattar följande fackmässiga discipliner: Arkitektur/konstruktion/VVS/ventilation/el/landskap.
C.F. Møller har sedan 2004 bidragit till att definiera hur branschen använder BIM som verktyg, och vi har varit aktiva i det danska utvecklingsprojektet "Det Digitale Byggeri". Idag är alla våra projekt BIM-projekt, och alla våra projektledare använder den här metoden. Den nya typkoden har redan implementerats i C.F. Møllers processer, och ger oss den överblick som krävs för att projektera och uppföra ett optimalt BIM-byggprojekt idag.
Mer information och nedladdningsbart material finn