Det finns en pedagogisk teori om att aktivitetslokaler som är inrättade efter barnens förutsättningar och med inspiration från barnens egen kultur skapar mer glädje och rörelse. Teorin har varit avgörande för utvecklingen av Aarhus Gymnastik- og Motorikhal, som är ett enastående exempel på nytänkande vid landets idrottsanläggningar. Samma teori har också varit viktig för ett nytt initiativ som har utvecklats på försök i just Aarhus Gymnastik- och Motorikhal, som ritades av C.F. Møller 2010.
Initiativet går ut på att sätta upp särskilt utvecklade nät i en idrottshall så att näten bildar ett aktivitetslandskap för barn. Det här aktivitetslandskapet ska vara
lekfullt, motivera till rörelse och samtidigt vara utmanande och utvecklande för motoriken. Dessutom ska det vara jätteroligt.
Näten kan i princip byggas upp i vilken idrottshall eller annan idrottsanläggning som helst där det finns utrymme. Inom dessa ramar kan aktivitetsnäten utgöra ett komplement till de vanliga idrottsgrenarna och ett spännande alternativ till mer fastlagda träningsmetoder.
För tankarna från idrott till konst
Nät konstruerade för rörelse är mer än bara ett redskap. De utgör också en visuell och fysisk upplevelse som kan föra tankarna från idrott till konst, och där barnen blir en aktiv del av ett konstnärligt uttryck som överraskar och förändrar den typiska idrottslokalen.
De många möjligheterna för att använda nät som aktivitetsinstallationer i idrottslokaler beskrivs i en ny idékatalog som har utarbetats av Lokale og Anlægsfonden, Aarhus Gymnastik- og Motorikhal samt C.F. Møller. Projektet har medfinansierats av Idrætssamvirket Aarhus och DGI.
Bo Vestergård Madsen, analysansvarig för Lokale og Anlægsfonden, säger om idékatalogen:
– Vi hoppas att aktivitetsnät ska kunna bidra till att förändra normala utrymmen i idrottshallar och andra motionslokaler. Aktivitetsnät är ett relativt enkelt sätt att göra om ett rum med mycket stor effekt. Näten kan ge idrottshallarna möjlighet att skapa områden med en ny och annorlunda aktivitetskultur, där barn kan både leka och utvecklas motoriskt utan att behöva någon tränare som talar om hur de ska göra.
Idékatalogen kan hämtas gratis via nedanstående länk:
Hämta idékatalogen här
Se mer om Arhus Gymnastik- og Motorikhal