Odeon slår upp portarna till stora kulturupplevelser

Odeon slår upp portarna till stora kulturupplevelser - C.F. Møller. Photo: KPC

1.3.2017 | Med ett av Danmarks största konserthus – och starka referenser till H.C. Andersen-kvarteret i staden – finns det nu ett nytt fynskt landmärke på kartan. 1 mars invigdes Odenses nya musik- och teaterhus, Odeon.

 

Ny behöver fynborna inte längre snegla vare sig åt öst eller väst för att hitta en teater och ett konserthus av internationell klass. Odensarnas nya musik- och teaterhus, Odeon, kan med sina totalt 32 000 m² och sin multisal med plats för mer än 1 800 sittande och över 3 000 stående gäster stoltsera med att de har ett nytt kultur- och konstnärscentrum – ritat av C.F. Møller.

– Vi tror att konst och kultur är värdeskapande. Både för den enskilde, för gemenskapen och för samhället. Därför är kulturbyggnader viktiga och utvecklande för moderna storstäder. Med Odeon har Odense fått ett helt nytt kulturcentrum, ett tvättäkta multihus, som vi verkligen kan tillåta oss att vara stolta över, säger Klaus Toustrup, vd, arkitekt och ansvarig partner för projektet på C.F. Møller.

 

På rundvisning i H.C. Andersens hemstad
Odeon och Odense Kommuns nya, stora kultursatsning, och nybygget innehåller fyra scener samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ett och samma tak. Samtidigt rymmer byggnaden även en rad ungdomsbostäder och en dagligvarubutik.

– Med Odeon skapas en plats som inte bara blir finkulturell och för en viss målgrupp, utan där gäster, besökande, invånare och brukare blandas på olika sätt i kraft av de arkitektoniska lösningarna, som har skapat ett mångfasetterat och funktionellt hus. Därmed blir Odeon även en nyckelplats i den utveckling som Odense genomgår under dessa år. Odeon har plats för både det vardagliga och det högtidliga, förklarar Klaus Toustrup.

Just därför har identitet också varit ett tema som legat till grund för utformningen av musik- och teaterhuset. Fastigheten ligger mitt i staden och var tidigare en stor parkeringsplats, men med närhet till H.C. Andersen-kvarteret – med små, idylliska hus i den historiska staden – på den ena sidan och nyare, höga våningshus på den andra.

– Initialt var vårt huvudkoncept att lösa uppgiften utifrån ett stadsplanemässigt perspektiv. Den största utmaningen var att byggprogrammet krävde en enorm volym på en sockelgrund. Tanken har därför varit att dela upp det stora komplexet i en serie hus som binds samman av inre gator och små torg, som därmed omger salar och tornet som rymmer scenen och samtidigt integrerar referenser till de omkringliggande stadskvarteren, säger Klaus Toustrup.

 

En lugn fond för en mängd aktiviteter
Bakom Odeonprojektet står ett privat-offentligt samarbete mellan Odense Kommun och KPC. C.F. Møller har varit totalrådgivare med Cowi som rådgivande ingenjör och Gade Mortensen Akustik samt AIX Theater Planning som specialister.

Ett kulturhus som Odeon förfogar inte över obegränsade ekonomiska medel, berättar Klaus Toustrup, som samtidigt understryker att man därför har arbetat med enkla, mer ekonomiskt attraktiva men robusta material på fasaderna.

– Det är många komplexa funktioner som ska lösas i ett hus som detta. Design- och materialvalen i byggnaden präglas generellt av ett enkelt uttryck. På så sätt har vi skapat en lugn fond för den mängd av aktiviteter som kommer att äga rum i staden, säger Klaus Toustrup

Odeons sockel sticker ut med sitt mörka, levande tegel, och ovanför denna har man använt ljusa betongelement som har bearbetats med profilerade ytor med lodräta spår, vilket skapar ett både varierat ljus och skuggspel på fasaderna. Materialen som har använts invändigt är enkla. I det öppna rummet mellan de vita blocken har det hängts upp svarta ståltrappor med golv i askträ.

 

En modern tolkning av klassiker
Inne i Odeon är den stora höjdpunkten den stora multisalen, som rymmer både sittande och stående gäster. Salen är flexibel, bland annat med teleskopbalkonger, och den kan även användas för en mängd olika arrangemang – från konferenser och modevisningar till rockkonserter och klassiska operor. I salen har man arbetat fokuserat med en gyllene färg för att sätta stämningen.

– Färgen bidrar till att understryka att här har vi ett speciellt rum för fest och färger och gyllene ögonblick, säger Klaus Toustrup.

I kombination med svartbetsade balkongkanter är det en modern tolkning och referens till utsmyckningen i de gamla, klassiska teater- och konsertsalarna på Det Kongelige Teater i Köpenhamn till Musikvereins berömda Golden Hall i Wien.

– Ett projekt som Odeon är inget som man gör på ren rutin, och det har heller inte varit utan sina utmaningar längs vägen, säger Klaus Toustrup om processen.

– Men vi är stolta över att vi nu har kommit i mål med ett vackert resultat och en byggnad som kommer att bidra till att förändra och kickstarta en pulserande stadsdel i Odense centrum.

Odeon-projektet går tillbaka till 2006, då C.F. Møller vann uppdraget om totalrådgivning. Finanskriser lade sordin på projektet och ändrade med tiden även byggherrekonstellationen. Tillsammans med KPC Byg är de andra involverade parterna i bygget Odense Kommun i egenskap av beställare och användare, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole – Skuespiluddannelsen Odense som hyresgäst, och H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatör och hyresgäst, samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Faktaruta

Beställare: Odense Kommun

Entreprenör och byggherre: KPC-Byg

Totalrådgivare: C.F. Møller

Underrådgivare: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik

Samarbetspartners: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole – Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Storlek: 32 000 m²

Anläggningssumma: 650 mio. DKK

 

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer