Plats i finalen i tävlingen om Nordsjällands nya sjukhus i Hillerød
C.F. Møller fick nöja sig med en plats i finalen i tävlingen om Nordsjällands nya sjukhus i Hillerød. Det offentliggjordes vid ett pressmöte i går.
År 2020 ska medborgarna på Nordsjälland ha ett nytt och toppmodernt sjukhus på ca 124 000 m² som ska byggas i gröna omgivningar i närheten av Hillerød för områdets 310 000 invånare.
Från början deltog sju internationella team. Bedömningskommittén valde i första skedet ut tre jämbördiga vinnare som gick vidare i en dialogtävling. Förutom C.F. Møller var det BIG och Herzog & de Meuron. Nu har den slutliga vinnaren utsetts: Herzog & de Meuron
"Vi är otroligt stolta över vårt förslag, som vi har fått mycket fin respons på under hela förhandlingsförloppet - ett förlopp som har gett C.F. Møller många nya kunskaper och där vi har lagt all vår kraft på att lösa det ambitiösa programmet enligt byggherrens förväntningar", säger arkitekt och partner Lone Wiggers. "Vi är självklart besvikna över att inte vara förstahandsvalet, men måste konstatera att våra schweiziska kolleger slog oss på mållinjen".
Idén bakom C.F. Møllers förslag för Nordsjällands nya akutsjukhus har varit att skapa ett landmärke i stil med Frederiksborgs slott - ett landmärke som representerar hur arkitektur och natur kan smälta samman och utgöra en plats där det är tryggt att vara patient och besökare samt en extremt välfungerande och trivsam arbetsplats.
Sjukhuset växer fram ur landskapets skogsglänta och förenar konsekvent människan med naturen både inomhus och utomhus för att skapa en helande miljö med patienten i centrum. Arkitekturens uttryck utgår därför också från ett organiskt, mjukt och humanistiskt formspråk.
Sjukhusets stora byggnad har gjorts mindre genom att den har delats i två stora bågar, som markerar entrépartierna mot Hillerød i norr och mot den nya stationen i sydöst.
Ett offentligt, upphöjt promenadstråk, inspirerat av New Yorks gröna high line, leder in i sjukhuset eller upp över och igenom sjukhuskomplexet och gör byggnaden öppen och demokratiskt tillgänglig för alla. Man kan till exempel följa stråket upp på taket och njuta av utsikten, men på ett sätt som blockerar insyn i patientrummen.
Konsortiet som C.F. Møller varit en del av bestod dessutom av Alectia A/S, Rambøll Danmark A/S, CUBO arkitekter A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S och Tredje Natur Aps. Ett starkt team med ämnesöverskridande kunnande och aktuella erfarenheter från några av landets största byggprojekt inom hälso- och sjukvård, såsom uppdraget att vara totalrådgivare för Det Nye Universitetshospital i Århus och Det Nye Universitetssygehus i Køge, erhölls i juni förra året.