Mærsk-byggnaden ska revitalisera den hälsovetenskapliga fakultetens (Sundhedsvidenskabelige Fakultets) fysiska ramar – och ge dansk biomedicinsk forskning en plats i den internationella toppen. Med sina 15 våningar reser sig byggnaden som en mittpunkt för hela Panumkomplexet och universitetets Nørre Campus. Den nya byggnaden ska även skapa en positiv stadsutveckling i det omedelbara grannskapet och i förhållande till hela staden.
Precis som ett träd har sina rötter vilar tornet på en rad mindre byggnader som innehåller de gemensamma funktionerna: hörsalar, undervisningsrum, cafeteria, visningslabb, konferensrum samt bokcafé och bokhandel. Den tydligaste delen av rotsystemet är det stora forskartorget, som blir Panums nya sociala knutpunkt. Torget rymmer huvudingången, fungerar som komplexets viktigaste sociala samlingspunkt och knyter samman alla funktioner mellan det nya och befintliga Panuminstitutet.
En av landets största byggplatser
Byggplatsen, som ligger i triangeln mellan Blegdamsvej, Nørre Allé och Tagensvej, är en av Danmarks största. Det första spadtaget togs den 30 augusti 2012. Sedan dess har mer än 63 000 ton jord forslats bort från byggplatsen innan det stora gjutningsarbetet kunde inledas i april 2013.
Forskartornets färgsättning harmoniserar med det befintliga Panuminstitutet och kringliggande byggnader, där det röda teglet dominerar. Utvändigt kläs tornets fasad med rörliga fönsterluckor av koppar.
De rörliga fönsterluckorna innebär att fasaden hela tiden ändrar karaktär efter hand som luckorna öppnas och stängs med solens gång runt huset. Dessutom styr luckorna värmestrålningen in genom fönstren och bidrar till att byggnaden uppfyller lågenergiklass 2015. Målsättningen är att Mærsk-byggnaden ska innehålla Danmarks mest energieffektiva laboratorier.
Läs mer om Mærsk-byggnaden