C.F. Møller Architects og BRUT vinner konkurranse i Belgia - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects & BRUT
7.1.2019

C.F. Møller Architects og BRUT vinner konkurranse i Belgia

C.F. Møller Architects og BRUT vant konkurransen om et ambisiøst, urbant utviklingsprosjekt i Ostend i Belgia.
C.F. Møller Architects og BRUT vinner konkurranse i Belgia - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects & BRUT
C.F. Møller Architects og BRUT vinner konkurranse i Belgia - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects & BRUT

Vinnerforslaget fra C.F. Møller Architects og BRUT for dette nye nabolaget med 500 boliger, viser hvordan fortetting kan forbedre livskvaliteten for både innbyggerne, omgivelsene og byen.

«Vi gleder oss til å fortsette samarbeidet med BRUT og kunden De Oostendse Haard og De Gelukkige Haard for å sette dette visjonære prosjektet ut i livet. Kombinasjonen av urban utvikling, bærekraft og arkitektur for å hjelpe både mennesker og planeten er det vi elsker – og kan», sier Lone Wiggers, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects.

 

Omdefinerer høyhuset
Nabolaget De Nieuwe Stad i Ostend i Belgia ble bygd i 1972 av to boligforeninger for sosialboliger. Dagens bygninger er utdaterte, og nabolaget sliter med de vanlige problemene man kjenner fra høyhus-nabolag fra etterkrigstiden. De gamle bygningene skal erstattes, og hele området skal utvikles på nytt. 54 arkitektkontorer hadde ønske om å delta i konkurransen, og kundene De Oostendse Haard og De Gelukkige Haard valgte ut fire av dem. Teamet som består av C.F. Møller Architects og BRUT, ble valgt som vinner.
«Dette prosjektet gir oss en unik mulighet til å gjenopprette inntrykket av høyhus-områder for sosialboliger, spesielt siden beboerne sier at de trives i nabolaget. Høyhus er tross alt veldig aktuelle i diskusjonen om fortetting, og de blir også mer populære i andre segmenter av boligmarkedet», forklarer Gunther Slagmeulder, arkitekt og partner hos BRUT.

 

Bærekraftig, innovativt og inkluderende
Forslaget kombinerer kundenes og byen Ostends ambisjoner med dagens og fremtidens leieboeres ønsker om et innovativt, inkluderende og bærekraftig boligprosjekt. Nye kvaliteter introduseres på forskjellige nivåer.
For byen sørger en ny sykkel- og gangsti mellom sentrum og det grønne beltet rundt byen, langs en tidligere bekk, for at nabolaget ikke blir isolert. For distriktet vil den romslige parken Creek Park gi bedre livskvalitet og muligheter for sosial interaksjon og rekreasjon. Creek Park blir et nytt og grønt møtested for nabolaget og omkringliggende boligområder, med plass til den gjenåpnede bekken, bærekraftig vannforvaltning, rekreasjon, natur og et fint turstinett.

 

Nytt nabolag, nye naboer
For nabolaget forsterkes følelsen av samhold ved å samle kompakte «hus» rundt tre definerte gårdsplasser, som vil fungere som en bro mellom de eksisterende og de nye bygningene. Her vil inngangen til «husene» plasseres sammen med lekeplasser, fellesfunksjoner i første etasje og et kompakt system for tilgang til biler og parkering. I bygningene stimuleres det til en følelse av en hjemmekoselig atmosfære ved å tilby komfortabelt møblerte hjem med romslige terrasser, generøs utsikt og fellesområder. Den robuste og raffinerte arkitekturen kombinerer en sterk, ny identitet med livskvalitet, bærekraft, fleksibilitet og gjennomførbarhet.

 

Innovativ boligform
En familie på 10 «blokkhus» (på mellom 5 og 8 etasjer) og 4 «høyhus» (13 etasjer) blir et nytt kapittel i Ostends landskap og maksimerer fordelene man får av plasseringen mellom sentrum og det grønne beltet. De kompakte «husene» og omkringliggende boligblokker samles rundt tre gårdsplasser, hver med sine egne egenskaper. Arkitekturen henter inspirasjon i kvalitetene til de eksisterende modernistiske bygningene. I tillegg til den vakre utsikten, defineres disse bygningene også av utstrakt bruk av glass og brede terrasser, som gir en følelse av lys og plass. Men også de omkringliggende boligområdene og de historiske villaene på den belgiske kysten var kilder til inspirasjon.


«Vi kombinerer disse typene til en innovativ boligform som kombinerer fortetting med en hjemlig atmosfære, en følelse av samhold og menneskelig skala. En boligform som gir mye plass til et grønt landskap, og som gir maksimale fordeler», forteller Lone Wiggers, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects for å oppsummere det felles målet for C.F. Møller Architects og BRUT.


De Nieuwe Stad kan bli et mønsterprosjekt for fortetting ved å fokusere på bærekraftig, urban design med innovative boligtyper, en sterk følelse av samhold og smarte tolkninger av sosialboliger og standarder.

 

Et vertikalt fellesskap
C.F. Møller Architects og BRUT samarbeider i et annet prosjekt i Belgia som er under oppføring. Det er boligtårnet Scheldezicht i Antwerpen. Målet med tårnblokken er å bryte med de tradisjonelle trendene for høyhus, som isolerer beboerne. Ved hjelp av mange arkitektoniske virkemidler skaper tårnblokken et bærekraftig og kollektivt rettet samfunn. Tårnblokken kjennetegnes av allsidige leilighetsutforminger, og det legges til rette for sosiale møter uten at det går på bekostning av privatlivet.Byggherre: Sosialboligbedriftene De Oostendse Haard og De Gelukkige Haard
Adresse: De Nieuwe Stad, Ostend, Belgia
Designteam: C.F. Møller Architects sammen med BRUT architecture and urban design
Samarbeid: ABT Belgium (stabilitet, spesialteknikker, energi, akustikk)
Konkurranse: Førstepremie i internasjonal konkurranse, Open Call for Team Vlaams Bouwmeester, 2018
Omfang

  • Prosjekttomt: 4,8 ha
  • Omfang: ca. 54 000 m², 500 ett- og toromsboliger, fellesområder, fellesfunksjoner, næringsareal
    Creek Park: 3,4 ha

Budsjett: ca. 70 millioner euro ekskl. mva.

 

Prosjektbeskrivelse
High Res Images

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter