C.F. Møller Architects avslører nytt tårn på et prominent sted i Aarhus - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
7.5.2018

C.F. Møller Architects avslører nytt tårn på et prominent sted i Aarhus

Byggefirmaet Olav de Linde og C.F. Møller Architects offentliggjør planer om et 144 meter høyt kontorbygg. Som et lyst og skulpturelt landemerke ved Aarhus havn vil det forene byliv og kulturhistorie med nye og attraktive kultur- og næringsfasiliteter, samt offentlige restauranter i samme bygning.
C.F. Møller Architects avslører nytt tårn på et prominent sted i Aarhus - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio
C.F. Møller Architects avslører nytt tårn på et prominent sted i Aarhus - C.F. Møller. Photo: Aesthetica Studio

Gamle, industrielle havneområder over hele verden forvandles til nye og levende bydeler med markante bygninger og nye oppholdsrom for byens innbyggere. Det er ikke noe unntak i Aarhus, hvor havnen allerede er i rivende utvikling, og nå offentliggjør byggefirmaet Olav de Linde og C.F. Møller Architects planene for et nytt næringstårn på adressen Mindet 6.


Integrerer gammelt og nytt
Utgangspunktet for tårnet er en eksisterende og historisk industribebyggelse som vitner om tidligere tiders industri og kultur på havnen. Den imponerende bygningsstrukturen bevares og suppleres av et nytt tårn, integrert i den eksisterende bebyggelsen. Tårnets grunngeometri stammer fra den eksisterende bygningen, og den kombinerer det nye og det gamle i både by- og bygningsmessig kontekst.


Den eksisterende bygningen fremstår fortsatt med alle sine historiske kvaliteter, og den får nytt liv ved å åpne seg mot omgivelsene og skape attraktive relasjoner mellom ute og inne. På taket av den gamle bygningen etableres et helt nytt, offentlig tilgjengelig grønt takhagemiljø med en rekke kultur- og aktivitetsmiljøer, som restaurant, orangeri og praktiske hager.

 

«Det har vært viktig for oss å utvikle den gamle bygningen og åpne den opp slik at den skaper et nytt og levende område for innbyggerne på havnen. Det totale prosjektet vil skape et helt nytt, grønt og dynamisk gründermiljø i Aarhus som en del av byens nye rekreative forbindelse, som strekker seg helt fra havnen til Marselisborg Skov. På den måten forener vi både det nye og det gamle, byen og landskapet og innbyggere og næring, sier Olav de Linde, administrerende direktør og innehaver av byggefirmaet Olav de Linde.

 

Lyst og slankt
Selve tårnet er utformet som et lyst og slankt, tredimensjonalt og strukturelt landemerke, og med sine vertikale grønne foajeer bidrar det til både den nære og større bymessige konteksten.

 

Fasadene er bygd opp med et visuelt interessant og romslig relieff i lys terrasso, som er formet etter solens orientering og med fokus på å sikre optimale dagslysforhold, utsikt og godt inneklima.

 

Husets geometri, med de tre vertikale foajeene og fasadenes inndeling, fører til at bygningens profil orienterer seg til alle sider med en både karakterfull og stofflig virkning i flere skalaer.

 

Stedets potensial, med nærhet til by og vann, gunstige lys- og utsiktsforhold og en historisk bygningsmessig sammenheng, utgjør grunnlaget for en helt spesiell stemning og et unikt prosjekt med en tydelig forankring i stedets industrielle historie.


«Ideen og visjonen vår har vært å skape et lyst og slankt tårn som er helintegrertmed den eksisterende bygningen. Bygningen orienterer seg til alle sider og fremstår åpen og imøtekommende 360 grader rundt. På den måten skapes det attraktivt liv for både brukere, innbyggere og by ved å veve sammen nytt og gammelt, med åpenhet som den røde tråden. Med sin store grad av offentlighet vil prosjektet bli en vesentlig katalysator for by- og arbeidsliv.

 

Mindet 6 fremstår som et bymessig integrert landemerke og et fremtidig referansepunkt for Aarhus med en åpen og imøtekommende profil.

 

Akkurat nå er prosjektet lagt ut til høring i Aarhus kommune, og håpet er at prosjektet kan påbegynnes om halvannet år.


PROSJEKTINFORMASJON
35 500 m² nybygg
5600 m² eksisterende bygningsmasse
38 etasjer
144 m høyde
Parkering i samsvar med p-norm
Oppholdsarealer i terreng og tak
Offentlig restaurant, Gastro LAB, orangeri og takterrasse i 3. etasje.
Offentlig restaurant i 38. etasje
Byggherre: Eiendomsselskapet Olav de Linde
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Landskap: C.F. Møller Landscape
Ingeniør: Søren Jensen og SOM

 

Mer om prosjektet

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter