Det bygges hus på bryggeritomt i Danmark - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
4.12.2018

Det bygges hus på bryggeritomt i Danmark

C.F. Møller Architects forvandler en gammel dansk bryggeritomt til et nytt og levende boligområde i Aarhus.
Det bygges hus på bryggeritomt i Danmark - C.F. Møller. Photo: Axel Schütt
Det bygges hus på bryggeritomt i Danmark - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Store byer over hele verden har mindre områder med ubrukt plass, levninger etter en mer industriell tid. Disse områdene blir sakte transformert til nye boligområder som både har lang historie og en lys fremtid, siden de løser innbyggernes behov for boliger og fellesarealer. I Aarhus i Danmark har et slikt område blitt gjort levelig av C.F. Møller Architects, som står bak både masterplan, reguleringsplan og en del av boligene.

 

«Masterplanen har som mål å unngå den lineære, repetitive og uformelle tettheten som mange moderne utviklingsprosjekter har til fordel for en urbanisme med varierende tetthet, kombinerte bruk og kontraster, samt overraskende sekvenser av rom, inspirert av bysentra fra middelalderens Europa», forklarer Klavs Hyttel, partner og arkitekt hos C.F. møller Architects.

 

Kombinert bruk som brekkstang

Kort forklart ha det allsidige arkitektbyrået transformert tomten der Ceres-bryggeriet lå tidligere, sentralt i Aarhus, til et urbant område med kombinert bruk med både næringsbygg, boliger, skoler, kulturelle rom og urbane parker.

 

Tomten har viktig beliggenhet ved elven, og i flere tiår har dette vært et «svart hull» i det urbane. Transformasjonen har realisert potensialet for nye forbindelser og snarveier mellom attraktive naboområder, inkludert det nye kulturelle navet hvor det tidligere lå en jernbanegård, samfunnshuset «Folkestedet», de sentrale offentlige områdene langs elven og det grønne beltet som går til innsjøen Braband. Disse forbindelsene, og de historiske industribygningene på tomten, blir nå utgangspunkt for urbane rom, torg og grønne parker, som skal definere den nye bydelen.

 

Nøkkelen er et godt konsept

C.F. Møller Architects skal også designe to boligprosjekter på tomten. Begge prosjektene er rettet mot studenter og unge familier, og de består primært av leiligheter med to og tre rom som er enkle å dele. Gårdsplassen for hvert boligkompleks gir innbyggerne et grønt område til rekreasjon.

 

«Vi er svært glade over å se at dette prosjektet har blitt fullført på forbausende kort tid, kun ti år. Prosjektet ble nesten nøyaktig slik vi planla det, og totalplanen gjør det mulig å invitere andre arkitekter til å bidra med næringsbygg, skoler og boligprosjekter. For meg understreker dette hvor viktig vår integrerte designtilnærming er, hvor vi fokuserer like mye på offentlige rom som på bygninger for å kunne tilby en annen form for urbanisme», sier Klavs Hyttel.

 

Flere masterplan-prosjekter

C.F. Møller Architects er involvert i flere masterplanprosjekter i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannia, og i tillegg har arkitektbyrået nylig fått nye masterplan-oppgaver i Tyskland og Irland.

 

Fakta

Klient: Royal Unibrew

Størrelse: 140 000 m² gulvareal (8 ha. tomt), 1126 boliger, 2000 parkeringsplasser

Bygging: A. Enggaard

Ingenør: Niras

Arkitekt: C.F. Møller Architects (masterplan), C.F. Møller Architects, Arkitema, SHL, Sahl (tomter)

Landskap: C.F. Møller Landscape, Arkitema

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter