Bergen ByArena by C.F. Møller Architects. - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
C.F. Møller Architects is behind the new multi-arena with hotel and conference centre, and the development plan for the Nygårdstangen urban area in Bergen, Norway. - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES
27.11.2023

Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen

C.F. Møller Architects står bak den nye multiarenaen med hotell, konferansesenter, og utviklingsplanen for byområdet Nygårdstangen i Bergen.

 

Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen, Ingeniørfirmaet DIFK fra Oslo, og Neill Woodger Acoustic and Theatre Design fra London har C.F. Møller Architects har vunnet den internasjonale arkitektkonkurransen om Bergen ByArena. Bergen ByArena er en ny flerbruksarena med rom for opptil 12 000 tilskuere, et stort hotell- og konferansesenter, samt utviklingsplanen for Nygårdstangen-området, der det skal bygges en ny kollektivterminal og 800 boliger.

Klaus Toustrup, partner & architect, C.F. Møller Architects - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: Hans Christian Jacobsen

"Vi er utrolig stolte og glade for at vi, sammen med et sterkt team av lokal og internasjonal ekspertise, har vunnet et så stort og viktig prosjekt for Bergen. Vi ser frem til å bidra ytterligere til transformasjonen av Nygårdstangen og skape en fantastisk attraktiv bydel full av liv og aktivitet. En destinasjon som tilbyr arrangementer i verdensklasse, gode boliger og vakre byrom, sier Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

 

Byggherre for prosjektet er Nygårdstangen Utvikling av Olav Thon Gruppen, Rexir og EGD. Deres visjon er at Bergen ByArena skal bidra til å gjøre Bergen til en internasjonal destinasjon for kultur- og idrettsarrangementer, samtidig som området forvandles fra en nedslitt, midlertidig parkeringsplass til et nytt, levende by- og boligområde.

Bergen ByArena is a new multi-purpose arena for up to 12,000 spectators, a large hotel and conference centre and the development plan for the Nygårdstangen area, where a new public transport terminal and 800 homes will be built.  - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Om prosjektet

Bergen ByArena ligger på Nygårdstangen, som i dag består av asfalterte logistikkarealer, en motorveibro, en stor midlertidig parkeringsplass og en ineffektiv busstasjon. Området fremstår i dag som kaldt og uvennlig, og skaper barrierer for byens bruk og forbindelser.

 

"Vår primære tilnærming har fra starten av handlet om hvordan den fleksible ByArena og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og bli en generator for byutvikling. Vi ønsker å fjerne dagens grå barrierer og i stedet knytte byen sammen med en rekke grønne forbindelser, fine gater og åpne plasser som fungerer til både hverdags og til fest", sier Klaus Toustrup.

 

I tillegg til arenaen består prosjektet av to superblokker med 800 boliger, store grønne gårdsrom, et moderne parkeringshus og en ny kollektivterminal for buss og bybane. Videre kommer det tre nye, store offentlige plasser, en lang parkgate og en bred allé som kobler seg til sentrum ved sentralstasjonen. 

Bergen ByArena itself is designed as a super-flexible multi-arena that can accommodate everything from major sporting events, concerts and E-games to conferences, exhibitions and much more. - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

Selve Bergen ByArena er utformet som en superfleksibel multiarena som skal romme alt fra store idrettsarrangementer, konserter og E-games til konferanser, utstillinger og mye mer. Arenaen er delt inn i tre hovedelementer, bestående av en åpen bybase med hovedfoajé og utadvendte funksjoner som bidrar til bylivet, deretter en konferanse- og VIP-etasje som forbinder arena og hotell - og Kronen, en ikonisk figur som svever på toppen av bybasen og markerer multiarenaen som et nytt landemerke i Bergen.

 

"Her har vi en virkelig god arena, både når det gjelder form og innhold. I tillegg har C.F. Møller Architects et godt urbant grep med boligblokker, en base (i arenaen, red. anm.) som gir liv på gateplan, og smarte tiltak for trafikken i området, sier juryleder Lars Haukeland.

 

I bedømmelsen av multiarenaen la juryen vekt på at arenaens base på gateplan skaper et godt og positivt møte med byen, og en viktig identitet for Nygårdstangen.

 

Prosjektet ble vunnet i to faser, der den første fasen besto av konkurransen om Bergen ByArena og hotell, som førte til den andre fasen som omhandlet en masterplan for byutviklingen av Nygårdstangen med 800 boliger og en ny kollektivterminal.

Arbeidet med reguleringsplanen og videre skissering starter i slutten av 2023.

C.F. Møller is also behind the recently presented plans for a new multi-arena area in Aalborg and a new velodrome in Aarhus. - Team ledet av C.F. Møller Architects vinner konkurranse om byutvikling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen - C.F. Møller. Photo: SORA IMAGES

C.F. Møller Architects står bak flere stadioner og multiarenaer.

C.F. Møller Architects står også bak multiarenaene Friends Arena og Globen Avicii Arena i Stockholm, Eleda Stadion i Malmö og Bislet Stadion i Oslo. I tillegg står C.F. Møller Architects også bak de nylig presenterte planene for et nytt multiarenaområde i Aalborg og en ny sykkelsti i Aarhus.

Flere nyheter

 
Vis flere nyheter