Akutcentret invigt på Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus

Akutcentret invigt på Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus  - C.F. Møller. Photo: Kommunikation, AUH

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunde den 27 februari klippa bandet och officiellt förklara Akutcentret på Aarhus Universitetssjukhus, mer än 150 000 m² nybyggnation, öppnad. Bygget hälsar välkommen till Danmarks första supersjukhus – ritat av C.F. Møller, Cubo Arkitekter och Schønherr.

 

Nu står Akutcentret, den första delen av Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus, klart. Ett toppmodern sjukhus som blir föregångsprojekt både i Danmark och i resten av världen när det gäller konceptet ”läkande arkitektur” i sjukvårdssektorn.


Den 27 februari invigdes den första stora delen av det samlade supersjukhusprojektet. Ett sjukhus som har skapats genom systematisk användning av Kunskaps- och Evidensbaserad design.


Läkande arkitektur gör sjukhuset humant
Användningen betyder att begreppet ”läkande arkitektur” har fått inflytande på alla beslut som rör utformningen av sjukhusets fysiska ramar. Det gäller allt från inredningen av enkelsängsrummen, användningen av dagsljus och ljusinfall i alla rum, praktiska guider för att hitta på sjukhuset, flexibla funktioner för framtida utveckling till utformning av landskap och trädgårdsrum runt sjukhuset.


– I princip har målet varit att uppfylla flest möjliga krav, behov och förväntningar från patienter, främja involveringen av anhöriga och säkra optimala arbetsförhålanden och smidiga arbetsrutiner för alla anställda, – Det säkerställer ett sjukhus med människan i centrum. För oss är det nyckeln till att komplexet blir en human sjukhusstad, säger Tom Danielsen och Peter Dalsgaard, arkitekter och partner på C.F. Møller respektive Cubo Arkitekter, om utformningen av Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus.


En stad i staden
Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus byggs tillsammans med det befintliga Aarhus Universitetssjukhuset i Skejby till ett samlat sjukhuskomplex. Sjukhuset får en storlek som kan jämföras med en dansk landsortsstad och har samma layout som urtypen för en stad med ett högt och tätt centrum.


– Vi har tänkt sjukhuskomplexet organiserat som en stad med en hierarki av kvarter, gator, platser och torg. Det skapar en grund för en mångfaldig och levande, grön stadsdel, och det ska få platsen att fungera som både universitetssjukhus, landsdelscenter och bassjukhus för invånarna i hela regionen, förklarar Tom Danielsen, arkitekt och partner på C.F. Møller.


Liksom i modern stadsutveckling är framtidsperspektiv integrerade i den övergripande konstruktionen. Sjukhuset har nämligen ritats och inretts för att på ett flexibelt sätt kunna tillgodose framtidens krav på teknik, behandlingsformer och arbetsmetoder.


Hjälp till självhjälp
Den totala anläggningen i Skejby är indelad i disciplingemenskaper med egna identiteter. Det skapar en överskådlighet som består av tre primära element: En bas med två våningar med behandlingsfunktioner, sängbyggnader som sträcker sig upp över basen i upp till fyra våningars höjd, och i mitten det kommande ”Forum”. ”Forum” är det centrala ankomstrummet, där offentliga funktioner placeras vid foten av tre höghus. Här i form av huvudreception, konferenscenter, butiker, bank, biograf och andra servicefunktioner omgivet av grönområden. 


– Arkitekturen tar sin utgångspunkt i människan och med den mänskliga skalan som måttstock. Layouten hos det nya sjukhuset säkerställer att den enskilde patienten och besökande inte bara hittar i byggnaden, utan att de även kan finna sig till rätta och hjälpa sig själva i sjukhusstaden, säger Peter Dalsgaard, partner på Cubo Arkitekter.


Läkande sjukhuslandskap
På Det Nya Universitetssjukhuset får patienter, personal och besökande tillgång till eller utsikt mot det omgivande landskapet och nära trädgårdsrum. Stora, nyanlagda regnvattendammar skapar rekreativa ängsarealer med en mängd växter – tillgängliga för såväl sjukhusets brukare som lokalområdets invånare. Parkeringsytor binds samman med trädplanteringar Landskapet är avgörande för den övergripande sjukhusfunktionen, berättar Rikke Juul Gram, partner på Schønherr.


– Sjukhusets många innergårdar är utformade som frodiga, gröna trädgårdar, vars uttryck har inspirerats av encelliga djur och pollen – de minsta livsformerna på det stora sjukhuset, säger hon.
– Trädgårdarna tillgodoser patienternas behov av stillhet, rekreation och rehabilitering i anknytning till de enskilda sjukhusavdelningarna och erbjuder ett pausrum för anhöriga och personal, säger Rikke Juul Gram.


Lätt att orientera sig
C.F. Møller stod bakom det ursprungliga sjukhuset, Aarhus Universitetssjukhus i Skejby, och det befintliga sjukhuset har i hög grad varit utgångspunkten för layouten hos Det Nya Universitetssjukhuset.


– Därför har rådgivargruppen även bevarat den mänskliga skalan i sjukhusets bas, med röda tegelbyggnader i två och tre våningar, förklarar Tom Danielsen på C.F. Møller.
De högre, centrala byggnaderna är ljusa och har färgmarkeringar som underlättar orienteringen. En övergripande, väl fungerande balans mellan arkitektur, logistik, digitala informationsplattformar, konst och landskap gör det lätt att hitta på sjukhuset för den enskilde patienten och för de anhöriga.


C.F. Møller, Cubo Arkitekter och landskapsarkitektföretaget Schønherr samt Rambøll, Alectia och Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – tillsammans med Rådgivergruppen DNU – vann i samarbete uppdraget om att skapa Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus i en internationell projekttävling 2007.


Omfattning
Sjukhusstadens totala storlek: 500 000 m²

216 000 m² nybyggnation, 159 000 m² ombyggnation = 375 000 m², markyta: ca 970 000 m². 797 sängar, 43 dialysplatser, 80 hotellsängar.

 

Byggperiod
2009–2020

Första fasen invigs den 27 februari 2017. De kommande faserna förverkligas löpande och bygget i sin helhet beräknas stå klart 2020.

 

Vad är Kunskaps- och Evidensbaserad design?
På Det Nya Universitetssjukhuset i Aarhus handlar Kunskaps- och Evidensbaserad design om att vi använder den bästa tillgängliga informationen från både forskning och utvärdering av tidigare byggprojekt för att skapa optimal, läkande arkitektur.

 

 

Ladda ner högupplösta bilder

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.

Ny partner och CEO på C.F. Møller Architects

14.1.2019 | C.F. Møllers nuvarande vice vd, advokat Lone Bendorff, blir partner och utses samtidigt till ny CEO för C.F. Møller Architects.

Vinner tävling i Belgien

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

C.F. Møller Architects utser ny associerad partner

17.12.2018 | Jonas Toft Lehmann har utsetts till ny associerad partner hos C.F. Møller Architects från och med den 1 januari.

Bryggeriområde förvandlat till bostadsområde

4.12.2018 | C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.

Framtidens skola i samspel mellan politik, pedagogik och arkitektur

3.12.2018 | Copenhagen International School och C.F. Møller Architects arrangerade den 27 november en debatt om utformningen av framtidens läroanstalter. I panelen fanns arkitekter, en pedagogikexpert, en rektor, skolelever och politiker.
Visa mer