C.F. Møller Architects och Arkthing vinner tävling på Island

C.F. Møller Architects och Arkthing vinner tävling på Island - C.F. Møller. Photo: Beauty and the Bit

26.2.2018 | C.F. Møller Architects och Arkthing har gemensamt arbetat fram det vinnande förslaget i tävlingen om en ny byggnad för den isländska banken, Landsbankinn.

 

Landsbankinn är Islands största bank och bland landets ledande finansinstitut. De har just meddelat att C.F. Møller och Arkthing har vunnit tävlingen om deras nya huvudkontor i Reykjavik. Den råa isländska naturen, basalstenens formspråk, de horisontella skikten i berget, och atmosfären i grottor och sprickor har varit en inspirationskälla i utformningen av projektet.

 

"Arkthing och C.F. Møller förslag är vacker och harmoniserar med miljön. Vi anser att den kommer att passa stadsbilden utmärkt och vara en värdefull tillgång till Landsbankinn. Förslaget är lämpligt för bankens drift och är i enlighet med de villkor som fastställts tidigare i processen. Vi ser fram emot att jobba vidare med byggnadens slutliga design tillsammans med teamet från Arkthing och C.F. Møller Architects. Vi tackar också andra arkitektlag för sina intressanta och professionella förslag. ", säger Helga Björk Eiríksdóttir, styrelseordförande i Landsbankinn.

 

360 graders anpassning
Byggnaden ska vara till för hela staden och är anpassat efter Reykjaviks historiska stadsstruktur och dess omgivningar. Invändigt planeras bankens kontor att delas in i fyra komplexa hus som kopplas samman och upplevs som en stor sammanlänkad byggnad som är anpassad till området med vy över havet, Harpa konserthus och Arnarhóll Park, en betydande samlingsplats i Reykjavik. De två högsta byggnaderna har atrier som säkerställer dagsljus långt in i strukturen medan de två lägre byggnaderna har tillgång till en vinterträdgård.


Byggnadens interna layout är anpassad till Landsbankinns vision om en levande och offentlig bottenvåning som inkluderar hela staden. De flesta av de offentliga funktionerna ligger på bottenvåningen intill byggnadens fasad mot en ny gågata som leder till Harpa konserthus. I utrymmet mellan servicefunktionerna och banken skapas en allmän passage, en ny mötesplats för spontana möten och en ny naturlig genväg i staden.

 

"Visionen för byggnaden är att stödja Landsbankinns värderingar och idealet att vara i nära samverkan med omvärlden. Vi löser detta genom att skapa en platsspecifik, händelserik, flexibel och effektiv byggnad som fungerar som ett "landmärke i vardagen" för Reykjavik. Stadens bank - stadens hus.”, säger Klaus Toustrup, VD, Partner och Arkitekt på C.F. Møller Architects.


Modern och flexibel arbetsplats
Arbetsplatserna är utformade utifrån önskan om största möjliga flexibilitet, vilket säkerställer att organisationen kan stödja olika relationer och arbetsprocesser samt öppnar upp för eventuella interna omorganisationer. Avdelningarna är disponerade efter en flexibel, effektiv och öppen arbetsmiljö som kan förändras över tiden. De flexibla arbetsytorna kan lätt utformas utifrån organisationens behov.

 

"Vi flyttar bankens verksamhet till mindre, mer effektiva och passande lokaler. En av de största fördelarna med det vinnande förslaget är att arbetsområdena är sammanlänkade, vilket stöder en modern projektbaserad arbetsmiljö. Byggnaden är väl utformad för kontor och kommersiella industrier och de områden som är avsedda för uthyrning eller försäljning har lösts med framgång. Det är viktigt att organisationen av byggnaden är flexibel och möjliggör för anpassning av anläggningarna i samband med förändringar i bankens verksamhet. Detta är en investering för framtiden.", säger Lilja Björk Einarsdottir, VD för Landsbankinn.

 

Hållbara och autentiska material
Fasaden planeras i huvudsak i två material; glas och basalt. Invändigt finns det inslag av den isländska naturen. I foajén planeras ett takfönster utformat i basal sten och i atrium bildas horisontella band av terrass uttryckt i platsgjuten betong som inspirerats av Islands klippformationer. Detta råa material står i kontrast till varma träelement och lätta, bekväma material i den dynamiska arbetsmiljön.

 

"Målet är att designa en byggnad med en unik och arkitektoniskt stark interiör och exteriör. Samtidigt läggs tonvikten på budgetkontroll, men vi ser inte att kvalitet och rimliga byggkostnader står i opposition till varandra”, säger Helgi Mar Hallgrimsson, samarbetspartner och arkitekt på Arkthing.

 

Deltagande lag i den inbjudna tävlingen:

• C.F. Møller Architects och Arkthing, i samarbete med C.F. Møller Landscape
• BIG och Arkiteó i samarbete med BIG Engineering, VSO Advisers, Dagný Land Design och Andra Snæ Magnason
• Henning Larsen och Battery Architects
• Canon architects ehf. och Teiknistofan Tröð ehf.
• PKdM Architects
• Developers: A2F architects, Mask architects, Creativity drawing desk, Landscaping and Trivium

 

C.F. Møller Architects och Arkthing förslag i samarbete med C.F. Møller Landscape valdes som vinnare.

 

Tredje nordiska vinsten för C.F. Møller Architects
För C.F. Møller Architects är detta den tredje stora vinsten under kort tid. För ett par veckor sedan vann C.F. Møller i samarbete med Reiulf Ramstad Arkitekter en internationell tävling för ett höghus i centrala Oslo, en byggnad som förbinder Oslos två centralstationer. Några dagar tidigare vann företaget i samarbete med Elding Oscarson tävlingen om Lunds nya centralstation. För närvarande är C.F. Møller Architects även en av två finalister i en designtävling för att utveckla Galten-distriktet i Lund.

 

Om C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt. Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle. Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

 

Om Arkthing
Arkthing är en etablerad isländsk arkitektfirma. Sedan 1970-talet har företagets designarbete spänt från sommarhus till större kulturinstitutioner. Arkthings fokus ligger i både innovation och tradition, med särskild inriktning på att varje projekt ska vara platsspecifikt.

 

Pressmeddelande från Landsbankinn
Projektbeskrivning

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer