C.F. Møller Architects och BRUT vinner tävling i Belgien

C.F. Møller Architects och BRUT vinner tävling i Belgien - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects & BRUT

7.1.2019 | Tillsammans med BRUT vinner C.F Møller Architects upphandlingen om ett ambitiöst stadsutvecklingsprojekt i Oostende, Belgien.

 

Det vinnande förslaget som C.F. Møller Architects och BRUT tagit fram för denna nya stadsdel med 500 bostäder visar hur förtätning med hänsyn till människovärden kan förbättra livskvaliteten för de boende, den omedelbara omgivningen och staden.

 

”Vi ser verkligen fram emot att fortsätta vårt samarbete med BRUT och kunderna – De Oostendse Haard och De Gelukkige Haard – för att göra detta visionära projekt till verklighet. Att förena stadsutveckling, hållbarhet och byggnadsdesign som gynnar både människorna och planeten är precis det vi älskar och är bäst på”, säger Lone Wiggers, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

 

Omdefiniera höghus
Området De Nieuwe Stad i Oostende, Belgien, byggdes 1972 av två allmännyttiga bostadsbolag. De befintliga byggnaderna är föråldrade, och grannskapet kämpar med de vanliga problem som efterkrigstidens höghus ofta har. Det har beslutats att ersätta byggnaderna och utveckla hela området. 54 arkitektfirmor anmälde sitt intresse för upphandlingen, och fyra valdes ut av kunderna ”De Oostendse Haard” och ”De Gelukkige Haard”. Till slut var det bidraget från C.F. Møller Architects och BRUT som utsågs till vinnare.


”Detta projekt ger en unik möjlighet att förnya bilden av höghusmiljöer inom ramen för allmännyttiga bostäder, särskilt med tanke på att de nuvarande invånarna intygar att de trivs i området. Det är ju så att höghus numera förekommer ofta i diskussionen om förtätning och vinner terräng i andra segment på bostadsmarknaden”, förklarar Gunther Slagmeulder, arkitekt och partner på BRUT.

 

Hållbart, innovativt och inkluderande
I förslaget kombineras kundernas och staden Oostendes ambitioner med önskemål från nuvarande och framtida hyresgäster till ett innovativt, inkluderande och hållbart bostadsprojekt. På olika nivåer introduceras nya egenskaper.
På stadsnivå kan området bryta sin isolering tack vare en ny gång- och cykelväg mellan centrum och det gröna stråket runt staden, som går längs en före detta kanal. På distriktsnivå kan ”kanalparken”, en rymlig landskapspark, öka livskvaliteten och möjligheterna till social samvaro och rekreation. ”Kanalparken” blir en ny grön kärna i stadsdelen och de omgivande bostadsområdena, med plats för den återöppnade kanalen, hållbar vattenförvaltning, rekreation, natur och trevliga gångvägar.

 

Nytt grannskap, nya grannar
På stadsdelsnivå kan känslan av gemenskap förbättras genom att kompakta ”hus” samlas omkring 3 gårdsplaner som fungerar som brygga mellan befintliga och nya byggnader. Här finns ingångarna till husen, tillsammans med lekplatser och kvartersfunktioner på bottenvåningen samt ett kompakt parkeringssystem. På byggnadsnivån kan en känsla av hemmahörande stimuleras genom att bekvämt inredda hem kompletteras med rymliga terrasser, generös utsikt och gemensamma utrymmen. Den robusta och raffinerade arkitekturen förenar en stark ny identitet med livskvalitet, hållbarhet, flexibilitet och möjligheter.

 

Innovativ boendeform
Ett system av 10 ”blockhus” (mellan fem och åtta våningar) och fyra ”höghus” (13 våningar) blir ett spännande nytillskott i bostadslandskapet i Oostende, och maximerar fördelarna med läget mellan centrum och det gröna stråket. De kompakta husen och de angränsande lägenhetskvarteren är samlade runt tre gårdsplaner, var och en med sin egen karaktär. Inspirationen till arkitekturen hämtades från de befintliga modernistiska byggnaderna, som förutom den vackra utsikten också är uppskattade för de stora glasytorna och de rymliga terrasserna som ger en känsla av ljus och öppenhet. Även de omgivande bostadsområdena och de anrika villorna längs den belgiska kusten var en inspirationskälla.
”Vi kombinerar dessa delar till en innovativ boendeform som förenar täthet med hemkänsla, samhörighet och människovärden. En bostadsmiljö som lämnar gott om utrymme för grönytor och drar maximal nytta av detta”, berättar Lone Wiggers, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects, och sammanfattar på så sätt den gemensamma ambitionen som C.F. Møller Architects och BRUT har.


”De Nieuwe Stad” kan bli ett modellprojekt för förtätning med hänsyn till människovärden genom att fokusera på hållbar urban design med innovativa bostadsmiljöer, en förstärkt känsla av samhörighet och smarta anpassningar av allmännyttiga bostäder och tillämpliga standarder.

 

Vertikalt samhälle

C.F. Møller Architects och BRUT samarbetar inom ett annat projekt i Belgien som håller på att byggas just nu. Det handlar om bostadstornet ”Scheldezicht” i Antwerpen. Syftet med detta torn-block är att bryta med de härskande trenderna för flervåningshus som skiljer de boende åt. Med ett brett spektrum av arkitektoniska idéer skapar tornkvarteret en hållbar och gemenskapsinriktad miljö. Tornkvarteret kännetecknas av en mångfald av lägenhetstyper, där sociala möten underlättas utan att behovet av privatliv offras.Uppdragsgivare: De allmännyttiga bostadsbolagen ”De Oostendse Haard” och ”De Gelukkige Haard”
Adress: ”De Nieuwe Stad”, Oostende, Belgien
Designteam: C.F. Møller Architects med BRUT architecture and urban design
Samarbete: ABT Belgium (stabilitet, speciella tekniker, energi, akustik)
Tävling: 1:a pris i en öppen internationell tävling utlyst av ”Team Vlaams Bouwmeester” 2018
Omfattning

  • Projektplats: 4,8 ha
  • Program: ca. 54 000 m², 500 bostäder med ett och två sovrum, gemensamma utrymmen, gemensam service, kommersiella utrymmen
  • Kanalparken: 3,4 ha

Budget: ca. 70 miljoner euro exkl. moms

 

Projekt beskrivning
High Res Images

Nyheter

Prenumera på nyhetsbrev

Shortlisted for Blueprint Awards 2019

16.9.2019 | The Assembly Hall in Copenhagen is shortlisted for a Blueprint Award 2019 in the category ‘Best Building Re-Use Project’. The shortlisted projects are projects that sustainably rethink, revitalise and repurpose buildings for new uses.

Awarded for Artwork

30.8.2019 | C.F. Møller Architects win a CODAaward 2019 for best site-specific artwork in the category Healthcare with Biomedicum in Stockholm.

Ny nordisk designserie

27.8.2019 | C.F. Møller Architects designers lanserar i samarbete med Randi en ny nordiskt baserad, elegant och funktionell serie tillbehör för badrum.

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

Hjärtat i Ikast erhåller utmärkelsen ICONIC Award

9.8.2019 | «Hjertet» i Ikast kombinerer undervisning, aktiviteter, samhold, trening og rekreasjon på nye måter, og for dette har prosjektet blitt tildelt Iconic Award 2019: Innovative Architecture (innovativ arkitektur).

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Utvecklar nytt kontorsområde i Uppsala

1.7.2019 | Atrium Ljungberg utvecklar i samarbejde med C.F. Møller Architects nytt kontorsområde i Gränbystaden, Uppsala, genom förnyad markanvisning.

”Hjärtat” i Ikast tar hem internationell utmärkels

1.7.2019 | ”Hjärtat” (Hjertet) i Ikast, som utformats av C.F. Møller Architects, har utsetts till vinnare av den mycket prestigefyllda utmärkelsen International Architecture Award 2019 av muséet Chicago Athenaeum, arkitektur- och designmuseum och European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (Europeiskt centrum för konstnärlig arkitektur och urbana studier).

C.F. Møller Architects öppnar kontor i Berlin

26.6.2019 | Den 1 juli öppnar C.F. Møller Architects dörrarna till det nya kontoret i centrala Berlin. Detta sker mot bakgrund av en allt större uppdragsvolym till följd av en fokuserad satsning på den tyska marknaden under de senaste åren.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

C.F. Møller Architects presenterar ett förslag på en ny vision för Garden City

16.5.2019 | C.F. Møller Architects har gått vidare till andra omgången i den internationella idétävlingen om en översiktsplan på 45 hektar, baserat på en ny vision för principerna bakom Garden City rörelsen. Studion presenterar nu det nyligen inskickade förslaget.

Central Station: En ny serie övergångsmöbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lanserar i samarbete med C.F. Møller Design, en helt ny serie av paus- och övergångsmöbler under namnet Central Station. De nya möblerna kommer att bidra till att ytorna i ett kontor, en lärandemiljö, ett hotell eller en restaurang hänger ihop på bästa möjliga sätt.

Läkande arkitektur i Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects ligger bakom förslaget till den nya psykiatriska kliniken i Finland, som baseras på gedigen internationell erfarenhet inom sjukvård, samt på konceptet ”helande arkitektur”, som även kallas evidensbaserad design (EBD).

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris för banbrytande lösningar

2.4.2019 | C.F. Møller Design och Normbau vinner ”Design Plus powered by ISH 2019” för sitt nya modulära sittsystem.

Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | På torsdagskvällen avslöjades det att Biomedicum, som ritats av C.F. Møller Architects, vinner Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett kraftpaket för modern forskning för Karolinska Institutet i Stockholm, med Akademiska Hus som byggherre och Skanska som entreprenör.

C.F. Møller Architects vinner MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects tilldelas ett MIPIM Award samt ett hedervärt omnämnande för två projekt i England vid årets MIPIM Awards i Cannes.

Världens första promenadvänliga anslutning

12.3.2019 | C.F. Møller Architects presenterar en masterplan som skapar världens första 100 % promenadvänliga anslutning mellan en internationell flygplats, natur och urbana stadsfunktioner.

Reviderade planer för nytt opera- och kulturhus

5.3.2019 | De nya planerna visar upp ett förstärkt koncept som förbättrar samarbetet mellan fyra kulturleverantörer och bidrar till revitaliseringen av Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Sveriges högsta trähus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bakom Sveriges högsta massivträhus som nu tar emot sina första hyresgäster. Huset är byggt med stomme av trä och står som ett landmärke för den nya stadsdelen Kajstaden och en hållbar framtid.

C.F. Møller Architects får ett nytt skoluppdrag

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att rita Haninge kommuns nya landmärke Vega skola och aktivitetshus. Dessutom ingår i uppdraget att rita tio nya förskolor utifrån en typförskola.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Visa mer